keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

LUONNONTIETEESTÄ, VARALLISUUDESTA JA ELITISMISTÄ

Tommi Melenderin 21.4. blogipostaus elitismistä (Antiaikalainen nyt Image-blogeissa) sai minut kirjoittamaan ja kommentoimaan tällaista:

Elitismi on nimitys asenteelle, joka koetaan ylimieliseksi. "Rahvas" uskoo että viestin saisi perille selkeästi ja niin että jokainen sen voisi ymmärtää ja kun näin ei vaivauduta heidän takiaan tekemään, se on elitismiä. Ja voi toki olla että näinkin usein on. Että sillä keisarilla ei ole niitä vaatteita. Kun tämä asenne yleistetään, syntyy ajatus ylimielisestä elitistististä.

Miksi sitten luonnontieteilijää, kiemuraisintakaan kosmologia,  ei pidetä elitistinä? Koska hänen aiheensa on niin käsittämätön, ettei itseä tunneta uhatuksi. Tyhmyys voidaan tunnustaa ilman, että tuntee itseään yksilönä tai alemman luokan jäsenenä tyhmäksi. Taide ja filosofia tuntuvat luonnontieteiden rinnalla itse keksityiltä kiemuroilta, joiden avulla voidaan erottautua - elitistisesti -massasta ja uhata älyllistä turvallisuudentunnetta jollain ikävän henklökohtaisella tasolla.

Varallisuus ei myöskään luo älyllistä uhkaa. Periaatteessa se koetaan ansaituksi. Varallisuus voi luoda kyllä ylemmyyttä, mutta "eliittiä halveksiva rahvas" ei koe sitä niin, koska ajattelee sen ansaituksi ja konkreettiseksi osaamisen mittariksi. Jos kyse on rikoksesta tai ansaitsemattomasta tuotosta, siihen suhtaudutaan moraalisella paheksunnalla. Varallisuus ikään kuin todentaa keisarin vaatteet, epärehelliset tai rehelliset. Elitismin käsite tarttuu varakkuuteen huonosti toisin kuin kateus, viha ja katkeruus. Varallisuus on kulttuuria populaarimpaa. Tosin elititismistä syyttämisenkin voi ehkä ajatella kateudeksi.

Elitismi on ehkä jotain sellaista, joka koetaan käsittämättömäksi ja ylimieliseksi sen tekijän turhamaisuuden vuoksi. Siksi varallisuus ja luonto ovat vapaita elitismistä. Tosin rahalla saa ostettua älyllisen ylemmyyden symboleja, kuten vaikeaselkoisia taideteoksia. Mutta se onkin jo tonen juttu.

2 kommenttia:

  1. Tietyissä piireissä ( taidamme tuntea ne) on toisaalta menossa kisa elitistin halutusta/inhotusta määreestä. Elitismin symbolit, aineelliset tai verbaaliset, on helppo omaksua tai ostaa. Keskiverto äly tai sivistys riittää ihan hyvin: niin keskiverto on keskivertoelitisti. Ja niitä on paljon.
    '
    Todellinen elitisti ei piittaa meistä. Meillä ei ole hänelle mitään annettavaa. Näin: Bob Dylan : " Say anything you wanna/ I `ve heard it all."

    (Image? Tuo kiiltokuvainen nuorison resepti- ja matkailulehti? Hitto, onko sitä nyt todella aletteva koskea ja avata, jotta voi alkaa lukea vanhaa kunnon antiaikalaista? Tämän maailman rikurantalat ja mannat vai mikä se toinen oli ja antiaikalainen samassa paketissa?! No, TM ei ole ainakaan elitisti - vaikka haluaisi? - kun laittaa ajatuksiaan latteväelle kirjallisuusasiaansa...)

    VastaaPoista
  2. Joo. Siellä vanhalla sivulla Tommi tuntui paljon kotoisemmalta...

    VastaaPoista