lauantai 1. huhtikuuta 2017

MITÄ OIKEASTI TAPAHTUU KUN AIKA TUNTUU MATELEVAN

Moderni fysiikka on aina onnistunut ihmetyttämään maallikkoa ja niin tekee taas artikkeli viimeisessä Tieteen kuvalehdessä (http://tieku.fi/ihminen/aivot/).

Kun aika joinakin päivinä tuntuu kuluvan hitaasti, kummallisinta on aina ollut se, että työkaverit usein jakavat tunteen. Tähän asti olemme ehkä uskoneet, että kyse on psykologisesta ilmiöstä, mutta vielä mitä, kyse onkin ankarasta fysiikasta. (Ja nyt tietenkin oion humanistina mutkia mutta älkää juuttuko siihen.) 

Sen jokainen jo tietää, että lähellä valon nopeutta ihminen vanhenee hitaammin. Myös mitat lyhenevät. Metrin rautakisko lyhenee. Ihan helevetin vähän, mutta kuitenkin. Hiukkaset "toimivat" siten. Mutta mitä siis tapahtuu, kun aika tuntuu matelevan? 

Maa kiertää Aurinkoa (väittää Donald Trump tai modernin jälkeinen filosofi sitten mitä tahansa). Käsittääkseni olemme tähän asti myös olettaneet, että vakionopeudella. Mutta nyt on mitattu tarkemmin ja huomattu, että nopeus vaihtelee, jostakin syystä, sitä ei vielä tiedetä, mistä. Ja arvatkaapa mitä: siitä seuraa hiukkasten liikkeiden vaihtelu niin, että aistimme sen ajan hidastumisena. Tai siis että aika hidastuu. Kellot todella käyvät hitaammin.

Maailma on ihmeellisen kummallinen paikka ja tiede kertoo sen meille aina yhtä ihmeellisin uutisin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti