torstai 26. maaliskuuta 2015

KAKSI ÄRSYTTÄVÄÄ HOKEMAA

          "Se on kuule ittestä kiinni." Tämä oikeaa asennetta korostava ajan henkeen sopiva hokema sanotaan liian usein ääneen väärässä paikassa. Itse meinaan sen lipsauttaa työssäni useastikin. Jokainen sitä varmasti ajattelee ja joskus ihan aiheesta, mutta tärkeää on tietää, milloin se voidaan sanoa toiselle ihmiselle ihan suoraan päin naamaa. Omasta itsestä näin tietenkin voi helpommin sanoa, mutta sekin osaltaan vahvistaa aikakauden yksilön voimavaroja ja asennetta korostavaa henkeä. Se on auttamatta jonkinlaista julistamista, halusimme tai ei. Siksi onkin kysyttävä, milloin tai tuleeko milloinkaan lauseesta niin tosi, että sillä voi viitata toisen ihmisen tilanteeseen tai käyttää sitä edes toisten kuullen eettisesti kestävällä tavalla.
          Kysymys on vaikea, ehkä mahdotonkin vastattavaksi. Niin paljon vastauksen pitäisi perustua tietämykseen orgaanisen rakenteemme, tarjottujen yhteiskunnallisten välineiden ja verkostojen, tarpeidemme ja halujemme sekä vapautemme suhteista toisiinsa. Jäljelle jää liian helposti pelkkä moraalinen tuohtumus, ideologia, jolla velvoitamme toisiamme. Intiaanien sanonta joka meni jotenkin niin, että olisi ennen tuomitsemista käveltävä toisen ihmisen mokkasiineissa, sopii tähän yhteyteen oikein hyvin. Se voi olla jopa paras vastaus jonka voimme kysymykseemme saada ja tietää, miten ja missä määrin tuo otsikon huolimaton hokema voi olla tosi.
          On kuitenkin ajateltavissa tilanne, jossa hokema on mahdollisimman tosi. Tai tosi sillä tavoin, että itsen ulkopuolisen syyn tai vaikuttajan osoittaminen yksilölle on merkityksetöntä hänen selviytymisensä tai voimaantumisensa suhteen. Oikeastaan tähän tilanteeseen sopii oikein hyvin toinen ärsyttävä ja se yhtä yleinen hokema että "ei tässä nyt ole syytä syyllisiä hakea". Kyllä. Tässä sekin pitää pitkälti paikkansa. Nimittäin keskitysleirivangin tilanteessa. Siinä kun täydelliseksi organisoidun julmuuden yhteys ihmisen kohtaloon on niin ilmeistä ja voima totaalista, ettei syyllisen osoittamisella ole enää uhrille mitään merkitystä. Siinä kaikki on todellakin itsestä kiinni.
         

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti