lauantai 5. syyskuuta 2015

KANSOJEN VAELLUKSESTA JA VIIHTEEN ESKAPISTISUUDESTA

Tämä voisi olla alaviite kirjoitukseeni Kuka tarvitsee keskiluokkaisen tyhjyyden myyttiä? 

Paitsi että meillä on keskiluokan sokeasta tyytyväisyydestä aiheestakin syntynyt myytti keskiluokan eksistentiaalisesta tyhjyydestä, on meillä myös myytti viihteen eskapistisuudesta. Senkin ymmärrän: pelkäämme että viihtyessämme joku muu tulee ja ottaa paikkamme.

Tässä vaelluksen ajassa viihteen on kuitenkin mahdotonta olla eskapismia sillä aikaa kun pohdimme itse kukin tavallamme miten olla siinä hyödyksi. Vain Timo Soini tuntuu elävän jossain eskapistisessa rinnakkaistodellisuudessa, kun jatkaa äänestäjiensä kyynistä nuoleskelua syyttämällä EU:ta omien lakiensa rikkomisesta ikään kuin hän ei tietäisi tuon junan menneen jo. (Ja mitä tuon lain sitten pitäisi saada aikaan? Auttaa meitä pääsemään eroon näistä vaeltajista vai?) 

Viihde on tässä ajassa suhteellistavaa salaviisautta. Nöyryyttä ja elämän silleenottamista sivistyneen viisasteluni sijaan. Nauraessani Hauskojen kotivideoiden kömpelöille lajitovereilleni en unohda maailmaa.

28 kommenttia:

  1. Enpä tiedä nuolemisesta. Tämä aika on niin peloissaan omista sanoistaan ja omista ajatuksistaan ettei uskalla ajatella niitä loppuun saakka, koska pelkää kiinni jäämisestä jostakin kielletystä. Minä aavistan tämän meneillään olevan tarinan lopun, mutta toivon olevani väärässä. Timo Vihavaisen blogissa, sen viimeaikaisissa artikkeleissa, on käyty pitkään keskustelua siitä, miten Eurooppa alkaa olla ohi. Tönäisy kaakosta riittää kaatamaan meidät, koska emme vastusta liikevoimaa. (huom! vastustaminen tässä ei viittaa mihinkään äärioikeaan vastarintaan, vaan klassisen humanismin idean hylkäämiseen). Nyt on syntymässä jotakin muuta. Jonkinlainen kulttuurinen välitila. Samaan aikaan taloudellisen alasmenon kanssa se on vaarallinen yhdistelmä. En pidä ollenkaan ajatuksesta. Kuulun ilman muuta niihin jotka eivät olisi halunneet elää tämän muutoksen keskellä. Olisin halunnut antaa lapsillenikin Euroopan vanhaan malliin enkä kaaoksen tilassa. Nyt alkanee aika, kun mitä tahansa voi tapahtua. Seinäjoella tietysti vähän myöhemmin, heh.
    Marjatan blogissa kirjoitin myös ajatuksistani, tosin todella lämpimästi omilla kriteereilläni (itsepetoksellisesti?), koska olin vieraana viisaan ja lämpimän naisen sivuilla. Köyhimmillä meistö tullee olemaan vaikeaa tulevina vuosikymmeniä olivat he sitten keitä tahansa, kantaväkeä tai uusia tulijoita. Rikkaat pärjäävät millaisessa Euroopassa tahansa. Siksi EK ei olekaan huolissaan vanhan Euroopan sulamisesta. Itseäni tämä kulttuurin sulaminen huolestuttaa kymmenen kertaa enemmän kuin Grönlannin jäätiköiden. Ehkä siksi että olen (kristillisyydestäni) huolimatta niin skeptinen pessimisti, mitä tulee ihmiseen, itseeni ja muihin.
    jope

    VastaaPoista
  2. Jos muistan oikein niin Adolf Hitler piti paljon elokuvista. Hän viihtyi niitä katsoessaan. - Ensimmäisen maailmansodan kaoottisissa tunnelmissa Saksassa valtaan nousi Hitler. Hän alkoi jäsentää elämää ja hän tuotti erittäin monille ilon ja turvallisuuden tunteita. Hitler ajatteli ihmisten puolesta, totuushan on se että ns. tavallinen ihminen ei pidä ajattelemisesta vaan olemisesta. Tavallinen ihminen ei siedä ajattelemista, koska ajattelemiseen yleensä aina tunteiden tasolla liittyy ahdistusta. - Mikäli Eurooppa ajautuisi kaaokseen niin kaaoksen takana väikkyy diktatuuri. Tässä yhteydessä kiinnostava kysymys on se, että ketkä laitetaan juutalaisten paikalle. Elämme kestämättömän väestöräjähdyksen aikaa, joka johtaa resurssien vähenemiseen tällä planeetalla. Vaikuttaisi tosiaankin siltä, että tuleva diktatuuri jakaa ihmispopulaation yli-ihmisiin ja ali-ihmisiin. - Ali-ihmisiä odottaa kuolema. Tavallinen ihminen puolustaa viihtymistään. Jos tavallisen ihmisen asumisviihtyvyys tulee uhatuksi kansainvaellusten vuoksi niin hän alkaa etsiä itselleen johtajaa, pelastajaa. - Tänä päivänä ihmiset katsovat television viihdeohjelmia ja lukevat dekkareita. Siinä heidän päänsä sisältö. - Rikkaat romantisoivat humanismia. Eivät he asu monikulttuurisissa vuokrakerrostaloissa. He pitävät humanismipuheitaan etäältä ja odottavat köyhiltä taipumis- ja venymiskykyä.

    VastaaPoista
  3. Tarkoitin siis että ensimmäisen maailmansodan JÄLKEISISSÄ kaoottisissa tunnelmissa valtaan nousi Hitler.

    VastaaPoista
  4. Jotenkin isot kommentit kummaltakin, jope ja anonyymi. Tämä humanismin kysymys on herkkä, koska humanisti ei saa olla paranoidi. Uhkakuvat eivät kuulu maailmankuvaamme. Toivomamme visio on monikulttuurinen humanistinen Eurooppa. Niin ainakin minun ja siihen omalta osaltani haluan vaikuttaa. Haluan uskoa, että ne pakolaiset jotka tänne haluavat ja saavat inhimillisen vastaanoton, haluavat sulautua uskontoineen ja elämänapoineen humanistiseen uuteen kotiinsa. Mutta tämä tarkoittaa, että emme saa viritää heihin katkeruutta ja kaunaa. Toinen kysymys on, tulevatko heidän uskonnolliset vihollisuudet keskellemme meistä rippumatta. En tiedä. Tyly ajatus joka mieleeni pulpahtaa usein ja jota on vaikea sanoa ääneen on seuraava: fundamentalismia ja sallivaa yhdistävä kielipeli, ainut toimiva, on sota. Vain sitä kummatkin ymmärtävät ja se mittaa kumpi on oikeassa kun rationaliteetit loppuvat. Sota yhdistävänä kielipelinä. Tuota on todella vaikea kirjoittaa. Ja tiedätte varmasti, etten sotaa halua. Mahdollinen vain tunkeutuu jotenkin mieleeni. Tuo mitä te kirjoitatte, tuntuu kyllä paineena rinnassani. Itse haluan elää heidän kanssaan ilman jumalaa ja jumalan kanssa mutta ehdottomasti ilman sitä anonyymin diktaattoria joka ajattelisi puolestamme. Ikään kuin eläisimme evolutiivisen meemin käännetä, joka haastaa humanismin. En tiedä... musitelemmeko helpottuneina näitä keskustelujame joskus? Sitä koko sydämestäni toivon. Enkä tällä pohdinnallani halua virittää kenenkään sieluun yhtään enempää vihaa ja pelkoa.

    VastaaPoista
  5. Itse en usko nyky-Euroopassa diktatuurin esiin tulemiseen missään tilanteessa. En ainakaan eurooppalaisten tekemään diktatuuriin. Nuoret miehet jotka ovat vallankumouksien ja kaappauksien perusmateriaa on puudutettu massakulttuurilla ja viihde-elektroniikalla, urheiluviihteen oopiumilla ja päihteiden lohdulla toimintakyvyttömiksi. Sen vuoksi naiset tätä maata, ainakin sen arvokenttää hallitsevat mennen tullen. Ja naisten arvoihin sopeutuvat miehet. En ota kantaa onko se hyvä vai huono asia ja mitä kenenkin kannalta, mutta Eurooppa mukaan lukien Suomi on joustava, empaattinen ja ei rajoja asettava.( Tuo on tietenkin ihan sikamainen kärjistys, mutta joskus ei saa sanottua asiaansa.)
    Mikä sitten ottaa vallan kun mitään diktatuuria e i tule missään tilanteessa ?
    Nyt se on tietenkin rahalla, rahan ja pääoman etujärjestöillä ja sitä paradoksaalisesti tukevalla valtavirran arvoliberalismilla. Tämä näkyy vaikka siinä kuinka akseli Stubb-Arhinmäki ovat täysin samoilla linjoilla maahanmuuttokysymyksessä. Mutta entä sitten jos käy huonosti ja suurkaupungeissa alkaa palaa ja särkyä? Luulen että rahan ja virkamiehistön valta, pääoman ja EU:n liitto tiukentaa otettaan, kansalaisvapauksista ehkä tingitään ja Euroopan pirstaloituminen monikulttuurisuusvyöhykkeisiin hyväksytään. Joillakin alueilla ehkä pitää valtaa väkivaltaan kykenevä hallinto, esim. islamilainen. Tämä ei ole oma ajatukseni vaan monen jo aiemmin esittämä. Ilman työtä Eurooppaan integroituminen on mahdotonta. Pitäisi pirujen seinälle maalaamisen sijasta, ja tulonsiirtojen varmistamisen sijasta huolehtia, että jokainen uusi asukas sitoutuu töihin mahdollisimman pian, vaikkapa vastikkeellisuuskäytäntöjen kautta. Tosin, jos sanon suoraan, en oikein usko siihenkään. Ihmisiä on autettava. Mutta nyt on liikkeellä sellainen voluumi että kaikki mahdollisuudet epäonnistua traagisesti on olemassa.

    jope

    Näin kommentoin tänään eräällä toisella palstalla ajatuksiani:

    Ehkä kaupankäynnin moniosaamista tulee maahan nyt, mutta miten lienee skandinaavisen sosiaalidemokraattisen verojen rakastamisen kanssa?
    Ay-liike on historiaa kymmenessä vuodessa, sen takaa tämä uusi ja (vastoin ennakkoluuloja) suurimmaksi osaksi töihin ( ja hinnalla millä hyvänsä) valmis muuttajien virta. Ehkä juuri siksi Palacessa ei lasketakaan "mitä tämä maksaa yhteiskunnalle", kun hyödyt ovat elinkeinoelämän ulosmitattavissa kunhan turvapäätökset on tehty. Aivan niin kuten JK yllä kirjoittikin.

    Joku on kirjoittanut muuttajien väärästä osoitteesta. Se suuntautuu nyt maihin, joissa talouskasvu on sittenkin hyvin matala, ja ennusteiden mukaan vielä hyvin pitkään. USA, Kiina, Itä-Aasia. Mahdollisuudet olisivat siellä ja tietysti Persianlahden maissa, joihin paradoksaalista kyllä otetaan koko ajan vierastyövoimaa Intian suunnasta.
    En tiedä, joku valaiskoon, mutta miksi pakolaisveneet eivät liiku edes osittain Punaisen meren yli ja Persianlahden suuntaan? Miksi uskonveli ei auta uskonveljiään? Onko tämä juuri sitä että muut kuin hyvät kaverit jätetään? Uskontulkinnat eivät saisi olla esteenä, sillä kyllähän meiltä kokonaan toisen uskonnonkin harjoittajilta Euroopassa odotetaan itsestäänselvyytenä toleranssia.

    No, tämä tilanne on nyt käsillä, sille ei oikein voi mitään, mutta se on varmaa että nopeat ja sopeutumiskykyiset syövät kankeammat ja raskasmielisemmät, ja rikkaat pärjäävät millaisessa Euroopassa tahansa. Ehkä meidän maltillisten maahanmuuttoskeptikkojen pitäisi ottaa enemmän mallia Häkämiehen ja EK:n reippaasta optimistisesta asenteesta...? Isänmaa ja muut happamiksi käyneet meemit sivummalle ja härkää sarvista...? Kannattaa muistaa että maahanmuuttomyönteisyys ei ole vain sen mikä lie punaisen ja vihreän laidan monopoli - kokoomuskapitalistit ovat hyvin myönteisiä myös, vaikka anarkoja ja muita piruja näkeviä se kovasti harmittaakin. Stubbilla täytyy olla ajatus siitä miksi. Toivon että hän on oikeassa. On kyllä olemassa mahdollisuus että tämä on silti traaginen virhe.

    VastaaPoista
  6. Jos maailmassa oli ollut 1,6 miljardia apinaa vuonna 1900 niin ihminen ei olisi koskaan antanut apinapopulaation kasvaa 7,4 miljardiin vuonna 2015 saati sitten 11,2 miljardiin vuonna 2100. Ihminen olisi toimillaan rajoittanut apinoiden määrän kasvua. Kaikki olisivat sen hyväksyneet.

    Yllä mainitut luvut kuvaavat siis ihmisapinoiden määrän kehitykseen. Meidän määräämme. Kun ajattelee ihmistä osana evolutiivista luonnontapahtumaa niin on selvää, että populaatiomme määrä tavalla tai toisella tulee karsinnan kohteeksi. Tilanne on mahdoton suhteessa yhden planeetan resursseihin.

    Ihmisapina on tunteva, säikkyvä, vaistoava otus. Ihmisapina myös oleentuu hyvinvointiinsa. Kun hänellä on riittävästi banaaneja niin hän alkaa kuvitella itsestään suurenmoisempaa kuin on.

    Nyt on niin, että kansainvaellukset käynnistyisivät joka tapauksessa vaikka niitä ei aiheuttaisi sota tai jonkinlainen kaltoinkohtelun uhka. Ihminen siirtyy sinne missä hän voi nopeasti maksimoida hyvinvointiaan. Pakolaisuuden ilmiö on tosi ja surullinen ja valitettava. Mutta tänään se peittää mainitsemani faktan.

    Kulkuvälineiden kehitys tarkoittaa sitä, että kansainvaellukset laajenevat vauhdilla.

    Oma elämäni jännittyy uskonnollisuuden ja darwinististen oivallusten välille. - Jos jaat kaikki paitasi niin ne kyllä otetaan.

    Suomen kansantalous romuuntuu ja me kyllä joudumme pesemään humanistiset kasvomeikkimme pois. Mutta tämän päivän maailman suurin humanisti on Suomen pääministeri. Kukaan ei huomaa että hän antaa vielä liiastaan. Hän antaa sellaista mikä ei tee hänelle kipeää.

    Minulle taide etsii ehdotonta totuutta. Se on taiteeseen kirjoitettu vaatimus vaikka ehdoton totuus olisi kuin liukas saippuapala.

    Esimerkiksi tähän blogiin en ole vielä kertaakaan kirjoittanut kommenttia, joka ei olisi jollain tavoin yrittänyt porautua ehdottomaan totuuteen. Tänään pyrin roiskimaan pesuvettä juurikin humanistien kasvomeikeille.

    VastaaPoista
  7. Mitä naisiin tulee niin katsoin Friiltä hiljattain ohjelman naisten julmuudesta, joka oli pahimmillaan käsittämätöntä sadismia. - Me myös tiedämme, että keskitysleireillä oli naisvartijoitakin. Sisällissotamme aikana punaisten joukossa oli naistaistelijoita.

    Hitler oli ensimmäinen poptähti nykyaikaisessa muodossa. - Ja hän sai hurjaa kannustusta hyvin suurilta saksalaisnaisten massoilta. Ilman naisten tukea natsi-Saksa ei olisi voinut toteutua.

    Naisella ei ole yleensä miehen brutaalia voimaa - mutta nainen osaa käyttää manipulatiivisia konstejaan.

    Eikä ole olemassa sellaista oletusarvoa kuin NAISTEN LEMPEÄ KESKINÄINEN SOLIDAARISUUS. - Usein on niin, että nainen on toiselle naiselle susi.

    VastaaPoista
  8. Joo, ei naisia pidä mitenkään väheksyä väkivallan suhteen.
    Jopekin siellä alkukommentissaan kertoo käyneensä puhumassa minun blogissani lämpimämmin kuin muualla, Jope, senkin! :)

    Yhtäkkiä huomaan, ettei täällä ole muita naisia kuin minä. Onko minun "sekaantumiseni" edes toivottavaa?

    Jos pistettäiisiin sama energia käyttöön kuin Karjalan evakoita autettaessa, niin eihän tässä olisi huolen häivää, siis meillä Suomessa. Mutta onko meistä siihen? Vieraita perheitä koteihin, samaan keittiöön ja kylppäriin? Ennen se onnistui.
    Entä koko muu degeneroitunut Eurooppa! Pitäisi puhaltaa jostain valtava henki päälle, ja yhteishenki.

    Joku kirjoitti jossain, että pakolaisille pitäisi antaa oma saari Välimerestä.

    Minä uskallan tuoda teidän viisaaseeen pohdiskeluunne siitä, mitä tehdä Suomeen tulijoiden kanssa, tällaisen ihan käytännön ehdotuksen. Meillä on maaseutu täynnä tyhjilleen jääneitä ja jääviä taloja ja tiloja. Siellä tulijoissa saattaa olla sellaisia, jotka voisivat arvostaa pienviljelyä. Joku isäntä oli palkannut Romanian kerjäläisen töihin ja kertoi, ettei hän ole tavannut koskaan niin hyvää työmiestä.
    Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla tällaista on jo tapahtunut. Bosnialaiset kasvihuonetyöntekijät ovat ostaneet itselleen taloja maalta ja pistäneet pystyyn yritystoimintaa. Kylät elpyisivät, koulujakin voitaisiin avata uudestaan, perustaa kyläkauppoja jne.

    VastaaPoista
  9. Marjatta, yhdyn täysin ajatukseesi ( ja ihan aidosti, vaikka omalla sivullasi olenkin hivenenen virtaviivaisempi ) maaseudun hyödyntämisestä. On aina ollut suuri skandaali kuinka pieni osa maastamme on maanviljelyksessä, Suomessahan on tällä hetkellä enemmän metsää kuin 100 vuoteen, vaikka väestö on kaksinkertainen. Rahtaamme soijaa ja riisiä tänne toiselta puolelta maailmaa, mikä on sekä ekologisesti että kansantaloudellisesti järjetöntä.
    Ajatusleikkinä hyvä ajatus voisikin olla, että muuttajat saisivat pientilan hoidettavakseen, mutta reealimaailmassa se ei onnistune. Mutta töitä tulijoille on pakko löytää, muuten alkavat ongelmat, ja niiden töiden tuulee olla yksityisen sektorin töitä, sillä muutenhan veroilla ostetaan vain lisää veromenoja tuottavia näennäistöitä. Eri asia ovat sitten he, joilla on oikeasti hyvä koulutus, esim. lääkärin. Heillä on varmasti aito mahdollisuus integroitua. Tunnen itse myös entisen Jugoslavian alueen siirtolaisia ja sieltä tulee todellakin ahkeraa väkeä. En osaa pitää heitä maahanmuuttajina lainkaan. Uskontokaan, heidän islaminsa, ei heitä dominoi eli vähän sama kuin turkkilaisten ja kurdien kanssa. Mutta eri ryhmiä ei pidä laittaa kuitenkaan arvojärjestykseen.

    Kovalle anolta kysyisin, mitä pidät teesistäni ettei Suomessa ole enää nuoria miehiä, joista olisi radikaaliin toimintaan? Meidän valtavirran (luen itseni mukaan) kannalta se on tietenkin hyvä. Jonkin verran KELA-tuella, opintotuella ja toimeentulotuella eläviä ja toimivia äärikommareita ja anarkisteja, kourallinen natseja - siinä ne on. Muilla on netti. Se riittää niille.

    jope

    VastaaPoista
  10. Suomi radikalisoituu hetkessä, jos sähkönjakeluverkostoon tulee laajamittainen katkos. Se on eräs näkymä. Jope kuvaat yllä sitä unenomaista tilaa, jossa kylläkin tämän päivän suomalainen ihminen elää iästä riippumatta. Mutta kun uni päättyy niin aktiivipeto nousee. Kun apinalta otetaan banaanit pois niin jää raivostunut ja aggressiivinen apina - ei jotenkin tyystin laitostunut ja lamaantunut apina.

    Maaseudulta lähdetään pois, jos maaseudulla ei ole toimeentuloa. Suomalainen maaseutu ei innovoi riittävästi ihmisille toimeentuloa. Jos se sen tekisi niin täyttäisimme maaseudun itse emmekä luovuttaisi sitä maahanmuuttajille.

    Kansantalous on banaanipuu ja meidän banaanipuumme on näivettymässä. - Kansantalous tarkoittaa koko kansan taloutta ja taloudesta huolehtiminen on kansankunnan tärkein tehtävä.

    Jos aiomme planetaarisesti ehkäistyä mitä ilmeisimmältä kaaokselta niin humanismipuheet on jätettävä sivuun ja jonkun on tajuttava ihmisen perimmäinen apinamaisuus. Jonkun on todella noustava ihmiskunnan kokoisen lauman johtajaksi. Tässä demokratia ei ilmeisesti ole vaihtoehto. Kulttuuripuhunta ei ole vaihtoehto. Diktatuuri vaikuttaa ainoalta vaihtoehdolta. Jonkun on käskettävä ja pakotettava ihminen planeetan resurssien mittaiseksi. - Se että keskittyy miettimään vain Suomea ja Suomen uhkia ei ole kasvojen nostamista planeetan laajuiseksi.

    Voi vain todeta, että ihmisapinan pidäkkeetön lisääntymisvietti on aiheuttanut dilemman, johon kytkeytyy populaation massoittainen kuolema. Ihmiskunta on planeetan musta aukko, joka vie imussaan pois luonnon monimuotoisuutta, tappaa sukupuuttoon eläinlajeja.

    Jos läppärissäni olisi vielä yksi lisänäppäin - sellainen joka alle sekunnissa poistaisi koko ihmiskunnan ja minut sen mukana tältä planeetalta niin painaisin surkeilematta sitä.

    Kulkekoot apinat ja gorillat New Yorkin ihmisistä autioilla kaduilla!

    VastaaPoista
  11. Kävin yllä kirjoittamani jälkeen ylen sivuilla ja törmäsin suuria nisäkkäitä koskevaan tietoon, joka kertoi miten suuret nisäkkäät olisivat ilman nykyihmisen vaikutusta levinneet myös Pohjois-Eurooppaan.

    Se tarkoittaa sitä että ilman minua ja kulttuurirakennelmia tässä paikassa missä kirjoitan pieraisisi norsu.

    VastaaPoista
  12. Tiedän, ettei maaseudun elvyttäminen olisi helppoa, ei suinkaan. Oma isäni toivoi jonkun meistä lapsistaan jatkavan tilalla, mutta toisin kävi. Ei voinut vähempää kiinnostaa. Tilan osti kaksi henkilöä, toinen hoitaa metsiä ja toinen käyttää taloa oman metsäkonefirmansa työntekijöiden asuntona. Nämä ovat muuten ulkomaalaisia. Pellot ovat metsänä ja kasvimaa kasvanut umpeen, mutta on siellä sentään toimintaa.

    En tarkoita myöskään, että maahanmuuttajia pitäisi määrätä suurin joukoin johonkin reservaattiin. Itsekään en muuttaisi missään tapuksessa harvaan asutulle maaseudulle, mieluummin Helsingin keskustaan.
    Jotain pitää kuitenkin keksiä ja pian. Leirillä haastatellut ovat olleet kaikki hyvin työhaluisia ja energia kasvaa odotellesssa.

    Totta, ihminen on käyttäytynyt juuri niin kuin Apinoiden palneetta -leffassa kuvataan, mutta vielä ei ole sentään pamautettu atomipommia.

    Ihminen on myös hyvin kekseliäs, on ainakin ollut.

    Jopen kärjistetty kysymys, onko nuorista miehistä radikaaliin toimintaan, on hyvä.

    Toisaalta nettiroikkuminen (minäkin tässä ;)) on monelle korviketoimintaa. Jos joku osoittaa tilalle parempaa, tyydytystä tuottavaa, maailmaa parantavaa, energisoivaa toimintaa, niin uskon kyllä, että lösähtäneet suoristuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lieköhän, tasa-arvon nimissä, edes nuorista naisista sen enempää apua?

      Maalaiselämästä: eivätkö nämä ihmiset ole kaupunkilaisia aika suuressa määrin? Kuka tietää? En tiedä mikä olisi reaktio kun heidät ohjattaisiin maaseudulle elämään. Yksitoikkoinen ruokakin on Italiasa ja Ranskassa aiheuttanut keskustelua... Haluaisivat tehdä omaa ruokaansa. Oletammeko heidän kiitollisuutensa tekevän heistä joustavia? Syntyvätkö ajatuksemme jo tämän, Pasolinia lainatakseni, perustelematonta mielikuvitustamme tukevan oletuksen pohjalle? Tai kun he haluavat tehdä töitä täällä, luommeko heistä heti yhtenäisen ryhmän josta saa hyviä lähihoitajia tai maanviljelijöitä? ENKÄ OLE SITÄ MIELTÄ ETTÄ HEIDÄN PITÄISI OTTAA NÖYRÄSTI KAIKKI VASTAAN JOTTA ME SAISIMME AUTTAMISESTAMME KIKSEJÄ!

      ...mutta sinne autiotaloihin voisi sijoittaa tietysti... Ja armeijaltakin on jäänyt jotain tiloja tyhjäksi... Tai vitut mä mitään tiiä... Tämä tilanne vain tekee minusta mielipeautomaatin kun pitäisi tietää kenen joukoissa seison...

      Poista
    2. No. Osa sinne maalle voisi lähteä mielellään ja oikein hyviä sosiaalialan työntekijöitä heistä myös saadaan. Kai näin voi sanoa perustellun mielikuvituksensa pohjalta.

      Poista
    3. Niin, tuota minäkin tarkoitin, ettei jotain arkkitehteja ja lääkäreitä, metropoleissa asuneita, voi maanviljelijöiksi määrätä. Mogadishu, jonka infrastruktuuri on tuhottu ajat sitten, ei ole sama kuin Tuupovaara. Mutta voisi löytyä sellaisiakin, oman maansa maalaisväkeä tai vihreitä, joille tämä olisi hyvä vaihtoehto.

      Minulle on alkanut nousta mieleen kuva orjakuljetuksista, kun olen katsellut kuvia Unkarista. Ihan kuin porukkaa kuskattaisiin väkisin puuvillaplantaaseille tai jopa keskitysleireihin. Unkarilaisten asenne vielä lisää tätä mielikuvaa. Siinä ei ole kyllä tasavertaisesta ihmisyydestä puhettakaan.

      Sama avuton tunne täälläkin, v-kirjaimella vahvistettuna.
      Niiden pitäisi kutsua Juha meidät työryhmiin ideoimaan. Ettei vain Himaselta tilata uutta kukoistuksen tulevaisuudenvisiota!

      Poista
  13. Juha: Tai vitut mä mitään tiiä... Tämä tilanne vain tekee minusta mielipeautomaatin kun pitäisi tietää kenen joukoissa seison...

    TUOSSA SE TULI!

    Juuri tuolta itsestänikin tuntuu. Montakohan sataatuhatta nettikommenttia puolesta ja vastaan ja siltä väliltä on tämän viikon aikana asiasta kirjoitettu, lausuttu, ja monet kuten minä riippuen hieman siitä, mitä toinen sanoi tai jätti sanomatta. Oletteko lukeneet rasistista suoraa MV-lehteä? Siellä on eräs näkökulma. Varoitan, se on raju. Mielestämme ilman muuta kamala, rikollinen ja tuomittava mutta noinkin ajattelevat kymmenet tuhannet suomalaiset. Miksi? Ovatko he meitä pahempia? Pakka on pahasti sekaisin. Sipilää ylistetään nyt mutta entä huomenna? Hänhän on nyt esittänyt kansainvälisen kutsuhuudon että tulkaa.

    Itsekin yritän välillä olla radikaalimpi kuin mitä olen, välillä humaanimpi. Niin koska ei tiedä. Antaen itselleni luvan sanoa mitä tunnen, sanon että pelkään että tästä kaikesta ei seuraa hyvää. Se ei ole kannanotto ketään tai mitään vastaan, mutta en halua olla sen sukupolven eläjä, kun läntinen imperiumi romahtaa. Elän lapsineni ilman muuta mieluummin Euroopassa kuin vajoavassa sellaisessa. Vihavaisen blogissa tästä on puhuttu paljon.

    Ehkä pitää olla vain hiljaa. Antaa humanistien pelastaa ja rasistien raivota. Luulen ettei yhdelläkään mielipiteellä ole mitään väliä. Ei varsinkaan jos elää ambivalenssissa koko jutun suhteen. Mutta kyllä, olen pessimisti enemmän kuin optimisti tämänkin asian suhteen. Se ei sijoita minua kuitenkaan mihinkään leiriin.
    Ihmiset on pelastettava, mutta olen vakuuttunut että tulevaisuuden Eurooppa ei ole heidän pelastuksensa.

    jope

    VastaaPoista
  14. Eskapistisuudesta... Ostin Iiro Rantalan uuden levyn My working class hero. Siinä on vain mies ja piano. Rantala vie uusiin ulottuvuuksiin Lennon&McCartney -kappaleita. Sellaisia kappaleita kuin Woman, Imagine ja All you need is love en pysty kuuntelemaan vuodattamatta kyyneleitä. Rantala on yksinkertaisesti pakahduttava. Tämän levyn kanssa juuri nyt tahtoisin levähtää autiolla saarella... ehkäpä nyt hetken yritänkin levähtää tässä kuvitelmassa. Rantalan piano soi tuolla taustalla... minä haluaisin vapautua ajatuksesta että teen syntiä jos vain kuuntelen pianoa ja viruttelen varpaitani istuen aution saareni laiturilla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa mahtavalta. Vanhemmiten olen alkanut pitää enemmän Paulista. Lennonin eka soolo Plastic Ono Band on parasta Johnia.

      Poista
    2. Olen kuunnellut koko päivän tauotta Rantalaa. - Ei ole kysymys mistään halvoista kopioversioista vaan todellisesta taiteilijan näkemyksestä alkuperäisteoksiin. Levy on tehty Saksassa ja tuon berliiniläisen pianon soundi on todella muhkea. Olen sallinut itselleni eskapistiset hetkeni. Jos olisi olemassa joku toiveradio niin voisin toivoa siellä soitettavaksi Rantalan version juurikin Womanista. Lennon itse ei olisi ikinä loihtinut siihen samaa lumoavuutta kuin Rantala. Niin, voisin toivoa kappaleen siten soitettavaksi, että omistaisin sen Marjatta Mentulalle. En osaa sanoa mitään todella kauniisti - sanokoon sen Rantalan sielu, joka yhtyy hänen sormiinsa pianon koskettimilla.

      Poista
    3. Vielä yksi Rantalasta. Hänen Imagine -versionsa on sellaista mitä ei sen odottaisi olevan. Se on kaukana John Lennonin alkuperäisestä. En tiedä onko blogisti koskaan kuullut sellaisesta pianistista kuin Cecil Taylor. - Hänhän soittaa hetkittäin kummallisella tavalla kuin pieleen. Samanlaisia tuntemuksia herättää Rantala ja kuitenkin lopputulos on loistava. Kuin Rantala intuitiivisesti oivaltaisi että juuri tällainen versio Imaginesta heijastaa eniten aikaamme. - Lennonin alkuperäisversio on tietysti kaunis mutta siinä on myös jotakin sokerista... mutta onhan se tietysti hieno. Rantalan version lopussa jokin uhkaavuus läpäisee tutun melodian, jonkin häiritsevyyden Rantala on saanut versioonsa mukaan. Huh! Mikä levy!

      Poista
    4. No jo vain. Loistava cecil taylor! Käypä kattoon juttuni tunnisteesta cecil taylor. Tai Jazzrytmit-lehden sivuilta. Se ilmestyy nykyään vain netissä...

      Poista
  15. Jopen kommentti ilmestyi tuohon yhtä aikaa minun "vatulointini" kanssa.
    Hei, kyllä Sipilääkin jo haukutaan siellä sun täällä. Käykääpä blogissa nimeltä Jaskan pauhantaa.

    Minä taidan kanavoida tuskani vapaaehtoistyöhön sitten, kun meidän kaupunkiin alkaa tulla syyrialaisia. Tulee edes jotain uutta näkökulmaa sitten.

    VastaaPoista
  16. Sekä humanismi että rasismi ovat ohjelmia. Tiukassa paikassa sekä humanistit että rasistit valitsevat ohjelmansa.

    Vain älymystö kysyy perimmäistä planetaarista totuutta.

    VastaaPoista
  17. Jope ja muut. Se hurjahko kirjoitus tuntemattomasta sotilaasta rannalla yrittää pukea tätä kipuilemaamme ristiriitaa kuvaksi. Kun käyttää hirveän yksikertaista kieltä ja kysyy itseltään, olenko pelastava humanisti vai raivoava rasisti tuossa tilanteessa, herättää kirjaimen kuolleista. Jos asetta jompaa kumpaa vastaan olisi nostettava, niin tietysti olen se humanisti. Kun ihmisiä alkaa vahigoittumaan, silloin epävarmuuksista valitsen sen vähiten puhtaan voiman puolella olevan. Perustelemattoman mielikuvituksen pohjalta me enemmän tai vähemmän ponnistamme aatteisiin katsomatta ja silloin olen mieluummin hölmö humanisti kuin hölmö uusnatsi. Ehkä tuo on enin mitä voin sanoa...

    VastaaPoista
  18. Humanismi ja rasismi eivät ole oikeastaan kiinnostavia. Niiden ohjelmat tunnetaan läpikotaisin.

    Tällä hetkellä kaikkein kiinnostavinta olisi tietää mitä tapahtuu salassa. Mitä vaikeneva älymystö tekee? Mitkä ovat sen suunnitelmat? Olen vakuuttunut siitä, että on luotu salaisia verkostoja pohtimaan älyllisesti sitä mitä ihmiskunnan kanssa oikein pitäisi tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistava elokuvan aihe. Älymystö suunnittelemassa salaa ITSELTÄÄN tulevaisuuttaan.

      Poista
  19. JS - me emme oikein tiedä mitä olisimme sodassa ellemme ole olleet sodassa. Minä konekiväärimiehenä yritin vain sotilasvalastani päin loogisesti päätellä mitä siitä saattaisi seurata, jos ei riko sotilasvalaansa.

    Ennen sotia kuuluisa taistelija Lauri Törni oli talousalikersantti. Hän olisi ilman sotia voinut jäädä siihen käsitykseen, että hän on jonkinlainen soppatykin hoitaja. - Mutta sodan olot nostivat hänen taistelijanominaisuutensa esiin. Sitten Törni taisteli myöhemmin natsi-Saksassa sen luhistumisvaiheissa ja kuoli helikopterionnettomuudessa Vietnamin sodan aikana ja haudattiin Yhdysvaltain armeijan majurina. - Toivottavasti suomalaisten nuorten jääkäreiden ei tarvitsisi koskaan joutua törkyisiin ja töhryisiin tilanteisiin. Kukapa ei tahtoisi työntää ruusuja kivääreiden piiippuihin.

    Tietojeni mukaan Unkarin pääministeri on sanonut, että kyseessä ei ole miljoonista tulijoista vaan kymmenistä miljoonista tulijoista... Tämä on näky jossa joku pieni rivimies saattaa jossakin päin Eurooppaa - ei suinkaan välttämättä Suomessa - joutua helvetilliseen tilanteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa. Perustelematon mielikuvitukseni tekee alati kepposia.

      Poista