maanantai 15. joulukuuta 2014

HANKALASTI KUVAILTAVASTA JA KÄYTÄNNÖLLISESTÄ MINÄSTÄ

Minän eettistä ja käytännöllistä välttämättömyyttä voi havainnoida vain, kun se menee minkä tahansa välineen tavoin sijoiltaan. Käsiltä esilleolevaksi.

1
Minää tai yhtä hyvin minättömyyttä on vaikea havaita: ehkäpä koemme vain ruumiin arvaamattomia liikkeitä. Mutta onhan se kieltämättä myös niin, että jos Virtanen lyö vaimoaan, ei auta virkavallan käydä Suomisilla. Se siis ainakin on varmaa, ettei minä koskaan asusta kenenkään naapurissa.

2
Kokonaan hylättäväksi minuuden käsite on liian käytännöllinen. Kun ihmisellä on minänsä vaikutelma hukkumaisillaan olevasta kanssaihmisestä, miten hän silloin vaikutelman käsitettä käyttäisi? Ilman että se muuttuisi välinpitämättömyydeksi?

3
Tarkoituksellisesti on mahdotonta luulla itseään keneksikään muuksi, mutta kuvittelitko tänä aamuna piteleväsi jonkun toisen, vaikkapa rakastettusi kättä? Ettei se vain ollutkin tunnottomaksi painunut omasi?

Täydellisyyden mittakaavoja, 2007

4 kommenttia:

  1. Tuosta vois päätellä että itäisen tien viisaat on nihilistejä.

    VastaaPoista
  2. Tavallaan. Eräänlaisia niitzeläisiä itsensä ylittäjiä.

    VastaaPoista
  3. ...paitsi että niitze piti buddhalaisia elämän kieltäjinä, elämää varovina nihilisteinä negatiivisessa mielessä. Olen kyllä ehkä niitzen kannalla tässä sittenkin... (ks. juttu Buddha, Nietzsche ja Bukowski)

    VastaaPoista
  4. Jotenkin tuntuu että ihmisenä kehittyminen jää puolitiehen kun on näin perustavan laatuisia uskomuksia että MINÄ on harhaa

    VastaaPoista