lauantai 30. tammikuuta 2016

YKKÖSTEN JA NOLLIEN VÄLISSÄ - MIELENILMAUSTA SEINÄJOELLA 6.2.

Jonkin aikaa sitten kävin kiinnostavan keskustelun Seinäjoen partioon kuuluvan miehen kanssa. Kysyin että onko heidän tarkoituksensa varjella yhteistä turvallisuutta kansallisuuteen ja sukupuoleen katsomatta vai meneekö jokin aatteellisuus tai periaatteellinen rajaus turvallisuuden edelle. Eli kumpi on yläkäsitteenä, turvallisuus vai aatteellisuus? Menevätkö esimerkiksi väliin jos häiritään turvapaikanhakijaa ja rauhoittavat tilanteen? Vastasi että kyllä menisivät. Hyvä niin. Tätä heiltä odotan jos kerran tykönämme kulkevat.

Nyt siis keskusteltiin sillä periaatteella, että kun näitä partioita kerran on, niin miten ne voisivat osoittaa sen asiansa mitä vakuuttavat edustavansa, siis että kaikille yhteistä turvallisuutta.

Voisiko vaikkapa yhteistyö vastaanottokeskuksen kanssa olla mahdollista?

Kysymys on hankala ja erityisesti keskusten ja turvapaikanhakijoiden näkökulmasta. Partioiden lähtökohdat ovat kiistatta ideologisesti latautuneita. Odinin sotureiden mielenilmausmarssit partioinnin yhteydessä eivät edistä yleisen turvallisuuden asiaa eikä myöskään partioihin kuuluvien some-äärimmäisyys. Toisaalla sitten nousee aatteellista ja kärjistynyttä vastarintaa ja kiihtymystä. Vihan kehästä ei tunnu olevan ulospääsyä. Toisin sanoen: profiloituisivatko tässä tilanteessa partioiden kanssa yhteistyötä tekevät turvapaikanhakijat ja keskukset vain pettureiksi tai koettaisiinko heidän antavan tilaa hiljaisesti yleistyvälle kansallismielisyydelle?

No. Keskustelukumppanini vastaus ainakin yllätti minut positiivisesti (kyllä, jaan yleisen käsityksen ja epäilyn partioiden edustaman turvallisuuden tendenssistä): he ovat miettineet turvapaikanhakijoiden kanssa tehtävää yhteistyötä kun kieliongelmakin sitä vaatisi. Kannatin ajatusta vaikka muistutin edellä mainituista ongelmista. Tai jos en tuolloin sitä tehnyt, muistutan tässä.

Hyvät partiolaiset. Jos lauantain 6.2. tapahtumassa olette paikalla, nähkää itsenne ja kaikki siihen osallistuvat yhteisen ja kaikille kuuluvan turvallisuuden edustajina. Ainakin omalta osaltani haluan jatkaa sitä haastavaakin vuoropuhelua, joka lyhyessä kohtaamisessa partiolaisen kanssa toteutui. Ja muut osallistujat: unohdetaan hetkeksi ilkeät nettikeskustelut ja tahdittomat ja ideologiset profiloitumiset sivustoilla. Niiden alituinen ajattelu johdattaa kummatkin osapuolet mahdottomuuteen. Ja räikeä retoriikka varsinkìn ironian, dadan tai klovnismin avulla "pitää yllä samaa", kuten terapeuttisessa diskurssissa tavataan sanoa. Maailman pitäisi olla muutakin kuin ykkösiä ja nollia, vaikka mainiossa tv-sarjassa Mr. Robotissa toista väitetäänkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti