torstai 14. huhtikuuta 2016

"EI TÄSTÄ KYLLÄ KAIKILLE RIITÄ"

Jos oikein muistan, otsikko on kokkolalaisen tuttuni Pertti Hyttisen ehdotus epäröivän Jeesuksen sanoiksi 5000 nälkäisen edessä. Jeesus punnitsee viittä leipää ja kahta kalaa käsissään ja jupisee nuo sanat hiljaa partaansa.

Itse kirjoitin Täydellisyyden mittakaavoihin seuraavan mietelmän: "Edes viidessä leivässä ja kahdessa kalassa pyhintä ei ole ihmeen yltäkylläisyys. Pyhintä siinäkin on se, minkä pitäisi kuulua kaikille."

Tiedän että fundamentaalissa kristillisessä tulkinnassa viiden leivän ja kahden kalan ihme oli ihme juuri aineen ehtoja rikkoessaan. Yliluonnollisuus teki siitä jotain, mikä todisti Jeesus Nasaretilaisen transsendenttiutta. Toivottavasti en siis loukkaa ketään, kun näen ihmeen puhtaasi metaforana ihmisen mahdottomasta tilanteesta, maallistan sen. Pyhintä minulle tässä ihmeteossa on jakamisen tahto sen suhteen, mitä on jaettavaksi rajallinen määrä; jakamisen tahto silloin kun se tuntuu jopa mahdottomalta tai mielettömältä. Sitähän meiltä juuri nyt tässä maallisessa maailmassa odotetaan. Että vähemmän olisi enemmän ja mieletön siten vielä tulisi mielekkääksi. Minulle leivän ja kalan ihme todistaa aineen ankarimpia ehtoja.

Hyttisen otsikko kuvaa koomisesti sitä samaa epävarmaa Jeesusta, joka kysyi ristillä hylkäämisensä syytä. Että jospa sittenkin aine on henkeä vahvempi ja liha kuolee? Me taas tunnumme tässä ajassa kysyvän, tuleeko tieteestä sittenkin se henki ja ihme, joka meidät mahdottomuudestamme pelastaa. En tiedä enkä väitä tässä mitään. Jos kieltäisin tieteen, tuntuu että vain haluaisin korostaa omaa vastarintaani, olla kiellossani todempi niitä, jotka tieteen ihmeeseen uskovat.

No. Kyllä kai tästä ainakin suuremmalle joukolle riittäisi, jos vain mahdollistaisimme maailmallisen jakamisen ihmeen. Sitä tieteen ihmettä odotellessa. Eikö juuri tätä voisi olla inhimillisellä tarkkuudella osuva pyhä?

Hyttisen kuvaama Jeesuksen epävarmuus on hykerryttävän hauskaa, mutta samalla se nostaa mieleeni pelottavia  kysymyksiä. Siihen on erinomaisen helppoa samastua.

1 kommentti:

 1. Kutoselta tulee hienoja dokumentteja.

  Tiede myöntää tänä päivänä sen, että energiakaaos on lähellä. Siinä ei ole epäselvyyttä.

  Tällä hetkellä haetaan uusia energialähteitä paisuvalle ihmistsunamille.

  Tiede pyrkii siis maalliseksi Jeesukseksi.

  Mutta emme tiedä kuinka tässä käy. Ihmistsunami on jo vyörymässä massiivisimpaan aallonnousuun.

  Todennäköisesti maapallo ei riitä eikä tiede ehdi Jeesukseksi ja tulemme kokemaan kaaoksen, jonka hirvittävyyteen ensimmäistä ja toista maailmansotaa ei voi verratakaan.

  Globaalilla syvähenkisellä tajunnalla varustettuja ihmisiä on äärimmäisen vähän. - Erilaisia keinottelijoita ja oman onnellisuuskuplansa varmistajia on lukematon määrä.

  Nyt on niin, että esimerkiksi suurin osa pakolaisista on aivan tavallisia ihmisiä kuten nekin, jotka eivät ole pakolaisia. Suurin osa pakolaisista ei edusta jotakin älyllistä paremmuutta sen vuoksi, että he ovat kokeneet pakolaisuuden.

  Suurin osa pakolaisista yhtyy ihmistsunamin kaiken Jeesuksen kädestä ahmivaan hotkintaan.

  Kaikkeuden suurinta moraalia edustaa se, että Jeesuksen Supermarket leivoksineen ja herkkuineen päättyy.

  Kohta ihminen pannaan kyykkyyn ja se tuottaa verta ja kuolemaa ja se on evolutiivinen puhdistus.

  On Tulossa - tulemisen natinan harvat kuulevat - mutta on Tulossa Uusi Filosofinen Kieli ja Mieli.

  Minkä on mahdotonta jatkua törmää mahdottomuuteensa.

  Mitä kristinuskon historiaan tulee niin se kertoo traagisella tavalla siitä, miten ihminen asettuu jumaluuden yläpuolelle. Ihminen pakottaa jumaluudelle merkityksiä. Kristinusko kertoo hahmoista, jotka ylittävät valtuutensa.

  Juuri Jeesuksen hahmo mahdollisti sen että kaikki meni pieleen. Kun saatiin Ihmiseksi Syntynyt Olento niin tokihan ihminen hänet jyräsi kaloineen ja leipineen.

  Sanoisin nyt näin, että Jumala on kyllä täydellinen, mutta teki siinä virheen kun antoi edellytykset kristinuskon luomiselle.

  Mutta -asian ydin. Ihmistsunami ja maapallon resurssit ovat täydellisessä ristiriidassa. Tiede ei ehdi luomaan energiavaihtoehtoja, jotka olisivat ihmistsunamin kannalta merkittäviä ja siksi tämä planeetta ajautuu kaaokseen realistisesti arvioiden 20 vuoden kuluttua.

  Jeesuksen kalat ja leivät menivät jo, mutta mikä on jälkiruokana: kaaos.

  J----

  VastaaPoista