lauantai 6. joulukuuta 2014

HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ 2014

Pressiklubissa 5.12. anarkisti Suvi Auvinen, porvarikapitalisti Matti Apunen ja maltillinen toisinajattelija Susanna Kuparinen keskustelivat. Keskustelu konkretisoi ääripäiden, siis Auvisen ja Apusen, fundamentaalin tavan tuunata ihmiskuvaansa aatteeseen sopivaksi. Sivusta ihmettelevä Kuparinen taas tiivisti mainiosti kummankin ideologisen hybriksen omassa kommentissaan.

Apunen ja Auvinen nimittäin kumpikin hylkäävät yksilön ideologiaansa vaikka muuta aluksi todistelavat. Jaoin Auvisen näkemyksen vielä siinä vaiheessa, kun hän kritisoi Apusen yrittäjyyden suomaa vapauden sanomaa huomauttamalla, etteivät kakki lähde samalta viivalta kuten liberaali oikeisto haluaisi uskoa. Hyvä! Ja lähes kaikessa muussakin nykyisen menon kuvailussa ja kommentoinnissa olin ja olenkin Auvisen kanssa samoilla linjoilla. Ja anarkismi on tarkeä ideapankki mielen laajentamiseksi. Ilman sitä monet ajatukset jäisivät ajattelematta ja mahdollisuudet oivaltamatta. Niin avoin yhteiskunta toimii ja luo itseään. Mutta sitä, mihin anarkisti uskoo, sitä kohtaa missä anarkisti muotoilee ihmiseyyden todellisuuteensa sopivaksi ja hänen puheensa alkaa kuulostamaan enemmän uskonnolta kuin reflektiiviseltä ajattelemiselta, en voi jakaa.

Tuo kohta on juuri se, missä kapitalisti ja anarkisti kummatkin typistävät ihmisen hädän sopimaan ideologiaansa: "Ihmiset itse tietävät mikä heille on parasta." Tämä lause sopii sellaisenaan kummankin sanomaksi vaikka ohjelmassa sen muotoili itselleen sopivaksi vain Auvinen. Eikä tämä kummankaan sanomana ole totta. Instituutioita ja yhteiskunnallisia rakenteita kun tarvitaan ohjaamaan niitä, jotka eivät kykenekään yrittäjiksi tai täysimittaisesti tunnistamaan omaa tai muiden parasta. Heitä ei sen enempää ideaalissa kapitalismissa kuin anarkismissakaan saa olla olemassa. Siis ihan reaalisesti. Aatetta tukevana ideana kylläkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti