torstai 21. tammikuuta 2016

LIIKAA TAI IHAN SOPIVASTI IHIMISIÄ

Täällä blogissani käydyissä keskusteluissa on haastettu ihmistä ajattelemaan ilmastonmuutoksen sijasta väestöräjähdystä. Edes pienen hetken. Nyt minusta tuntuu, että aihe ansaitsee oman kirjoituksensa. En ole asiantuntija ja siksi kirjoitukseni huokuu epätietoisuutta ja on täynnä kysymyksiä. Vastauksia kuulen mielelläni.

...

Miksi ilmastonmuutoksesta puhutaan mutta väestöräjähdyksestä ei? Siksikö, että ilmastonmuutoksesta on helppoa puhua kun sen ratkaisemiseen käytettävät keinot sattuvat olemaan eettisesti ongelmattomia ja solidaarisuutta efektovia?  Niillä jatkaa sivistyneistön kunniakasta kriittistä perintöä, jolla erottuu konservatiiveista ja taantumuksellisista. Ilmastonmuutoksen suhteen on helppoa olla hyvä. Eikö ilmastonmuutoksesta huolissaan oleva samalla ole huolissaan köyhien kohtalosta ja eloonjäämisestä kun "ilmastonmuutos koskee kipeimmin heitä"? Toisin sanoen: etuoikeutettuina ilmastonmuutoksen aiheuttajina me olemme vastuussa maailman tilasta ja siitä on helppoa puhua niin kuin länsimaisen sivistyneistön kuuluu eli itsekriittisesti. Sitä vastoin väestöräjähdyksestä puhuminen johtaa niin helposti nihilismin ja ihmisvihan efekteihin, että on parempi olla hiljaa. Ilmastonmuutokselle kai koetaan vielä voitavan jotakin, väestönräjähdykselle taas ei tai ainakin keinot ovat sopimattomia.

Anne Ehrlich Stanfordin yliopistosta näkee, että väestönkasvu sivuutetaan herkästi siksikin, että sen hillitseminen on osoittautunut eettisesti, poliittisesti, taloudellisesti ja uskonnollisesti niin vaikeaksi. Kuka vetää lapsiluvuille rajat? Kuka maksaa valistuksen ja ehkäisyvälineet ja huolehtii vanhempien sosiaaliturvasta, jos jälkeläisiä on lian vähän? Kun kuolemaankaan ei kehtaa jättää.

Tai sitten väestöräjähdystä ei tule kun syntyvyys jossain vaiheessa taittuu. Tästäkin saadaan kiista ihan tutkijoittenkin kesken vaikka tämän piti olla matematiikkaa. Jälleen aatteet tuntuvat kiistelevän keskenään sillä aikaa kun ihmisiä on tai ei ole liikaa. Netistä löytyy kumpaakin leiriä vähällä etsimisellä.  Ja taas saa kukin olla vapaasti sitä mieltään joka ravisuttaa ja elähdyttää omaa olemassaoloa parhaiten ja erottaa itsen muista.

No, kuviteltasko kuiteski vähän aikaa, että väestöräjähdys ON totta ihan ilman häiritsevää epäilyä? Pitäisikö silloin lopettaa kehitysapu ja odottaa että liiat ihmiset kuolisivat nälkään, janoon ja sairauksiin vai jatkaa kehitysapua, ettei lapsia tarvitsisi tehdä vanhuudenturvaksi? Ja pitäisikö jatkaa vain sillä ehdolla, että hallitus rajoittaa syntyvyyttä (kuten tyttäreni tuosta sivusta ehdotti)? Koulutus ja elintason kasvu kun kuulemma laskevat syntyvyyttä. Vai olisiko sittenkin hyvä asia, että se että vain me joilla jo on kaikkea, jäisimme jäljelle? Juuri kehittyvien maiden lapsethan ne tulevat vaatimaan samaa kuin meillä nyt on ja sitten on sanottava se mitä Jeesus erään nuoruuden tuttavani mukaan mumisi partaansa 5000 ihmisen edessä: että ei tästä kyllä kaikille riitä.

Nyt siis vain torille feissaamaan joko kehitysavun lakkauttamisen tai sen lisäämisen puolesta.

Näin tässä ehdottomuudessa taas kävi.

14 kommenttia:

  1. Muistetaan nyt tämä lukusarja:

    Kristuksen päivinä ihmisiä - 0,25 miljardia
    Vuonna 1900 - 1,6 miljardia
    Tänään - 7,4 miljardia
    YK:n arvion mukaan vuonna 2100 - 11,2 miljardia

    Siis me elämme keskellä väestötsunamia. Järkyttävyys on jo tapahtunut ja enenee.

    Väestötsunami edistää ilmastonmuutosta ja tietyssä vaiheessa ilmastonmuutoksen edetessä syntyy 6. maailmanloppu.

    Puhuminen 6. maailmanlopusta ei ole ennustamista vaan se on tieteellinen fakta.

    Yhteistynyt ahmintakulttuuri on lisäksi edelleen öljypohjainen hyvin vahvasti eivätkä uudet energiakeksinnöt ehdi. Helposti käyttöön saatavissa oleva öljy päättyy vajaassa 40 vuodessa. Jo huomattavasti sitä ennen alkaa kaaos.

    Me voimme arvioni mukaan eleskellä ja käydä filosofista rauhallista blogikeskustelua noin 20 vuotta.

    Tämähän sen sisikuntaa kuristavan tuskan aiheuttaa kun tälle kaikelle et pysty mitään. Kaaos tunkeutuu lisäksi kaikkialle - siltä ei ole turvapaikkaa vaikka kuinka hakisit sitä. Kaaoksessa ei ole turvallisia vastaanottokeskuksia.

    J ----

    VastaaPoista
  2. Kiitos Juha.

    Nimimerkki J---llä saman suuntaisia ajatuksia kun mulla tuolla aiemmassa ketjussa, pienellä nyanssierolla toki.

    Luulen että emme voi tehdä enää mitään.
    Se ei ole mielestäni maailmantuskainen ajatus. Näin se vain meni. Ajoimme umpikujaan. En aio kieltää ilmeisiä ja kaikkein todennäköisimpiä tosiasioita. Se ei olisi humanismia. Humanisti pyrkii katsomaan totta silmiin.

    Itse asetan kuitenkin (naivin ) toivoni Kiinan kaltaisiin maihin jotka ovat osoittaneet jo kykynsä vaikuttaa väestönsä kokoon.
    Väestönkasvun ydinalueilla ei valitettavasti ole lainkaan samanlaista yhteiskuntajärjestystä ja suunnitelmallista kulttuuria. Tiedän toki Kiinan jättimäiset ympäristöongelmat, mutta
    tärkeimpään muuttujaan, väestönkokoon, se on osoittanut kykynsä vaikuttaa. Ja totta kai mua surettaa se että eurooppalaisia tuossa 2100 vuoden maailamssa on enää noin 3 - 4 prosenttia. Siis etnisiä. Muut maanosat ovat siirtyneet silloin jo tänne.

    Täytyy vain toivoa että tapahtuu jotain yllättävää, hyvää, joka muuttaa tämän tien mitä nyt etenemme.

    t. jope

    VastaaPoista
  3. Kiina vapautti viime vuonna väestösääntelyn. Näin ollen Kiina tulee edistämään väestötsunamia.

    J ----

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne teki sen korjatakseen väestön vääristymää, ikärakennetta.

      Käytin Kiinaa esimerkkinä koska se kykenee milloin tahansa määrittelemään lisääkö, vähentääkö vai pitääkö väestönsä ennallaan. Sillä 10 miljardisella planeetalla enää n. 15 prosenttia on kiinalaisia. Hallitsematon väestönkasvu tapahtuu ihan muualla. Tiedän kyllä missä.

      jope

      Poista
    2. Kiina ei pysty määrittelemään mitään. Asiat karkaavat myös Kiinan lapasesta.

      J ----

      Poista
    3. Osittain varmaan niin J------ mutta muistettava on että väestötsunamista josta nyt puhumme on Euroopan ja Kiinan yhteinen osuus vuonna 2100 ennusteiden mukaan vain 20 %
      Se 80% muualla.
      Siellä se tapahtuu.
      Eurooppa on enää silloin vain kaatoastia.

      Juha Saarelle:

      Emme me voi kehitysapuakaan lopettaa kun olemme sellaisen maailman itsellemme kehittäneet.
      Kehitysapuhan oli muutenkin alunperin nimenomaan kristillinen ajatus, lähetystyön kylkiäisenä, eräänlaisena kristillis-sosiaalisen humanismin synnyttämä. Sieltä se sitten siirtyi mm YK:n ja sen järjestöjen tavoitteeksi ja motiiviksi.

      Missään muualla maailmassa ei mitään kehitysapua jaeltu tai edes tunnettu tai edes koettu tarvetta, sympatiaa, empatiaa sellaiseen. Vain Euroopassa ja myöhemmin USA:ssa sitä tunnettiin. Silloisilla kristillisillä mantereilla.

      Eli kaikki suvakeiksi (typerä sana, yhtä väärä sana kuin maahanmuuttokriittiselle rasisti)haukutut, teissä on paljon ateisteja nykään, mutta asenteellisesti olette kyllä kristillisen kirkon lapsia. Lähetyskäskyn, tässä tapauksessa sosiaalisen lähetyskäskyn, jatkajia. En sano että se on huono.
      Ongelmalliseksi kaikki on kyllä tullut.

      jope

      Poista
  4. Worldometersin mukaan ihmiskunta on tänä vuonna kasvanut tähän mennessä 4,7 miljoonaa. Eihän se ole vielä edes yhden uuden Suomen verran. Mutta vielähän tässä on vuotta jäljellä!

    J ----

    VastaaPoista
  5. Ilmaisen itseni runolla, jos se tällaisessa kulttuuriblogissa sallitaan:

    MATTI, MAIJA JA VÄESTÖTSUNAMI

    ”Sä olet kuin kanelinen pulla
    kaiken lempeni sun ylle annan tulla”
    Matil hänel on lemmen hurmio
    mutta mik onkaan elon turmio?

    Maija kuuntel, rintaa kohottel lempi
    siinäpä mies mitä turhaa enää empi
    Siin alku häiden, rakas avioliitto
    naimisriemu ja koht lapsukaisten siitto

    Maija ja pienokainen sylis, äitin ilmehen huuma
    pienet kädet ojentel kohti hänt, niitten ote kuuma
    Tämän kuvan rikkoopi yhteenlaskun saatana
    Kaaoslapsikin kiroo: ”Tul tiit tunami taatana!”

    J ----

    VastaaPoista
  6. Niinkuin aiemmin sanoin niin paikallisesti pienet yhteisöt, esim. reuna-alueilla olevat, Suomen kokoisetkin ehkä, voivat säilyä tästä katastrofista. Edellyttäen tietysti että ilmakehä säilyy hengityskelpisena eikä ydinaseita käytetä tolkuttomasti. Se kyllä vaatii tietysti tekoja mutta myös sen hyväksymistä että elämän puitteiksi on oman maan riitettävä eikä sitä jaeta ulkopuolisille.

    Elämä on tietysti aina hiukan epävarmaa ;-) hh

    VastaaPoista
  7. Eivät säily. Väestötsunami on planetaarinen ilmiö joka aiheuttaa katastrofin. Olemme matkalla kohti 6. maailmanloppua kiihtyvällä vauhdilla eikä siinä ole sijaa Suomi-nimisellä valtiolla. 6. maailmanloppu on jo täysin varma asia. Tämän oivaltaminen on intellektuaalisuuden huippu. Kaikki muu on sitä vähäisempää. Tuudittelua typeryyteen ja onnellisuushöttöön. - Totta kai on niin, ettei suurin osa ihmiskunnasta vähimmässäkään määrin käsitä kouriintuntuvasti sitä mistä kirjoitan.

    J ----

    VastaaPoista
  8. Osa kaaoksen mekanismia nähtiin suurisuuntaisesti syksyllä 2015 Suomessa. Se on tulemisen ja menemisen mekanismi. Aletaan tulla ja mennä ja planetaarisessa kaaoksessa tulijat ja menijät raatelevat toisiaan. Tulemisen ja menemisen mekanismi lisääntyy 20 vuoden kuluttua tsunamimaisesti.

    Tulemisen ja menemisen mekanismi on vauhkoontumista. Massoja ei pidättele mikään ja eri tavoin määrittyvät massat iskevät toisiaan vastaan verisesti.

    Kaiken aikaa samalla ilmastonmuutos yltyy. Matkataan syvenevästi kohti 6. maailmanloppua.

    J ----

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. J -, lopeta jankkaaminen, vaikutat vain tyhmältä, - ehkä oletkin.

      Poista
    2. Anonyymi - reaktiosi on vallitseva siinä populaatiossa, joka on synnyttänyt väestötsunamin ja joka enentää ilmastonmuutosta. Kiihdyttää matkaa kohti 6. maailmanloppua.

      Siitä mistä olen tänne kirjoittanut puhutaan tuskin missään. Kaikesta muusta höpistään.

      Tyhmyydestäni en tiedä, mutta minulla on kyllä psykiatrini kirjoittamat hullun paperit.

      J ----

      Poista
  9. No niin lopetan tällä erää tästä mukaillen erään elokuvan nimeä:

    VÄESTÖTSUNAMI ON SYNTINEN LAULU

    J ----

    VastaaPoista