keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

KÖYHÄT JA KIPEÄT LUONTÖÄIDIN HELMASSA

Sari Valton ohjelmassa kysyttiin eilen, ja kysytään Yle Areenassa edelleen, toimiiko idealismi käytännössä. Ohjelmassa vierailivat jopa lääkäreidenkin palveluista periaatteellisista syistä aiemmin kieltäytynyt omavaraisviljelijä Lasse Nordlund sekä filosofi Ville Lähde. 

Nordlund vastustaa rahataloutta. Raha saa hänen mukaansa ihmisen inspiroitumaan holtittomasti turhan ja mittasuhteiltaan liian suuren keksimisessä. Työn määrä taas rajoittaa ihmisen megalomaniaa. Suora suhde maahan, työhön ja arkeen pitää ihmisen vallatomuuden kurissa. Myöskään veroja Nordlund ei halua maksaa, koska ei voi hallita niiden eettistä käyttöä. Kun menee rahaa teiden tekemiseen ja muuhun turhaan. 

Kyllä. Olen periaatteessa aivan samaa mieltä. Viisasta puhetta rahasta ja työstä. Kuten Nordlund sanoo, asuntoaankaan ei ihminen lämmitä liikaa, kun sen eteen on heti tehtävä enemmän uuvuttavaa työtä. Eli kun työ ei tiivisty rahaan, ihminen ei kuluta niin huolettomasti ympäristöään. Ja kun verojakaan ei Nordlundin ideaalissa maksettaisi, kukaan ei edes vahingossa helposti mihinkään holtittomuuteen ryhtyisi. Eikä sairaitten sairauskaan olisi keneltäkään pois eikä siinäkään inspiroiduttaisi tolkuttomasti mihinkään kun ei ketään varojen puuttuessa liikaa pystyttäisi kuitenkaan hoitamaan ja aika monia ei ollenkaan. Laiska, kipeä ja rahaton ihminen on pakosta viisas

Siitä ei muuten sanottu mitään, oliko Nordlund kieltänyt sairaanhoidon myös lapsiltaan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti