tiistai 23. kesäkuuta 2015

SYNTEETTISET MAISEMAT 2: John Cage (korjattu)

Mikä voisi olla eräänlainen synteettisen maiseman arkkityyppi, sen perusmalli puhtaimmassa muodossaan? Ehdotan John Cagen sävellystä 4:33. Musiikillinen tilateos sopii nimittäin perustavimmaksi esimerkiksi siksi, että se luo niin ulkoisen kuin sisäisen tilan. On siis välittömästi joka paikassa.


4:33 pitää sisällään hiljaisuutta, joka "viittaa" sen "ulkopuolisiin" ääniin - tai sitten on viittaamatta. Nuo äänet voivat olla esitystilan ulkopuolisia liikenteen ääniä, soittajan mahan kurinaa, tai vaikkapa hengitystään pidättävän yleisön äännähtelyä, siis vaikkapa omaa karkailevaa huokailuani. Tai jos hiljaisuus ei siis viittaa mihinkään, se on puhtain väline ei mihinkään. Samalla yhteisintä ja yleisintä reaalisen tilaa.


4:33 siis purkaa ensin virittämänsä sisäisen ja ulkoisen tilan vastakkaisuuden. Cagen 4:33:n pätee sama kuin mitä Nietzschestä edellisessä tekstissäni kirjoitin: Nietzscheä lukiessa ruumiillisuutemme ei voi olla ajattelematta itseään. Se joka tässä tilassa on kuuntelijana, ymmärtää (uskoakseni) välittömästi olevansa synteettisen kokemuksen ytimessä: hiljaisuus on jotakin varten olemassa ja juuri hän todistaa ja tuottaa tätä funktiota.


Cage itse väittää kaiken olevan musiikkia mutta musiikkia äänistä tulee vasta synteettisessä maisemassa, jonka hän avantgardistisella, satorisella ja dadaistisella intentiollaan luo. 4:33 liikuttaa hiljaisuutta "sisällämme" väärään paikkaan kuin Marcel Duchamp readymade-pisuaariaan aikoinaan.


Synteettinen maisema virittyy tarpeesta ymmärtää semanttisen agentin intentio. Taiteilija on  synteettisessä maisemassa kuin Ozin velho. Mutta aidompi.


Cagea siis kannattaa kuunnella vaikka hän ei sanoisi mitään.


-


 P.S. Suosittelen Cagelta erityisesti teosta A Valentine Out of Season (1944). Se oli ensimmäisen Avaruusromua-ohjelman sävellys 25 vuotta sitten ja soitettiin ensimmäisenä myös Avaruusromun 25-vuotis Areena-juhlalähetyksessä ja Areenasta se löytyy yhä.  Ja tietysti Youtubestakin. Mutta Avaruusromua kannattaa katsoa ja kuunnella ihan muutenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti