maanantai 18. joulukuuta 2017

MITÄ EHTII TAPAHTUA SILLÄ AIKAA KUN MAAILMA EI VOI OLLA VÄÄRÄ?


(Yritä olla vastaamatta. Tämä kun ei ole kysymys vaan kuva tai toteamus.)


72 kommenttia:

 1. Mä taidan pilata kaiken edellisen ketjun loppukivan. Mutta koska olen oppinut jakamaan kanssanne paljon, en yritä olla vastaamatta, vaan laitan ahdistukseni eteenpäin, vaikka niin mielellään olisin teidänkin mieliksenne mistään ahdistumaton kaikkeen joustava positiivikko.
  Luin kuitenkin juuri Hesarista ison otsikon:
  "Aleksi on suomalainen mies, joka synnyttää pian lapsen – Lain mukaan hän ei saisi olla raskaana, mutta Aleksi päätti tehdä kehollaan mitä haluaa."

  Tämä maailma jossa en viihdy. Joka kammottaa. Aleksi on
  päättänyt tehdä kehollaan mitä haluaa, subjektiivinen oikeus, subjektiivinen tasa-arvo, subjektiivinen ideologia, tämä loputon ihmisoikeus-mihin-tahansa-ja-kaiken-yli -totalitarismi.

  Koen että Aleksi tekee lapsellaan mitä haluaa. Nyt ei ole kysymys kahden miehen oikeudesta saada lapsi tms.
  Vaan entä se lapsi? Friikeistä puheen ollen. Kun se on neljä ja tajuaa että sen on synnyttänyt mies. Koska isä halusi tehdä kehollaan mitä haluaa. Koska isä halusi vaan tehdä niin, OMALLA kehollaan. Kun se tajuaa ettei ole olemassa 1000 km säteellä ketään miestä joka on synnyttänyt paitsi sen isi.

  Perkele.

  Tätä maailman sekoilua varten se Netflix on varmaan keksitty. Sitä voi imeä kuin tuttia.

  jope

  VastaaPoista
 2. jope,

  täytyy sanoa, että olen ihan turta kun luen tällaisen jutun. tai siis en edes lue. en ole tyrmistynyt tai mitään, mutta sanon vaan itselleni: eipä kiinnosta. tehköön Aleksi mitä huvittaa, minä en aikaani tuhlaa Aleksin ongelmiin, vaan teen jotain muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri, mutta se syntyvä lapsi...
   Mulle tulee valitettavasti sellainen mieleen liian vahvasti.
   Aleksi tehköön mitä huvittaa, kyllä, mutta samalla Aleksi tekee lapselleen mitä huvittaa.
   Jotenkin taas niin kuva ajastamme.
   Kukaan lapsi ei halua olla friikkisirkuksesta syntynyt.

   jope

   Poista
  2. "Aleksi on suomalainen mies, joka synnyttää pian lapsen – Lain mukaan hän ei saisi olla raskaana, mutta Aleksi päätti tehdä kehollaan mitä haluaa."

   Nyt tuntuu että kieli harhauttaa meitä poijjaat. Pitäisikö tuossa oikeastaan sanoakaan "mies"? Vai jokin minkä oletamme mieheksi (nyt siis "oletettu sukupuoli" olisi hyvä ja vapauttava ilmaisu!!!). Jos lapsikin joskus sitten tämän "oletuksen" ymmärtää - kun se toivottavasti on saanut yleistäkin ymmärrystä - näkökulma on toinen kuin nyt kun ajattelemme MIEHEN SYNNYTTÄNEEN. Kieli luo maailmaamme...

   Enämpi minua ärsyttävät luomusynnyttäjät, jotka eivät anna ottaa lapsen sydänfilmiä (että oma idealismi pysyisi puhtaana). Tai hopeaveden lapselleen juottajat sillä perusteella, että ei ole tarpeeksi todisteita haitallisuudesta. Ottavat siis lapsillaan riskin vaikka eivät ole ainakaan tuossa lauseessa ihan varmoja...

   Poista
 3. Poijjaat,

  myös minä luulen, että tässä on kyse transsukupuolisuudesta (Aleksi on yhä biologisesti nainen). Luin tällaisen jutun juuri - tapaus ei ole ainoa laatuaan. Sain kuitenkin jo käsityksen ilmiöstä. Mutta en jaksa enää tästä alueesta alkaa kiivailemaan tms. Luultavasti Aleksi ajattelee, että sitten kun hänen lapsensa on tietyn ikäinen, tällainen meno on jo ihan normaalia, joten ei siitä sen kummempia friikkiyksiä tai traumoja synny. Näitä tapauksia käsitellään opettavaisesti suunnilleen jo Pirkassa ja Kodin kuvalehdessä, joten minulla ei ole tähän sen kummempaa sanottavaa. Katselen vaan, kuinka ajat vaihtuvat ja ilmiöt sen mukana.

  VastaaPoista
 4. Jope, tästä samasta tapauksesta olemme puhuneet ennenkin, ei viitsittäis paasata ja kauhistella taas.
  Ja jos ajatellaan, että Jarillakin olisi joulurauha ja ilo, niin minusta ei kannattaisi ottaa tällaisia repiviä ja hänelle kipeitä aiheita aina uudelleen käsittelyyn.

  Moni sukupuolen korjaukseen menijä vie säilöön, pakkaseen, sukusolujaan. koska eihän korjausleikkaus ole mikään syy siirtää ihmistä paarialuokkaan oman lapsen saamisessa. Tässä on nyt vain se ero, että ko henkilö halusi saada ja onnistuu saamaan lapsen luonnollisesti, koska hän ei ole vielä sukupuolielimiltään mies.
  Hän on ollut suurimman osan elämästään nainen ja korjaus on kesken.

  Monet heteroparit saavat lapsia koeputkihedelmöityksessä, useammat kaksoset kuin arvaammekaan ovat saanaeet alkunsa näin.
  Tavallisissa perheissä lapsia pahoinpidellään ja heitä syntyy epätoivottuina kaiken aikaa.
  Nämä asiat eivät ole niin mustavalkoisia.

  Se olet Jope nyt sinä, sinun kauhistelusi ja tuomiosi, mikä leimaa tämän lapsen friikkisirkuksesta syntyneeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitin näemmä yhtenevästi Vesa sinun kanssasi.

   Lääketieteessä tapahtuu kummempiakin asioita kuin tämä itse asiassa hyvin luonnollinen tapaus.
   Aleksille tuli vauvakuume. Hänelle juolahti mieleen, että ennen kuin poistatan kohtuni, niin peijooni lopetan nuo hormonit ja koitan, saisinko lapsen. Harmi, että rinnat häneltä on jo leikattu, koska imettäminen on niin ihana asia.
   Jokin aika sitten kohkattiin siitä, että jotkut naiset katselevat imettäessä kännykkäänsä. Ei olisi kyllä tullut mieleenkään. Katselin aina pikkuista, hyräilin ja silitin ohimoa, vaistomaisesti. Nyt on sitäkin tutkittu, millä nopeudella pitää silitellä. Se on aivan vaistomainen teko. Jopa lastenlasta tuttipullosta syöttäessä teen samoin kuin imettäessä, ei siinä liikenisi kättä ja silmiä puhelimem näytölle.

   Poista
 5. Olen tässä Marjatan kanssa samoilla linjoilla: en usko, että tätä asiaa kannattaa alkaa kauhistella. Transsukupuolisuus on monin tavoin läsnä yhteiskunnissamme, ja kysymys jälkeläisistä on siinä mukana. Normaalit ihmiset ja tarkoitan myös muutosprosessin läpikäyneet ihmiset voivat varmasti kasvattaa lapsensa hyvin. Sitä en toki kiellä, etteikö kaikenlaisia asenteita voisi olla. Itse yritän pysyä erossa ja ajatella, että kukin kantaa oman taakkansa, turha sitä on enää lisätä esimerkiksi kauhistelemalla. Toki ymmärrän senkin, että asia voi tuntua vastenmieliseltä, kun se noin uutisoidaan "oikeutena omaan kehoon" tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taas yhtä aikaa... Jari pahoitteli, ettei löydy aina keskusteluyhteyttä - välillä löytyy ain jonkun kanssa!

   Poista
 6. Marjatta, tuo sinun kuvauksesi imettämisestä on todella kaunis! Ei siihen kyllä kännykät kuulu. Itse muistan, kun vaimoni imetti. Vaikka vain sivusta seuraa, niin näkee miten tärkeä hetki se on äidin ja lapsen keskinäisen yhteyden rakentumisessa. Toki itsekin monet kerrat syötin tuttipullosta. Nälkäinen ja itkuinen lapsi rauhottui hetkessä, ja koko tilanteeseen levisi lapsesta itsestäänkin sellaista tyytyväisyyttä ja rauhaa, jota harvoin muutoin kokee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo silittely kuuluu myös asiaan aivan vaistonvaraisesti. Muistan että itsekin silitin (varmasti asiaa tiedostamatta mutta vaimoni mallista oppineena) vauvan päätä. Se tuntui ihanan lämpimältä ja viimeistään siinä ymmärsi, millaisessa vastuussa on.

   Poista
 7. Laki transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta

  Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

  1 § (8.4.2016/252)

  Vahvistamisen edellytykset

  Henkilö vahvistetaan kuuluvaksi vastakkaiseen sukupuoleen kuin mihin hänet on väestötietojärjestelmästä ja Väestörekisterikeskuksen varmennepalveluista annetussa laissa (661/2009) tarkoitettuun väestötietojärjestelmään merkitty, jos hän:

  1) esittää lääketieteellisen selvityksen siitä, että hän pysyvästi kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja että hän elää tämän mukaisessa sukupuoliroolissa sekä siitä, että hänet on steriloitu tai että hän muusta syystä on lisääntymiskyvytön;

  2) on täysi-ikäinen; ja

  3) on Suomen kansalainen tai hänellä on asuinpaikka Suomessa.

  Jos henkilö on rekisteröidyssä parisuhteessa, vahvistamisen edellytyksenä on lisäksi se, että parisuhteen toinen osapuoli on ilmoittanut maistraatille suostuvansa rekisteröidyn parisuhteen muuttumiseen avioliitoksi.

  Näin tämä tänään mienee lain perusteella toisin sanoen tänä päivänä ei miehen sukupuoleen vahvistettu henkilö voi synnyttää.

  Tuo Aleksin tapaus on hämmentävä enkä tiedä siitä mitään. En osaa paikantaa sitä nyt sukupuolen korjauksen prosessin kulkuun ja sen jatkamisen edellytyksiin.

  Nyt korkeatasoinen media avaisi tätä asiaa eikä tekisi tilanteella ja sen revittelyllä rahaa. Kirjoittaminen on nyt vääränlaista dramatisointia.

  Itsehän kirjoitan transsukupuolisuuden kokemuksen synnyn lähtökohtana, joko ihan todellista kokemusta itsessään tai sitten sitä, että kokemus perustuu traumaattiseen dissosiaatioon. Pohjalaiseen olen lähettänyt aiheesta hiljattain jutun mutta ainakaan vielä sitä ei ole julkaistu. Kirjoitin aikanaa Pohjalaiseen kolmen jutun sarjan transsukupuolisuudesta ja annoin Sunnuntaisuomalaiseen haastatteluun.

  Transsukupuolisuuden asia on hyvin monenlaisia haasteita ja tuntoja herättävä kysymys ja siihen on kiinnitettävissä perustellusti erilaisia aspekteja kuten myös kirjailija Selja Ahavan aspekti - yhäkään en ole hänen kirjaansa lukenut.

  Transsukupuolisuus tarkoittaa hoitamattomana sukupuolipahoinvointia. - Sukupuolisuus ja seksuaalisuus ovat eri asioita. Me olemme primaaristi kaiken aikaa sukupuolisia. Tämän sukupuolisuuden perustalta toki nousee seksuaalisuus siinä muodossa kuin se on.

  Oli transsukupuolisuuden kokemuksen taistalla sitten ns aito transsukupuolisuus tai traumatisoituminen niin kyseinen henkilö tarvitsee aina rakkautta ja välittämistä. Ei friikkiyttämistä. Kun tulin julkisuuteen oman kokemukseni kanssa niin siitä oli seurauksia, joista pystyn rauhaantuneemmin kirjoittamaan vasta eläkkeellä, jos tahdon tai viitsin tai haluan.

  Pelkotiloja jäi ja niitähän oireilen joskus täälläkin.

  Tuohon mainittuun Aleksiin liittyvä uutisointi on demonisoitunutta ja revittelevää ja siitä on seurauksena tahdottuja reaktioita, joilla media voi jatkaa mässäilyään.

  Transsukupuolisuus ei ole sairaus, vika eikä vamma vaan olotila, väärässä kehossa olemisen olotila, josta voidan puhua eräänlaisena ahtaan paikan kammona.

  Setan Transtukipiste tekee hyvää tukityötä.

  Transsukupuolisuus johtaa edelleen erilaisiin häpeäkamppailuihin ja itsemurhiinkin - tilastoista en nyt tiedä.

  Kukaan ei tahdo kehoonsa peruuttamattomia muutoksia ellei siihen ole syvästi koettu välttämättömyys.

  Transsukupuoliset ovat tavallisia ihmisiä sitten persoonallisuuksina ja se mahdollistaa senkin, että heissä on myös kenkkuja ihmisiä. Transsukupuolisuus ei pyhitä ketään.

  Mielestäni rakkaus on maailman tärkein asia ja sitä minäkin yksinäisyydessäni liputan ja pelkään maailman vaaroja ihmistsunameineen, jotka johtaisivat muihin kuin rakkauden tekoihin.

  Lapselle oleellisinta on se, että häntä rakastetaan ja hänen turvallisuudestaan huolehditaan.

  Kristus kantaa meidän taakkojamme.

  kohta on joulu.

  KRISTUS SYNTYY! KIITTÄKÄÄ!


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jari, lisääntymiskyvyttömyyden vaatimus on juuri se asia, mikä on transihmisiä kohtaan väärin ja minkä poistamiseksi laista ollaan tekemässä lakialoite. Monissa muissa maissa sitä ei ole laissa.
   Aleksi siis protestoi, toimi mieluummin sydämensä kuin lain mukaan. Kenties Aleksi on jopa epävarma ja saattaa lapsen saatuaan jäädäkin naiseksi.

   Transihmisiin suhtaudutaan meidän laissamme kuten joskus suhtauduttiin kehitysvammaisiin, "huonomaineisiin" ja jopa köyhiin naisiin, joita pakkosterilisoitiin.

   Harva transihminen edes haluaa lisääntyä, mutta laissa se kohta loistaa ihmisarvon vastaisena häpeäpilkkuna.

   Myös liian aikaisin, lapsena, aloitetut sukupuolenkorjaushoidot, hormonien blokkaus niin ettei lapsi kehity sukupuolisesti vääräksi kokemaansa sukupuoleen, vaan on jonkinlaisessa välitilassa, ovat minusta aivan väärin, koska siinä häneltä evätään sukusolut, joita voisi ottaa talteen tai saada lapsen kuten Aleksi ennen operaatioita. Vähänkö kukaan lapsena tietää, haluaako lapsia vai ei. Tämä väärä teko on tehty esim. sen sarjan I am Jazz tytölle, joka kipuilee hormonihoidoissaan. Täydellinen testosteroniblokkaus tekee kenestä tahansa, myös naisesta, masentuneen.

   Poista
  2. Korjaan. Pakkosteriloitiin eikä sterilisoitu.
   Eräässä seminaarissa alustaja puhui orgasmeista, kun tarkoitti organismeja. Hieman kuului hihitystä parhaissa kohdissa.

   Poista
 8. jope

  mulla on huoli siitä, että sun kommenteissa on niin paljon pelkkää mustaa ja valkoista, ei edes harmaata näkyvissä – eikä varmasti värejä. noin proaktiivisesti asioista pahastumalla teet elämästäsi oikean kivireen.

  aleksin lasta ei tule synnyttämään mies, vaan nainen. aleksi voi myöhemmin kertoa lapselleen, että hän oli raskaana ollessaan nainen, joka sittemmin korjasi sukupuolensa. helppoa ja rehellistä, eikö vain.

  niin kuin jari kirjoitti, "kukaan ei tahdo kehoonsa peruuttamattomia muutoksia ellei siihen ole syvästi koettu välttämättömyys." olen saletti siitä, että aleksin lapsi tulee ymmärtämään ja hyväksymään tämän.

  meri

  VastaaPoista
 9. jope

  kirjoitit: "tätä maailman sekoilua varten se netflix on varmaan keksitty. sitä voi imeä kuin tuttia."

  paatuneena netflix-horona sait mut hymyilemään. ymmärrän hyvin puheet netflix-maratoneista ja jos-vielä-yhden-jakson-katsoisi -koukuista.  netflix on mun turvarätti ilman muuta. asettamieni kiinnostuksenkohteiden pohjalta se osaa suositella top gearia, jota en todellakaan olisi osannut edes etsiä palvelusta, mutta josta pidän kovasti. ja toisaalta, koska pidän top gearista, palvelu päätteli, että pitäisin shameless -sarjasta. millä ihmeen logiikalla se päätyi tähän yhteyteen, on täysin ymmärrykseni ulkopuolella.

  meri

  VastaaPoista
 10. No, en tässä yhteydessä tahdo mitään kommenttisumaa kirjoittaa mutta se mitä Marjatta kirjoittaa laista on totta ja toki tiedän sen. - Silti se laki mikä on voimassa tänään on juuri nyt voimassa ja jotenkin tuon Aleksin tilanne on täytynyt järjestellä ja prosessoida ja siitä tahtoisinkin tietää enemmän.

  Kun laki säädetään uudella tavalla niin tilanne on uusi.

  Viittaamatta kehenkään henkilöön totean yleisellä tasolla, että jos pojan murrosikä on estynyt hormonihoidolla niin on estynyt myös peniksen kehittyminen ja penis on juuri se mitä hyödynnetään neovaginaleikkauksessa, SRS-operaatiossa. Täytyy löytyä siis uudenlaisia ratkaisuja.

  Sinänsä hormonihoito tuottaa tasapainoa mieleen, koska se poistaa nimenomaan sukupuolipahoinvointia ja väärässä kehossa olemisen kokemusta.

  VastaaPoista
 11. Täsmennän: juuri se masentaa eräitä henkilöitä kun neovaginaleikkaukseen alkaa ilmetä ongelmatiikkaa sen vuoksi, että peniksestä ei oikein löydy riittävästi "rakennusaineita" ja silloin täytyy löytää uusia ratkaisuja.

  VastaaPoista
 12. Parhaat ihmiset,

  en ymmärrä lainkaan kommentteja nyt, en varsinkaan "paasausta", Marjatta, tai mustaa/valkoista, meri. Kaikenhan voi nimetä jollakin negalla nimellä, mitä ei itse toisessa ymmärrä. Te näette vain erilaiset epäkohdat joista mustavalkoistatte ja paasaatte. Mutta niin sen kuuluu ollakin.

  Mun kommentti ei myöskään ollut siis mikään kommentti transsukupuoliuuteen tai korjausleikkauksiin, asianosaiset tietävät siitä enemmän, ja paremmin. Aleksin
  elämä on sen elämä.

  Ajattelin sitä poikaa, tyttöä, joka syntyy isästään. Isänsä sisältä. Tai jos halutaan, isän sisältä joka on leikattu äidiksi.
  Mielestäni asia saa vapaasti herättää kenessä tahansa ihmetystä.
  - Olemmeko me tosiaan vapaita tekemään omalla kehollamme mitä tahansa toisten ihmisten keholla?

  Siinä se on mitä mietin. Minusta aina hyvä ajatus.

  Kirjoitan sen vielä: Olemmeko me tosiaan vapaita tekemään omalla kehollamme mitä tahansa toisten ihmisten keholla?

  Jos tämä on mieletön kysymys, niin tässä on kysymys sitten kyllä just siitä ei-samuudesta nyt. Jos olen totaalisesti hukassa ja on asenneopastajieni mielestä ok, että lapsen saaminen on nykyään subjektiivinen ihmisoikeus jopa niin että lapsen synnyttäminen on subjektiivinen ihmisoikeus oli sukupuoli, mikä tahansa niin olen sitten hukassa ja tässä asiassa on ihan ylittämätön kuilu, jonka toisella puolella pysyttelen omasta valinnastani. Täällä ei ole synkkää kulkea lainkaan. Kivireki on kevyt, ilma valoisa, tosin intohimoa riittää jakaa naapurinkin miehille. Ihan vapaasti saa ajatella ja ihmetellä muuttuvaa maailmaa jota eivät kaikki ymmärrä, ja tuskin tässä asiassa ihan ainoa siinä olen.

  Myönnän kyllä että esiin ottaminen oli kyllä ehkä multa taas vaihteeksi tyhmää, vaikka olen varma ettei Jari tuosta loukkaantunut, en ymmärrä miten hän tähän synnytykseen, siis synnytykseen, liittyy.
  Mutta tällä tavallahan minä kyllä opin keskustelun rajat meidän kesken.

  Muutenkin mietin enemmän ja enemmän miltä maailma näyttää kuin sitä miltä minä näytän kun maailmaa katselen ja siitä jotakin sanon. Kieltäydyn ajattelemasta niin, että jokainen huomioni siitä olisi joku statement, tai lausunto. Tai statuspäivitys. Henkilökohtaiseen asennearviointiin meneminen minun kohdallani ei ollut mielestäni nyt siis kohdallaan. Sen olisi voinut korvata vaikka lisäpohdinnalla, että tuo lapsi hyväksyy sen että hän on syntynyt miehestä, isästään. Mun on vaikea uskoa sitä, mutta ehkä rakkaus voittaa, sitä toivotaan. Lapsellahan ei ole muuta todellista suojaa kuin vanhempansa.

  Vielä haluan sanoa, että kuten alkuperäisessä kommentissani sanoin näin tämän tapauksen yhtenä kuvana ajastamme: ..."tämä loputon ihmisoikeus-mihin-tahansa-ja-kaiken-yli -totalitarismi." En siis ollut mitään yksittäistapausta kauhistelemassa.

  Mitään radikaalia ei olekaan siinä että ajattelee niin kuin ennenkin on ajateltu ja kuten miljardit ajattelevat tänäkin päivänä. Eli kauhistelun sijasta taisin olla mielestäni sen sijaan klassisella keskilinjalle, tehän tässä radikaaleja tässä olette, ja siinä mielessä mustia ja valkoisia...vai kuink?

  Mutta ehkä ei jatketa tästä...se voi olla hyvä ajatus.

  (Jaria jos tämä synnytysasia loukkasi, siis se että ajattelin sitä syntyvää enkä synnyttäjää niin pyydän anteeksi! En osannut ajatella tätä mitenkään, siis sitä lasta, sun kautta. Tai edes transsukupuolisuuden. Näin vain sen lapsen. )

  jope

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Tajusin senkin, tuosta pelkästä lapsen näkökulmaan pidättyneisyydestä,
   että maailmahan ei ole mulle mikään areena joissa toteutuvat tai pyrkivät toteutumaan periaatteet ja etiikka ja henkinen kasvu kosmiseen vapauteen, vaan todella käytännöllinen paikka, jossa on jotenkin selvittävä järjissään kaiken konkurssin keskellä ja klaarattava eteenpäin - siksi mä kai niin helposti ohitan ylevät periaatteet ja etiikan jonka pitäisi kyllä heijastaa tekojamme ja kai ajatuksiammekin.
   Tälläinen pönttö mä siis olen, välillä älyllistä ihmistä teeskentelevä tietämätön katujätkä. Tsemppaan. jope )

   Poista
  2. Jope, yritetään huumorillakin. Ehkä tuo alhaalla oleva ammatinvalintahaikailunikin on huumoria.

   Nyt on niin, että mitään ajattelukieltoa ei voi olla!

   Minä katson jostakin vinkkelistä asioita ja se taatusti on rajattu. - Olen joutunut pohtimaan elämässä transkokemusta rajusti. Mutta enhän minä ole miksikään muuttumassa paitsi köpötteleväksi ukoksi vähiinsä.

   Jokaisella on oikeus ihmetellä ja nostaa esiin kysymyksiä. Mutta viharikoksia tai elämän ahdistamista ei saa tehdä.

   Minua tuo Aleksin tilanne pohdituttaa ja tahtoisin että siitä kirjoitetaan oikein.

   Siis on niin, ettei LUOMUMIES koskaan synnytä. Tämä on tolkullinen kivijalka.

   Sukupuolen korjauksessa oleva TRANSMIES voi synnyttää silloin kun hänellä on siihen vielä elimistöllisiä edellytyksiä.

   Jo näin yksinkertaisella muutoksella päästään eteenpäin kun laitetaan sanan mies paikalle transmies. Lapsillekin voi sitten pyrkiä selittämään mitä tarkoittaa transmies ja mitä tarkoittaa luomumies siis miehen anatomiaan syntynyt mies joka psyykkisestikin kokee itsensä mieheksi.

   Kun transmies on synnyttänyt niin silloin kun asia selitystä vaatii niin asioita voi selittää turvatussa rakkaudellisessa ympäristössä hänelle.

   Kaikille vanhemmille kuuluu se vastuu, että oma lapsi voi tutustua erilaisiin ihmisiin, joilla on erilaisia lähtökohtia.

   Transsukupuolisuuden kokemus ei ole vapaa valinta. Siihen kuuluu piinaava vääjäämätön sisäinen sukupuolipahoinvointi, joka ajaa korjaukseen.

   Transsukupuolisuuden hoitaminen on transsukupuolisuuden prioriteetti, lähtökohta.

   Julmuus ei ole sallittua. Keskustelu on sallittua.

   Poista
  3. Tarkoitin että lapselle selittää.

   Ja että transsukupuolisuuden hoitaminen hoitamattomalle transsukupuoliselle on prioriteetti.

   Jope ja Vesa saatte transsukupuolisuuden kokemuksesta sillä tavoin elämyksen, että pyydätte jotakin naistyökaverianne seisomaan paikallaan ja menette heidän selkänsä taakse seisomaan ja ajattelette, että mitä jos minä olisin tuon ulkoisen naisolemuksen sisällä koko äijyyteni kanssa. - Siis aina kun pissattaa niin käsi haroo tyhjää.

   Poista
  4. Kiitos että luit mitä olen kirjoittanut Jari. Taivutit mulle niin kuin pitääkin, toit esiin eron, kiitos siitä. Jotenkin noin itsekin kyllä tajusin, mutta näin ja ajattelin vain sitä lasta. En miettinyt pätkääkään "aleksin" oikeuksia. Transihmisten, kenenkään aikuisen subjektin.
   Olen itsekin luopunut monista asioista yllätyksenä mulle 40-vuotiaana saapuneen lapsen vuoksi. Elämästäni tuli ihan toinen. Ihmisellä on lapsen kanssa aika vähän oikeuksia juuri siksi että se penska pitää kantaa omille jaloilleen, vaikka on totta, ettei omasta elämästä tule luopua ja elää vain lapsen ehdoilla.

   Silti haluamalla haluaminen, toisen olemassaolon esiin pakottaminen tyhjyydestä on aina valtava asia ja vastuu lapselle on järisyttävän kokoinen.

   Toivon synnyttävälle trasperheelle kaikkea hyvää, ja lapselle myös, ja tiedostan vahvasti sen, että
   en tunne mitään sellaisesta toisena olemisesta kuin mistä noissa asioissa on kysymys.

   O I K E U T T A , subjektiivista oikeutta saada oma lapsi en kannata, osaa kannattaa, kenenkään kohdalla, ei sellaista oikeutta saada toinen ihminen voi olla.
   Lapsi tulee vahingossa, ihmeen kautta, suunnitellusti, se saadaan jos saadaan, mutta ei sitä voi vaatia itselleen missään tuomioistuimessa. Tämä koskee
   kaikkia niin heteroita kuin muita.
   Se oli mun näkökulma, ja tuo toistamani lause kysymys, jota, niin kuin koitkin ystävä, voi vapaasti miettiä pakottamatta ajatuksiaan valmiiseen muottiin.

   jope

   Poista
  5. Pitää muistaa koko ajan, että transsukupuolisuus on ja pysyy marginaalikysymyksenä. Tavallaan on väärin pyrkiä ihmisiä oivalluttamaan kokemuksella, jota heillä ei ole eikä ole tarpeen olla.

   Hoitamaton transsukupuolinen on pulassa. Tieteellistekninen hoitokulttuuri on edennyt sellaisiin mahdollisuuksiin, joita transsukupuoliset voivat hyödyntää, mutta asiat ovat myös rahasta kiinni. Monipuolisten hoitojen olemassaolo on tätä päivää mutta se ei juurikaan ole eilispäivää.

   Hoitamaton transsukupuolinen on ahtaalla. Tiedän tuon ahtauden siksi, että kävin niinkin pitkälle, että minulle toteutui TAYS:n puitteissa moniammatillinen diagnoosivaihe kokonaisuudessaan puolen vuoden aikana. Se ei ollut muuta kuin pelkoa ja yksinäisyyttä. Minun viitekehykseni oli se, että mikäli sukupuolen korjaus olisi ollut välttämätön niin olisin tehnyt itsemurhan sitä ennen. Löytyi jotakin muuta selittäjää olotilaani. Minä en ollut transsukupuolinen. Olin jotain muuta.

   En millään pysty muuta kuin eläytymään transsukupuoliseen silloin kun hän lähtee hoitotielle. - Kenellä on lapsia kannattaa havahtua siihenkin valmiuteen, että oma lapsi ilmoittaisi joskus transkokemuksestaan. Ihmiset ilmoittavat kokemuksestaan eri ikävaiheissa.

   Meidän sukupuoli- ja seksuaalitíetomme tulisi päivittää uusilla ilmaisutavoilla esimerkiksi kirjan muodossa. Siinä olisi mahdollista pohtia sitäkin mitä saattaisi olla seksuaalifilosofia.

   Voisiko kääntää tuon oikeuden niin, että ketään ei voi KIELTÄÄ saamasta lasta. Lapsi sitten kaikissa olosuhteissaan on ihme sillä onhan pareja, jotka eivät yrityksistä huolimatta saa lasta.

   Itselleni tilanne on siinä mielessä tukala, että yksinäisyydessäni ja sen epätoivossa nimenomaan ortodoksinen uskoni rauhoittaa ja rakentaa minua ja kutsuu kohottamaan katseen yli maallisen horisontin ja samalla uskoni näkee ehdottomasti niin, että lapsen syntymä liittyy luomumiehen ja luomunaisen yhteyteen.

   Tuo mitä synnyttäjät ja heidän puolisonsa lapseen liittyvänä vastuuna käsittävät on mielenkiintoinen juttu. Eihän lastensuojelulakia tarvittaisi jos asiat olisivat mutkattomia.

   Ja sitten jälleen törmäämme myöskin ihmistsunamiin, jossa synnyttämisen hillintä ja hallinta olisi tae tulevien sukupolvien onnellisuudelle.

   Hesarin juttua, joka aloitti tämän keskusteluketjun en sinänsä ole lukenut.

   Poista
  6. Seksuaalifilosofia ja myös sukupuolifilosofia.

   Poista
  7. Koska tämä on henkisyyden ja sivistyksen blogi niin on pakko lisätä henkisyyden aspekti.

   Transkokemuksessa siis henki asettautuu ainetta vastaan. Ihminen puhuntaa omaa ainettaan vastaan.

   Jos joskus tapaamme niin teette välittömästi saman havainnon kuin minäkin: Tuosta saa helpommin Draculan kuin naisen.

   Voin teiltä kaikilta toki kysyä mitä on se paljon mainostettu henki ja henkisyys? Ja olisiko minua pitänyt jotenkin jyräämisen ja oudostelun sijaan hengen nimissä puolustaa silloin kun julistin aineeni vastaisuutta?

   Yhtäkkiä onkin niin, että aine rules.

   Olen aikaisemmin viitannut paranormaaleihin kokemuksiini ja siihen, että näin vuoden 2004 tsunamin etukäteen. Väitän, että sellaisissa ihmisissä jotka joutuvat käymään tarkoittamallani tavalla hengen ja aineen kamppailua on kytköksiä erityisellä tavalla paranormaaliin kenttään.

   Poista
 13. Aiheeseen lopukseni - eilenhän oli vakava yritys tykkänään lopettaa tähän blogiin kirjoittaminen - kerron ammatinvalintaunelmani vaan eipä se ole enää ajankohtainen. Tavoitteeseen pääseminen olisi sitä paitsi edellyttänyt enemmän älliä kuin minulla on.

  Olisinko tahtonut kehittyä tuollaiseksi yhteiskuntamme ihmistsunamirunoilijaksi mikä Vesasta mitä ilmeisimmin on tulossa? - Ehei! Sanarunoilijaksi? Tylsää! Ehei! Runollinen sieluni ja silmäni tavoittelee aivan toisenlaisia näköaloja.

  Meillä on kuuluisaa urheilukirurgiaa mutta minä olisin tahtonut olla vaginakirurgi transnaisille. Tuon Kukan, Sikarinpolttajan, Hurmiollisen Nielun, Viivamuotojen Elävän Lyriikan, Naiseuden Puolipisteen luoja.

  Olisin perustanut klinikan ja ottanut asiakkaita ympäri maailman vastaan. Mikä ettei parannellut myös luomunaisten maljakoita, jos he sitä olisivat kyynelsilmin ja maksukykyisinä minulta pyytäneet.

  Olisin tehnyt itsestäni kuuluisan vaginataiteilijan, antanut omaperäisyyteni kehittyä harrastajatasolta täyteen maailmanmestaruuteen. Sinne minne aurinko ei paista olisin merkinnyt nimikirjaimet lopputyöhön. - Vagina minun väitöskirjani.

  VastaaPoista
 14. jope

  olen suuri vanhan kansan viisauksien ystävä ja niistä oleellisimpia on mielestäni "asiat tappelevat, eivät ihmiset". tämä onneksi pätee täällä niitsessä, ja se on jo puoli valtakuntaa se.

  se mikä mua surettaa on sun tapa poimia uutisia somesta ja kärjistellä niitä niin rasittavasti. kulutat paljon aikaa erilaisten ilmiöiden demonisointiin (yhtenä esimerkkinä se taannoinen cafe carusel -keissi) se ei ole hyvä asia mielenrauhan kannalta vaan vain ärsyttävää. tätä ärsyttävyyttä olen yrittänyt opponoida.

  meri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meri, hyvä viesti mulle, hyväntahtoinenkin. Kärjistysintoiluni myönnän ilman muuta, virheeni on varmasti jakaa sitä liikaa muille, kun voisi omanakin tietona pitää, mutta itse tuota asennettani ja suhdettani maailmaan en antaisi pois. En halua vaihtaa päätä kenenkään coolin tyypin kanssa. Enkä pastoraalisen. Ja tämä intoiluni antaa mulle paljon iloa ja voimaakin, vain harvoin synkistää päivää, sillä innostun tosiaan asioista edelleen voimakkaasti myös myönteisesti, mutta joskus myös tietty vittuunnunkin, onneksi. Musta vaan ei saa "tyypillistä" "suomalaista" miestä joka hiljaisena ja seestyneenä romahtaa norjalaisvillapaita päällä nahkasohvaan reinoineen katselemaan mitä "ne" sanoo. Ei vielä:) !

   Eli kaipa juuri tämän vuoksi herra Strixistäkin olen aina tykännyt. Siis Augustista. Suolaa eikä makeaa. En siis sitä nyt minään demonisointina koe. Tai ehkä joskus koenkin: onhan meillä täällä sanan mukaan taistelu myös henkivaltoja vastaan...muttei siitä nyt enempää.

   Kiitos meri kuitenkin. Pyrin jättämään vähemmälle, myllerrän mereni kanssa yksityisemmin.

   jope

   Poista
  2. hah, siis "myllerrän OMAN mereni kanssa yksityisemmin."

   Tosin sunkin kanssa on aina kiva täällä myllertää!

   jope

   Poista
 15. Nyt olet Jari entiselläsi, jee! Tämän osoittaa viimeisin karnevalistinen kommenttisi. Vai että oikein nnimikirjaimet.
  Kuulostat tällaisissa kommenteissa Juha Hurmeelta tai Näytelmän Kiviä taskussa kivoilta tyypeiltä. Heillä on roisinlämmintä ja ilakoivaa huumoria.

  No ymmärsitkö Jope nyt varmasti?
  "Ajattelin sitä poikaa, tyttöä, joka syntyy isästään. Isänsä sisältä. Tai jos halutaan, isän sisältä joka on leikattu äidiksi." Ei ihme, että kauhistelit, jos sinulla on ollut näin anomaalisia kuvitelmia. Ei ketään miestä voi leikata äidiksi. Mitään kohtua ja maunasarjoja ei tehdä kenellekään. Kuten meri sanoi, niin isä voi selittää lapselle, että hän oli äiti silloin. Marja-Sisko Aallon lapsenlapsi oli kysynyt:"Ämmi olitko sinä ennen ukki? Lapset eivät kauhistele näitä asioita, mutta jos he kuulevat sinun kauhistelevan naapurin miesten kanssa, niin kyllä se tarttuu.
  Transihmisethän kutsuvat itseään sen sukupuolisiksi mitä tuntevat olevansa, vaikka eivät olisi muuttuneet kuin vaatteiltaan. Heillä on siihen oikeus, he saavat itse päättää, eikä sillä ole väliä, mitä ulkopuoliset ajattelevat. Sukupuolielinkirurgia tulee viimeksi. Kaikki eivät sitä edes halua, koska operaatio on aika tuskallinen eikä aina tuo kovin hyvää tulosta. Jarin haaveammattilaisia tarvitaan. Muistanette Perjantai-ohjelman iloisen naisen, joka halusi kalliin (viisinumeroinen luku) karvaepilaation, mutta vihjaisi, että on ok olla "chick with a dick".

  Jarille vielä haluaisin sanoa, ettei tuossa Helsingin Sanomien jutussa ollut mitään demonisointia. Kaverit ovat itse halunneet antaa haastattelun ja varmaan tarkastaneeet jutun, kuten yleensä on tapana. Kuvista on rajattu kasvot pois ja käytetään vain etunimiä. Tämä on ihan hyvää uutisointia.

  Näitä tapauksia voi tulla enemmänkin, koska sairaalat kirjoittavat sen hedelmättömyystodistuksen jo puolen vuoden hormonihoidon jälkeen eikä kukaan vahdi, jatkaako muuttuja hoitoaan. Sehän on yksityisasia. Aivan turha ja loukkaava tällaisen paperin vaatiminen transihmiselle ja turhaa lisätyötä sairaaloille. Olen allekirjoittanut nimeni adressiin, jossa vaaditaan tämän sterilointikohdan poistamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. maunasarja...heh he, siis munasarja

   Poista
  2. Sinultakin hyvä kommentti Marjatta, mutta samaan aikaan on totta, että kaikki eivät voi, halua, osaa tai koe oikeaksi ajatella noin...uudella tavalla.
   Sille asialle ei voi mitään. Minä en sano mitään transseksuaalisuudesta, Jari varsinkin ja sinäkin tiedätte siitä varmasti minua moninkertaisesti enemmän, olen siitä hiljaa edelleen, mutta mulla on edelleen tämä kysymys, johon tiedän olevan vaikea vastata:
   - Olemmeko me tosiaan vapaita tekemään omalla kehollamme mitä tahansa toisen ihmisten keholla?

   Juuri tuossa on se harmaa vyöhyke mustan ja valkoisen sijasta.

   Toivottavasti aihepiirin keskustelu joskus ottaa mukaan tuon näkökulman myös.

   -Voinko minä toteuttaa oikeuttani haluta synnyttää lapsi sisälläni toisen ihmisen keholla ja olemassaololla.

   Hyvät fiksut jutut mutta tuo jää soimaan taustalle. Sitä ei ole ratkaistu.

   jope

   Poista
  3. jope, ymmärrän pointtisi, lähdin siitä käsin terottamaan tuolla jäljempänä omaani!

   Poista
 16. Jari,

  minun on älyllisesti helppo käsittää transsukupuolisuuden kokemus eikä minun ole emotionaalisestikaan hankala ajatella, mitä tunteita transihminen voi käyda läpi - jos ne ovat yhtään samoja inhimillisiä tunteita kuin heterolla, biseksuaalilla tai homolla, ja luulenpa että ovat - sillä siinähän on lopulta kyse identiteetin kokemuksesta. En kuitenkaan väitä, että voisin kokea koskaan sellaista kauhua ja ahdistusta kuin ihminen, joka tajuaa olevansa identiteetteineen väärää sukupuolta olevassa ruumiissa.

  Transasia minua kiinnostaa, mutta siinä olen jopen linjoilla - kun sanoin ettei minua tämä case oikein kiinnosta - että juuri lapsen saaminen ei minua henkilökohtaisesti kiinnosta minään "oikeutena" ja varsinkaan "oikeutena omaan kehoon" tms (anteeksi jos olen tässä määrittelyssä ylimalkainen): se ei ole mikään oikeus, vaan lahja jota ei voi lopulta suunnitella oikeutenaan, vaikka kaikenlaista perhesuunnittelua olisikin. Lapset saadaan, niin kuin usein sanotaan, lahjoina.

  Korostan: ei minua kiinnoistaisi jonkun ulkopuolisen ihmisen lapsihaaveet, vaikka kyseessä olisi heteronainen. Transihmisillä pitää mielestäni olla oikeus lapsen synnyttämiseen, jos se biologisesti onnistuu, se on epäkohta. Mutta ei minua voisi vähempää kiinnostaa jonkun haaveet lapsesta, olipa tämä ihminen sitten hetero, homo, lesbo, bi, trans tai mitä hyvänsä - siis lehtijuttuna tai muuten, toki silloin jos tunnen ihmisen joka kamppailee esimerkiksi hedelmöitymisongelmien kanssa, niin sitten osana tämän ihmisen elämää.

  Koko lapsen saaminen on jotenkin yksityistä. En silti sano, että tämä juttu olisi turha, koska siinä oli tällainen yhteiskunnallisen oikeutuksen ongelma. Sellaiset pitää hoitaa kuntoon, totta kai!

  Mutta joo, aivan rehellisesti sanoen minulle on aika lailla sama, mikä kukin on, kunhan on balanssissa itsensä ja muun maailman kanssa - se, että sovimmeko tänne maailmaan asumaan ei liity sukupuoleen tai sukupuoli-identiteettiin.

  VastaaPoista
 17. Siis epäkohta on se, jos lain mukaan transseksuaalin ei ole mahdollista synnyttää eli että ihmisen on steriloitava itsensä.

  VastaaPoista
 18. Vielä tämän verran: itselläni ei ole koskaan ollut "vauvakuumetta" - luulen, että se on naisten biologinen vaisto (ainakin monilla tällaista havaitaan). Sitten kun oman lapsen näkee, tilanne muuttuu täysin.

  Voi käydä niinkin, että raskaus saattaa muuttaa / monimutkaistaa tämän Hesarissa esiintyneen Aleksin ajatuksia sukupuolestaan, kun naisen raskaushormonit alkavat todella jyllätä. Ja mitä hän tuntee esim. synnytyksen jälkeen, jos esim. imetykseen liittyvät hormonit alkavat tulla systeemissä esiin - miten hormonaaliset muutokset vaikuttavat siihen, kumpaa sukupuolta hän kokee olevansa. No, vaikea sanoa, eivät hormonit varmaan kokonaan muuta hänen kokemustaan siitä, että hän on mies ja Aleksi, mutta jos ihminen ei ole aiemmin synnyttänyt, tilanne voi olla hyvinkin jännitteinen.

  VastaaPoista
 19. Siis tarkoitin, että kun miehenä näin lapseni ensi kertaa, tiesin, että minun tulee pitää heistä huolta ja tunsin heitä kohtaan vaistomaista rakkautta. Aleksi - naisen ruumiissa olevana ja naisen hormonitoiminnalla varustettuna - on varmasti nainen raskautensa aikana jopa niin syvällisessä merkityksessä, että se saattaa vaikuttaa siihen miten hän kokee sukupuoli-identiteettinsä. Luulen, että näin voisi ainakin käydä.

  VastaaPoista
 20. Näinpähän näin. - Ihmiskunnan retkikunta sijaitsee rajatulla alueella, jossa on elonkehä. Sen suurimpina ongelmina pysyvät se mistä osuvinta on käyttää nimeä ihmistsunami ja ilmastonmuutos.

  Synnyttäminen liittyy kysymykseen onnellisuudesta.

  Se myös liittyy kysymykseen normaalisuudesta.

  Esimerkiksi sinä Vesa teet runouttasi normaalisuuden suojissa. Sinä olet perheen hankkimalla hankkinut normaalisuuden itsellesi.

  Vaikka kirjoittaisit loppuelämäsi mitä tahansa niin normaalit ihmiset palauttavat sinut normaalisuuteesi ja ajattelevat että nuo nyt ovat niitä dosenttimme kirjallisia temppuja, sallittakoon se hänen älyllisyyteensä. Viisaalla miehellä on omat kummalliset elkeensä. Hän nyt on tuollainen.

  Sinä olet normaalisuutesi vanki.

  Jos vedät asiat liian pitkälle niin valta tulee muistuttamaan sinua normaalisuudestasi.

  ---

  Mutta siis pohjimmiltaan tämäkin keskusteluketju on turhaa ajanvietettä.

  ---

  Tosin asia on se, että jo syntyneitä täytyy deletoida ja vallan projekti on ajoittaa ja ratkaista tämä asia.

  Esimerkiksi laskemalla liikkeelle tappava tauti jossain päin maailmaa on eräs ratkaisu ja siinähän sitten siunailemme tapahtumien kulkua samalla kun puhumme transsukupuolisten synnyttämiseen liittyvistä oikeuksista.

  Yksi asia on varma, valta ei ole tyhmä vaan juonikas, pettävä ja hämäävä.

  Ihminen joka ei ole tottunut pelkoon on helposti ostettavissa kun hän ensi kerran maistaa pelkoa.

  VastaaPoista
 21. En tiedä tästä transihmisiä koskevasta laista kylliksi, mutta tämän kelailun avulla ymmärrän myös lainlaatijaa.

  Voi olla, että transihminen Aleksi ei olekaan enää biologiselta sukupuoleltaan naisena - nimenomaan raskaana ollessaan ja synnyttäessään hormonaalisten muutosten myötä - enää ihan samassa tilanteessa kuin ennen sitä. Päätös voi olla repivämpi ja monimutkaisempi - kenties hän miettii, kuka lopulta on ja olisiko sittenkin naisen ruumiissa eläminen vaihtoehto - jos hän tahtoo esimerkiksi parinsa kanssa lisää lapsia, jotka itse synnyttää... Ehkä tällaisen problematiikan kohdalla sterilisointi ja sitä myötä mahdottomuus joutua 9 kuukauden hormonimyrskyyn on ollut lainlaatijalla mielessä. En tiedä... Tämä tuli vaan mieleeni. Sinänsä on aika paha juttu jos Aleksi on leikkauttanut rintansa ja sitten luonnon omat hormonit alkavat tuottaa jollakin tasolla ajatusta / kokemusta imetyksen tarpeellisuudesta jne. Melkoinen soppa ihan noin materiaalisella ja biologis-maternaalisella tasolla - ja mitä vaikutuksia tällaisessa ruumiissa matkustamisella on sikiöön / lapseen 9 kk:n ajan - varsinkin jos hormonitoimintaa on keinotekoisesti vekslattu miehiseen suuntaan jne.

  VastaaPoista
 22. Vesa, Jari, Täsmensin kantaani, tai mikä se nyt onkaan, Marjatalle kirjoittamassani kommentissani. Teillä hyvää puhetta.

  Olen pahoillani jos tuo aloitukseni on aiheuttanut kenellekään mielipahaa ja turhaa ajatustyötä, en halua kyseenalaistaa yhdekään teidän ajattelua, mutta omani sanoin luottamuksessa teihin ääneen, ja paljonhan tässä on opittukin vaikka se perimmäinen kysymys on, ja jää, edelleen auki.

  jope

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jope, luin vielä ja ymmärrän pointtisi, lähdin siitä käsin terottamaan tuolla jäljempänä omaani!

   Poista
 23. Vielä yksi argumentti nimenomaan transihmiselle syntyvän lapsen puolesta. Ajattelen nyt nimenomaan raskausaikaa hormonaalisesti ja siltä kannalta, mikä äidin stressitasolla, mielialoilla ja hormonaalisella vaihtelulla on esimerkiksi tulevan lapsen psyykkiseen konstituution so. lähinnä mielenterveydellisiin edellytyksiin.

  On kai selvää, että hormonaaliset siirtymät biologisesta naisesta mieheksi (siis hormonihoidot joita transmiehelle tehdään) täytyy ottaa riittävällä turvavälillä huomioon, jos esimerkiksi Aleksi päättää keskellä muutosprosessia ottaa käyttöön yhä omaamansa naiselliset fyysiset ominaisuudet, olla raskaana ja synnyttää.

  Tämä on lapsen oikeus, jo hänen tulevaa terveyttään ja elämässä selviämistä ajatellen. Eikä todellakaan yksinomaan esimerkiksi tämän oletetun Aleksin oikeus, sillä monet lapsen kokemista hankalista henkisistä ongelmista elämän varrella juontavat nimittäin jo raskausaikaan ja äidin kokemaan stressiin / fyysisiin ongelmiin - nimimerkillä kokemusta on noin 17 vuoden ajalta.

  Tältä kantilta ymmärrän lainlaatijan ajatusta sterilisaatiosta. Silloin pysytään alueella, joka koskee ihmisen päätösvaltaa omasta ruumiistaan ja oman identiteettikokemuksensa rajaamisesta. Kenties tulevaisuudessa lääketiede on kehittynyt niin, että voidaan taatusti varmistaa myös sikiölle "normaalit" olot.

  En tarkoita siis pelkoa siitä, että lapsesta tulee "poikkeava" seksuaaliselta suuntautumiseltaan tms. epäolennaista. Mutta jos vaikea hormonaaliset / kirurgiset operaatiot (esim. rintojen poisto) kesken transprosessia olevan ihmisen ruumiissa aiheuttavat jotain lapsen normaaliin kehitykseen raskausaikana ja välittömästi sen jälkeen, niin se on jo vakavampi juttu. Myös tällaisen transihmisen mielenterveys vaikeassa prosessissa, johon liitetään lapsi, on pohtimisen arvoinen, koska sekin vaikuttaa voimakkaasti lapseen. Nämä nyt aivan omina mietteinä - ja myönnän, etten tiedä asiasta tarpeeksi. Vaikka ei ole tarkoitus ajatella, että transihmisen pitäisi olla ylimaallinen superihminen synnyttääkseen, joka tapauksessa tästä näkökulmasta lapsen oikeus mahdollisimman hyvään ja tasaiseen raskausaikaan on minusta suurempi kuin vanhemman halu - riskejä ottaen, mikäli riskit ovat kohonneet - synnyttää lapsi.

  VastaaPoista
 24. Vesan ajatuksissa on varmasti sitä tunnustelua mitä minullakin.

  Nyt on niin, että maailman äidillisin transnainen ei koskaan pysty synnyttämään. Siis miehen anatomiaan syntynyt nainen, joka on hoidettu läpimeneväksi naiseksi. Voisi ajatella, että jos olisi elimistöllisiä edellytyksiä niin synnyttämiseen ei sisältyisi psykoosin riskiä. Transnaisella on nänniherkkyys ja kaikki. Tissit.

  Ennen kuin voisin olla muuttamassa nykyistä lakia tahtoisin tietää mitä psykoosin riskejä on siinä, että jo pitkälle mieheksi muuttunut ihminen synnyttää.

  Minäkin oivaltelen synnyttämisen sellaisena totaalisena tapahtumana, josta on lähitietoa vain sillä, joka on synnyttänyt. Minun on vaikea käsittää synnyttämistä muuna kuin sellaisena missä lapsi hakee äidin olemusta.

  Voisiko transitiossa mieheksi oleva synnyttäjä ajautua sellaiseen ristiriitatilanteeseen, josta on seurauksena psykoosi?

  Tässä nyt vain tarvitaan lisätietoa, sillä psykoosissa oleva synnyttäjä ei pysty huolehtimaan lapsestaan.

  Helsingin Sanomat olkoon velvoitettu asiallisen tiedon etsintään.

  Hyväksyn transmiehen synnyttämisen, jos voidaan tieteellisesti osoittaa, ettei siihen sisälly kohonnutta psykoosin riskiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kehuin alla Vesan kommetteja, mutta tässä Jari oli sulla todella hyvä ja rehellinen, ei vapasuideologinen lähtökohta!

   jope

   Tälläistä kiihkoilua :) siis minä hainkin.

   Poista
 25. Jari, tiedostan että olen "normaaliuteni" vanki ja että näkökulmani on heterososiaalinen. Näin se on, ei voisi oikein muutoin ollakaan ja se tietenkin vaikuttaa myös siihen, millaisia juttuja koneestani lähtee.

  Ehkä nuo pohdintani edellä lähtevät myös heteronormatiivisesta lähtökohdasta, vaikka yritän ajatella lapsen etua jopen tavoin.

  Miksi ei adoptaatio olisi vaihtoehto? Vai onko sekin kielletty transihmisiltä? Anteeksi tietämättömyyteni. Tuntuisi kaikille osapuolille (siis vanhemmille ja lapselle) hyvällä ja suojelevalla tavalla riskittömämmältä.

  VastaaPoista
 26. Vesalta yllä ensimmäinen laajasti tilannetta ilman ideamaailmaa kartoittava vastausyritys lapsen oikeuksien kannalta. Näin jo kysyin:

  - Olemmeko me tosiaan vapaita tekemään omalla kehollamme mitä tahansa toisen ihmisen keholla?

  -Voinko minä toteuttaa oikeuttani haluta synnyttää lapsi sisälläni toisen ihmisen keholla ja olemassaololla?

  Olit pohtinut asiaa Vesa pidemmälle kuin olisin itse osannut. Jos lapsen saamisoikeudesta millä tavalla tahansa tulee subjektiivinen oikeus- eikö siitä eteenpäin lapsi ole pelkkä oikeuksien toteutumisen objekti? Vähintään kaikki lääketieteellinen tieto tulee olla moneen kertaan varmistettu ennen kuin asia riennetään tekemään uudeksi normaaliksi. Transihmisyys on ihan eri juttu kuin lapsen, uuden ihmisen syntyminen, ihmisolennon kutoutuminen tyhjyydestä olevaksi olennoksi maailmaan jossa jokaisella syntyneellä on edessään enemmän tai vähemmän raju kamppailu omasta onnesta eikä synnyttäjänsä oikeuksista.

  jope

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kommentoin siis tuota päättelyketjuasi 20:28, jope

   Poista
 27. Tämä on ollut todella mielenkiintoinen keskustelu! Kiitos kaikille, pyörrän sanani siitä, etteikö asia olisi erittäin kiinnostava. Tietenkin tämä on ajanvietettä, jos vertaamme keskustelua siihen, että joku ihminen henkilökohtaisesti painii näiden kysymysten parissa.

  Tahdon vielä sanoa, että vanhemmuuteen liittyy ennen kaikkea vastuita, ei niinkään oikeuksia - ne syntyvät vastuun kautta, niin kuin onnellisuuskin.

  Tässä mielessä kysymys oikeudesta omaan kehoon tms. muuttuu täysin, kun se liitetään uuteen elämään ja syntyvän oikeuksiin, kuten turvalliseen ja hyvään elämään.

  Hyväkään vanhemmuus ei korjaa niitä asioita, joita ihmisten tahdosta riippumatta tapahtuu raskausaikana. Valitettavasti asia on niin.  VastaaPoista
 28. Nyt on tullut nopeasti kommentteja peräkkäin. Lukekaamme toistemme ajatuksia.

  Koko ajan toistan, että ihmistsunami ja ilmastonmuutos ovat pääongelmia.

  Kärjistäen: tarvitsemme tasapainoisia ja rakentavia yksilöitä. Jos hoitamattoman transkokemuksen kokeminen on jollekin tasapainoisuuden ja rakentavuuden este, että voimat valuvat transsurussa ja sukupuolipahoinvoinnissa niin hän tarvitsee yksilönä hoidon.

  Vasta kaukana tulee kysymys synnyttämisestä.

  Oikein tässä vaiheessa kärjistäen, varsinkaan kun psykoosiriskistä minulla ei ole tietoa, en näe mitään syytä sille, että miksi transmiehen pitäisi synnyttää.

  Tosiaankin, transmies voi olla sellaisen perheen pää, jossa on adoptiolapsia. - Adoptio tietenkin määrittyy siihen perustuvan lainsäädännön perusteella.

  Kiteyttäen: olen määrittynyt transsukupuolisuuden kentällä, halunnut määritellä itselleni aseman asiallisen sukupuolenkorjauksen puolestapuhujana niin, että myös köyhillä on mahdollisuus läpimenevyyteen johtaviin hoitoihin.

  Täytyy myöntää, että transmiehen synnyttäminen silloin kun hän on hoitoprosessissa mieheksi, hämmentää minut.

  Näkisin transmiehen hyvinkin perheen päänä, joka juuri tavoittelee maailman hädänalaisten lasten adoptiota ja heistä huolehtimistaan.

  Sen sijaan suren sitä, että transnaisen kohdalla asia on varma. Hänellä voi olla synnyttämisen halu ja kaikki äidillisyyden elementit - paitsi toimiva keho.

  VastaaPoista
 29. Jari,

  puit minunkin tämänhetkisen, joskin vasta heikosti esiin häivähtäneen kannan erittäin kauniisti sanoiksi. Noin uskaltaisin itsekin ajatella.

  Transmiesten ja transnaisten suhteen biologia tosiaan asettaa oman erottelunsa. Vaikka ihminen kuinka tahtoisi yhtäläisiä oikeuksia ja samoja mahdollisuuksia, meistä ei koskaan tule "samoja" - tässä mielessä monissa eroissa on luonnon omat luonnollisuudet pelissä eikä kyse ole vain sosiaalisesti rakennetuista konstruktioista.

  VastaaPoista
 30. Teillä on ollut hyvää ja rauhallista keskustelua.

  Minusta se Jopen purskahdus alussa oli hyvin vastenmielinen.
  On ylimielistä käyttää sanaa friikkisirkus kuvaamaan toisten elämää. Jope, eikö sinustakin?
  Artikkelin lopussa tämä Aleksi sanoo, että hän elelee vain omaa pientä elämäänsä.

  On tässä tilanteessa riskejä. Toivotaan, että Aleksi ja kumppaninsa Henri ovat vahvoja miehiä.

  Toisaalta jos aletaan ounastella riskejä ja sen vuoksi vaatia steriloimista, niin jokaisen lapsivuodepsykoosin läpikäyneen naisen pitäisi myös osoittaa hedelmättömyytensä. Tämä tietty psykoosi on niitä erikoisia psykoosin lajeja, joka joillain uusiutuu joka raskaudessa. Itsekin tunnen sellaisen naisen. Hän oli aivan varma, että toisella kertaa ei tule mitään ja ei kun mielisairaalaan pari viikkoa synnytyksestä. Sitten taas hoitojakson jälkeen ihan normaali ja hoiti lapsensa hyvin. Imettää ei voinut lääkityksen takia, mutta ei se suju kaikilta muutoinkaan.

  Transihmiset vihaavat hedelmättömäksi toteamista sen takia, että se viivyttää virallista oikeaan sukupuoleen kirjautumista. Harvalla on mielessä lisääntyminen. Olisihan lapsen voinut hankkia ennen mitään muutoksia. Tämä tilanne, äkillinen lapsen kaipuu, on yllättänyt tässä ko tilanteessa muutosta läpikäyvän henkilön juuri ennen viimeistä askelta, siinä vaiheessa kun hän on voinut vihdoin huokaista helpotuksesta saatuaan sen tärkeän päämäärän kuntoon, viralliset miehen paperit.

  Elämässä voi tapahtua kaikenlaista. Me emme voi tietää mikä toisille on tärkeää omilla mittapuillamme mitaten. Voimme sen sijaa eläytyä.

  Jari, voihan transnainenkin saada lapsen ennen kuin häntä on korjattu, omilla siittiöillään ja vaikka sijaissynnyttäjän avulla.

  Jope, näitä lauseitasi en ymmärrä, vaikka kuinka pyöritän:
  "- Olemmeko me tosiaan vapaita tekemään omalla kehollamme mitä tahansa toisen ihmisen keholla?
  -Voinko minä toteuttaa oikeuttani haluta synnyttää lapsi sisälläni toisen ihmisen keholla ja olemassaololla?"
  Minkä toisen ihmisen? Sama ihminen se transhenkilö on ennen muutosta, sen aikana ja jälkeen.
  Lapsi synnytetään toisen ihmisen sisällä silloin kun käytetään sijaissynnyttäjää. Mutta miten minussa voisi olla jonkun toisen keho? Ei voi. Minun nahkojeni sisällä on aina avain minun kehoni, tapahtuu sille mitä tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkennan vielä sen, että minusta niin transnainen kuin -mieskin ovat mielestäni samassa asemassa biologisen lapsen saannissa. Transnainen voi keskeyttää hoidot ja siittää lapsen samoin kuin transmies voi keskeyttää hoidot ja kasvattaa sisällään lapsen. Monella on lapsia jo ennen muutoksia.

   En ymmärrä, miten transmiehelle kävisi adoptiovanhemmuus sen paremmin kuin transnaiselle.
   Eihän tässä ole heteronaisilla ja -miehilläkään eroa. Jotkut haluavat omia lapsia jotkut eivät, se on persoonakysymys ei sukupuolikysymys.

   Poista
  2. Vastasin sulle Marjatta alla, mutta tarkoitatko että vauvan keho on yhtä kuin synnyttäjän keho? Että vauva ei ole yksilö, tietoisuus, oma geenikudelmansa?

   jope

   Poista
 31. jope

  kirjoitit: "tämä intoiluni antaa mulle paljon iloa ja voimaakin, vain harvoin synkistää päivää, sillä innostun tosiaan asioista edelleen voimakkaasti myös myönteisesti, mutta joskus myös tietty vittuunnunkin, onneksi."

  en mä tuota sun asioista intoilua kyseenalaista, päinvastoin. ainoastaan sen mekanismia. jos päivän lehdessä on kymmenen kohottavaa uutista ja yksi shokkiuutinen, niin sä hylkäät ne filantropiaa lisäävät uutiset ja menet rypemään sen shokkiuutisen kanssa.

  (esimerkkinä tuo sun kommentti edellisen keskusteluketjun lopussa: "mun jouluhuumorimieli ehti kadotankin jo kun hölmö menin avamaan hesarin. kierrätin paskan eteenpäin yhdellä kommentilla.")

  shokkiuutisethan on yleensä iltapäivälehtien raadonsyöjäperiaatteella tehtyjä juttuja ja ehkä myös enbusken ja lehtolan tyyppisiä traumanarratiivisia pakinoita. tuollaiselle tuohtuneelle reaktiiviselle kommentoinnille on niin helppo antautua. some oikein kannustaa meitä tähän loputtomaan reagointitanssiin.

  joskus musta tuntuu että suhunkin resonoi vain sellainen uutismassa, jossa happamat marjat maistuvat tarkasti itseltään.

  ps. tämä on kirjoitettu lämpimällä sisarellisella rakkaudella

  meri

  VastaaPoista
 32. Keskustelut ovat hyviä. Ja ehkäpä tämänkin keskustelun kokonaisuus on sellainen, jonka monen täytyisi hoksata lukea. - Olen joutunut miettimään paljon.

  Omaa historiaani en toista, sehän meni jo pitkälle eikä ole syytä avata tässä ympäristönkään reaktioita.

  Sukupuolen korjaamisen ymmärrän. Transsukupuolisuuden logiikan käsittääkseni ymmärrän.

  Lähden siitä, että transmiehen tulee synnyttää ennen kuin sukupuolen korjaamisen prosessi hormonaalisine vaikutuksineen on aloitettu. En osaa pohtia mitä mahdollisia vaikutuksia hoidoilla saattaisi olla sikiöön tai synnyttäjään.

  Samoin transnaisen tulee siittää, jos on siittääkseen ennen sukupuolen korjaamisen aloittamista.

  Hoidon aloittaminen on tahdon ilmaisu ja myös päämäärän ilmaisu. Ketään ei pakoteta transhoitoihin. Nehän perustuvat omaan tahtoon ja pyrkimykseen.

  Transmiehen suunta on miehenä olemisessa eikä synnyttämisen akti kuulu miehuuteen.

  Transnaisen suunta on naisena olemisessa ja transnaiselle jää se suru, ettei hän pysty synnyttämään vaikka hänellä olisi kuinka mielikuvia synnyttämisestä tai suloisia kuvia siitä miten hän rinnoillaan imettää pikku babya. Ja juuri niitä mielikuvia hänellä kovastikin voi olla.

  Jos pitäisi määritellä transradikalismi ja transkonservatismi niin minä kuulun konservatiiveihin tässä asiassa.

  En kannata nykyisen lain muuttamista, mutta lain kielellinen ilmaisu voisi olla selittävämpi niin, ettei se antaisi transradikaaleille aineksia, joissa voidaan viitata ihmisoikeuksien viemiseen.

  Ehkäpä itse siinä olen radikaali, etten pysty millään erottelemaan rakkautta, joka kohdistuu niin sanotusti omiin biologisiin lapsiin ja lapsiin yleensä. En käsitä ihmistä, jonka lapsennälkä ja ihmisnälkä rauhoittuu sillä kun on tarinassa mukana oma siittiösolu tai oma munasolu.

  Yleensä ottaen miten niin oma siittiösolu. Mitä kukaan mies on koskaan tehnyt oman siittiösolunsa eteen? Onko sen omistamiseksi pitänyt jotenkin ponnistella?

  Minulle ihmistsunami merkitsee tilannetta, jossa on valtava määrä lapsia uhattuina ja minä koen isällistä välittämistä heitä kohtaan. Ja äidillistäkin.

  Niin, olen myös juridisesti konservatiivinen ihminen ja lähden siitä, että harkittu lain rikkominen ei ole hyväksyttävää - ainakaan enimmäkseen.

  Aleksin tapauksesta en tiedä mitään, mutta jos on tapahtunut lain rikkomus niin ainakaan hänen vauvalleen ei pitäisi määrätä siitä yhdyskuntapalvelua. Pidän häntä siihen liian nuorena. Niin, ei muitakaan seuraamuksia. Rakkautta vain ja teen ristinmerkin, että vauva syntyisi terveenä. Mutta toivon, että tämä nyt jäisi ainutlaatuiseksi tapaukseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Intuitiivisesti ja yleislinjoissa järkeni puhuu aivan samoja sanoja kuin Jari edellä. Korjausprosessi ja raskaus / äitiys (samanaikaisina) eivät tunnu minusta asioilta, jotka olisivat luontevasti ja ennen kaikkea riskittömästi yhdistettävissä. Kyse ei ole mistään teknisestä suorituksesta / projektista ja vaikka olisikin, ei sekään olisi edes perustasolla riskitöntä.

   Toivotan tässä kaikille hyvää joulua, jos en ehdi muutamaan päivään kirjoittaa! Edessä on pitkää ajoa ja muuta puuhaa. On ollut hienoa viettää vuotta teidän kanssanne.

   Poista
 33. Marjatta, se toinen ihminen on tietenkin se lapsi joka pakotetaan toisen oikeuksien vuoksi syntymään noin.
  Lue ne lauseet uudestaan ja sijoita siihen "vauvan keholla" niin aukeaa mitä tarkoitan. Ajattelen että tuota pitää kysyä.
  Ja sitten, sanani "friikkisirkus" on tosiaan erittäin huono sana ja todellakin vastenmielinen uudelleen ajateltuna. Sekin syntyi ajatuksesta miten lapsi kokee ehkä hyvin poikkeuksellisen syntymänsä, mutta ajattelen nyt enemmän toisin vakuuttelujenne perusteella. Suurin osa lapsista haluaa olla kuten muutkin ja tuolla tavalla erottuminen on järisyttävää. Mutta uskon että rakkaus on suurempi. Silti ajattelen, että vielä ei pitäisi hyväksyä tälläistä tapaa syntyä, ei ennen kuin lääkätiede, ja vain se, on tarkasti tutkinut asian loppuun, juuri Vesan ja Jarinkin kommenttien suuntaisesti.

  meri, kyllä se noinkin mun kohdalla on. Seuraan mediaa, ja oikeastaan kaikkea paljon ja tunnistan mieltymykseni shokkiuutiosten kanssa rypepemiseen varsinkin silloin kun koen että ne muodostavat uhan tai tutkimattoman muutosvoman sellaiselle maailmalle jota minä pidän hyvänä ja kauniina. Sitten heitän ne tänne koska luotan nelivalotukseenne - tämä blogihan on parhaimmillaan todellisuuden tutkimuslaitos. Mä olen aika kiihkeä kyllä, mutta usko, että osaan olla sitä myös myönteisessä. Olen aika paljon tekemisissä somalialaisten ja venäläisten kanssa ja hassua on, että juuri siellä ja heidän kanssaan temperamenttieroja ei juuri ole. Osaan kyllä olla ammattimaisen etäinen, hidas ja rauhallinen, mutta jos tilanne vähänkin vapautuu ihmisten kanssa niin sitten kyllä mennään ilman
  liikoja jarruja. Kiitos meri sisarellisuudesta.

  jope

  VastaaPoista
 34. Käyn nopeasti, koska pian saamme tännne lapsukaisen hoitoon ja minä saan taas muistella pienen ihmisen äitinä olemista. Ah!
  Pieni muistelo sallittakoon tässä. Hakeuduin sterilointioperaation pian kolmannen pojan syntymän jälkeen. Lapseni syntyivät aina vain ennenaikaisempina, enkä halunnut ottaa enää riskiä. Asiaan vaikutti, hassua kyllä, sekin, että sen aikaisilla menetelmillä tehdystä steriloinnista sai kuukauden sairauslomaa ja tarvitsin omaa aikaa. No, sitten iski voimakas kaipuu vielä yhdestä lapsesta ja olimme adoptoimassa lasta kehitysmaista, kunnes oli pakko todeta, ettei meillä kerta kaikkiaan ole varaa niihin matkoihin ym, mitä asia olisi vaatinut. Sellainen vauvakuumeilija olin.

  Olen huomannut läheltä eräällä nuorella miehellä erittäin vahvan "vauvakuumeen". Kun vaimokin lopulta kypsyi ajatukseen, niin tämän miehen onnella ei ole ollut rajaa. Näissä tapauksissa mies haluaa ehdottomasti oman lapsen. Kyllä sillä, Jari, on joillekin iso merkitys. Ja olethan sinäkin tuntenut surua siitä, ettet ole saanut lasta.
  Jos olisit Niinistön paikalla, niin voisit tuntea kuten hän, haluta lapsen rakastamasi naisen kanssa, se on biologiaa ja tunnetta, joka joskus voittaa järjen.
  Jenni on muuten ihan tavallinen kiva ihminen. Olen tavannut hänet Turun kirjamessuilla.

  Mitä vielä.
  Kumpikaan transsukupuoli ei voi toimia hänelle luontaisella tavalla. Transmies ei pysty sillä rakennetulla peniksellään siittämään, eikä välttämättä paljon muutakaan, vaikka haaveilisi asiasta kuten transnainen synnyttämsiestä. Sisäelimiä ei voida rakentaa kummallekaan, vain ne "kulissit", mikä on surullista.

  No niin, nyt valmistautumaan...
  Mukavaa päivää teille kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, ei ole kysymys minun halustani vaan minun tahdostani olla lastensuojelutyöntekijä. - Täytän ensi kesänä 60 ja arvioin, että kuolen ennen kuin täytän 70. Sekin on ihan rauhallista ja viileää arviointia. Toisin sanoen, en halua maailmaan pientä lasta, jolta puuttuu isä silloin kun lapsi sitä kovasti lähelleen tahtoi.

   Sitä en tiedä kuinka vanhaksi Niinistö arvioi itsensä elävän. Luulen kyllä, että media ja hänen taustallaan oleva politiikka sijoittaa hänet nuoren isän rooliin ja se rooli menee läpi.

   Jenni Haukio voi olla kiva ihminen, varmasti on, mutta en voisi kuvitella, että meillä olisi yhteys sillä maailmantuskan tasolla mikä minua ravistelee.

   Toivotan tässä välissä minäkin hyvää joulua kaikille!

   Poista
 35. Tieteellinen ajattelutapa edellyttää sitä, että asioita rauhaannutaan miettimään eri näkökulmista.

  Transradikalismi näyttäisi unohtavan riskit. Se haluaa tosiaankin oikeuksia ja näkee rajoituksia. Siinä helposti tolkku katoaa.

  Transkonservatiivisuus taas lähtee varovaisuuden periaatteesta ja selvityksistä ja näytöistä ja tieteellisistä lausunnoista. Hitaudesta ja ehkä joskus ylivarovaisuudesta. -

  Mitä esimerkiksi tulee neovaginaleikkaukseen niin lopputuloksena selvittelyjeni perusteella pahimmillaan on väkystys, joka ei näytä pillulta mistään suunnasta tarkastellen. Puhutaan vain näyttävistä ja lehtevistä paraatipimpsoista.

  Siis itse transsukupuolisen hoitoprosessiin liittyvät riskinsä, koska ihmisen syntymäelimistöön vaikutetaan ulkoisin keinoin.

  Kun syntymäelimistöön on jo vaikutettu ja kun elimistö kuitenkin voi tulla raskaaksi niin minulla ei ole tarkkaa tietoa mitä tällä vaikutuksella on sikiön hormonitasapainoon ja myöhemmin lapsen identiteetin kokemukseen. Onko mahdollista, että syntyy kehitysvammaisuutta? Kehityshäiriöitä? Psyykkisiä ongelmia?

  Transsukupuolisuuteen liittyvä hoitoteknologia on niin nuorta, että kattavia lääketieteellisiä arvioita tuskin on.

  Se että ihminen omassa vapaassa valinnassaan valitsee lapselleen tietoisesti kehitysvammaisuuden olisi kyllä ihmisoikeusrikos lasta kohtaan. Pidän sitä täysin moraalittomana.

  Uskon, että transsukupuolisissa on paljonkin ihmisiä, jotka ymmärtävät pointtini.

  Jope käynnisti ketjun rajulla vedolla, mutta lopultakin se pakotti minutkin pohtimaan asioita. Itselleni transkonservatiivin käsite on se mihin juuri nyt lasken ajatteluni perustan ja voin siitä jatkaa omassakin blogissani.

  VastaaPoista
 36. Jaa-a, vielä ehdin, sieltä tullaankin vasta päiväunosten jälkeen.

  Piti nimittäin sanoa vielä Jopelle, että ok, tajusin. Ne lauseet oli vain muotoiltu niin oudosti. Kyllä lapseen vaikuttaa tietysti äidin tila.
  Ennen vanhaan pelättiin jopa, että äidin säikähdys tekisi lapsesta mielenvikaisen. Nyt sitten puolet odottavista äideistä on ylipainoisia. Jotkut ajattelevat, että odotusaika on mässäilyaikaa, kun se ei muka siinä tilassa näy (näkyy!)ja lapsi syntyy valmiiksi liiallisilla rasvasoluilla varustettuna ja alttiina diabetekselle. Jotkut kittaavat alkoholia ja synnyttävät FAS-lapsen, jotkut vauvat joutuvat heti synnyttyään narkomaaniöitinsä vuoksi huumevieroitukseen. On paljon naisia, joilta synnyttäminen pitäisi kieltää!!!
  Hormoneja käytetään nykyään paljon, muutoinkin kuin sukupuolenmuutosprosesseissa. Luulisi, että tässä Aleksin tapauksessa asiaa on seurattu ja tutkimuksia sikiölle tehty enemmän kuin yleensä. Toivotaan heille parasta.

  Niin, se piti sanoa, että tätä on turha yleistää, ettei käy samoin kuin homojen oikeuksista puhuttaessa. Eduskuntaa myöten - no siellä nyt ilman muuta - pelättiin, että Suomessa alkaa kauhea homostelu.

  Hyvää ja turvallista autoilua Vesalle! Olette ilmeisesti ajelemassa jonnekin jouluksi.
  Missä te tyypit muuten vietätte joulua? Kotona?

  Meillä on tämä kolmihenkinen perhe aina välillä täällä meillä, toisia tavataan joulun jälkeen. Loppiaiseen mennessä on tavattu kaikki rakkaimmat.

  Hyvää joulun aikaa! Yritän jättää nettihommelit nyt ja keskittyä läheisiin.

  Pois katkeruus, kyynisyys ja kauhistelu meidän jouluistamme!
  Olette rakkaita tekin.

  VastaaPoista
 37. Marjatta,

  kiitos joulun toivotuksesta ja kaikesta muustakin - ajamme tänään Kajaaniin, kunhan vaimoni pääsee töistä; odottelen tässä parkkipaikalla - huomenna on tulossa lumimyräkkä, joten on pakko lähteä hyvän sään aikaan.

  Lämmintä joulua siis kaikille!

  VastaaPoista
 38. jari, jope, vesa, juha ja marjatta

  on hyvä asia, jos kokemus transsukupuolisuudesta syntyy tutun ihmisen kautta. englannissa asuessani tutustuin leedsin yliopistossa yhteen female to male -ihmiseen. hän ihastui minuun ja me oltiinkin yhdessä jonkin aikaa.

  briteissä oli jo tuolloin helppoa päästä hormoni- ja korjaushoitoihin, mutta ystäväni ei halunnut ryhtyä sukupuolenkorjausprosessiin eikä alistua raskaisiin kirurgisiin operaatioihin saattaakseen persoonansa paremmin mieltä ja sielua vastaavaksi. biologina hän aina jaksoi toistaa sitä, miten luonto rakastaa monimuotoisuutta, vaikka yhteiskunta vihaa sitä.

  häntä inhotti kaikenlainen kaksijakoinen sukupuolijurottaminen. ehkä juuri siksi häntä ei haitannut se, että genitaalit ja sukupuoli-identiteetti olivat ristiriidassa keskenään. suhteemme oli mutkaton ja helppo pitkälti sen takia, että ystäväni koki olevansa omissa nahoissaan sellaisena kuin oli. hän ei kokenut kehoaan ja mieltään toisistaan erillisinä juttuina.

  näin jälkeenpäin ajateltuna hän oli ehkä poikkeuksellisen fleksiibeli ja harmoninen tapaus transidentieettinsä kanssa.

  yleensähän asiat ovat hiukan kinkkisempiä. toisaalta, kenenpä sukupuolisessa sipulissa ei riittäisi riittää kuorimista loppuelämäksi, vaikka olisi syntynyt ns. oikeaan kroppaankin.

  ps. pyhää, joutilasta joulua kaikille ����������

  meri

  VastaaPoista
 39. ps. noiden kysymysmerkkien paikalla oli viisi rauhankyyhky-emojia, mutta ilmeisesti juhan blogger-pohja hylkii niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käyttäkäämme mielikuvitusta kyyhkysten suhteen. Nuo salmiakit muuten passaa hyvin tänne härmän seutuviin.

   ...-

   Blogistina (ja keskustelijoiden edustajana) haluan muistuttaa kaikkia tätä keskustelua sivusta seuraavia, että TÄTÄ REHELLISTÄ JA ROHKEAA KESKUSTELUA ÄLKÖÖN KUKAAN KÄYTTÄKÖ EHDOTTOMIEN ARVOJENSA VAHVISTAMISEEN VAAN NIIDEN REHELLISEEN ARVIOIMISEEN!

   Poista
 40. Kiitos kaikista toivotuksista minunkin puolestani.
  On ollut suuri etuoikeus tuntea teidät kaikki ja tulla kanssanne viisaammaksi. Tulette mieleen niin monessa asiassa näiden kirjoitusten ulkopuolellakin.

  Me vietämme kolmisin keskenämme joulua Helsingissä. Valmistelut on vieläkin lähes kokonaan tekemättä, joulukuusi haettiin just tytön kanssa, mutta muuten on ajateltu että mennään ihan minimillä, sen verran väsy kaikilla eri asioista, että emme yritäkään rakentaa mitään kuvakirjajoulua. Tietty sopivasti jouluruokia ja muutama lahja, mutta muuten on tarkoitus katsella yhdessä telkkua, nukkua pitkiä päiväunia ja lueskella. Joulu hoitakoon itsensä meille sisään jos se haluaa tullla, sekin on kai kuin armo jota ei voi ansaita tai tehdä.
  Kotona siis ollaan. Mullahan ei käytännössä ole sukulaisia enää lainkaan, vaimolla on, ehkä ajetaan (jos riisikuppi kestää) tervehtimään heitä välipäivinä.

  Ja nythän kun hankittiin viimeisistä viimeisimpänä kuvaputkitelkun paikalla (nyyh!) taulutv ( 199 euroa!), jossa Netflix niin ehkä katsastan lähiviikkojen aikana sen leffatarjontaa. Elämähän on, tiedättekös, aika pientä sittenkin, ehkä sen vuoksi varjelenkin tuota mun ylikorostonutta reaktiivisyyttä, jota ennen vanhaan intohimoksi kutsuttiin! Kun olin nuori, naiset tykkäs siitä kyllä. Se olikin mun markkinaetu, kun olin muuten niin tavanomaisen näköinen jäbä.

  Hyvää joulua siis rva Mylsä, rva Turun saaristo, hra Vaasa, hra Seinäjoki ja hra Vantaa !
  Rauhaa teille kaikille ja perheillenne. T e olette lahja jota täällä on yhdessä avattu.

  (Tämä ei nyt ollut kuitenkaan lupaus olla kirjoittamatta tänne jouluviikkojen aikana:)

  jope

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Kuten myös sinne kaikille Rauhallista Joulua! (Ja saat jope opastusta netflix-tarjonnassa aina tarvittaessa!)

   Poista
  2. Elokuvaromantikkona, ja kai hieman romantikkona muutenkin,mulla on nykyohjaajien kanssa karmeita vaikeukia. Ei mene Tarantinot eikä oikein edes Coenin veljeksetkään almodovareista puhumattakaan. Mutta toivottavasti tuon suoratoistopalvelun sisuksista löytyy klassikoita. Tosin sitten laadukkaan toimintaosaston kanssa en ole yhtään kranttu. Uusista Zero Dark Thirtyn ja ensimmäisen Takenin haluan katsoa perheen kanssa niiden ihmeitä näyttäen, olen ne nähnyt pariin kertaan yksin. Ne on mulle sopivia leffoja kaikin puolin. Bingelowin paras tuo ZDT leffa mielestäni ja kukapa isä ei haluaisi olla kuin Liam Neeson? jope

   Poista
  3. Oletko nähnyt bigelowin Pimeyden läheisyyden? Upean runollinen vampyyrielokuva vuodelta 87, muistaakseni, en jaksa tarkistaa. Niinku pantas peckinpahiin vampyyrit.

   Poista
  4. Just teemalta päättyi Berliinin taivaan alla. Ei voi mitään että vaikka sisältää kaikki pahimmat taideleffakliseet niin on se vaan aina hyvä. Lempikirjailijani äänen tunnistaa myös aina.
   Tällä kertaa suuri ilonaihe leffassa kaiken sen verbaliikan ja mahtavan kuvaston rinnalla se kun toinen enkeli ei mennytkään "Colombon" retkuun ja houkutukseen. Nuorena, kun kuvitteli olevansa ikuinen, ajatus meni just toisin päin.

   Mainitsemaasi vampyyrileffaa en ole nähnyt.
   Zero Dark Thirtyssä miellyttää naisten isot roolit kerrankin sillä tavalla että naisen humanismia tai naisnäkökulmaa tms. ei ole päälle liimattuna eikä oikeastaan lainkaan. Leffan naiset ovat toimijoita maailmassa jossa ei ole varaa miettiä sellaista kuin tasa-arvo tai naisen/miehen roolit. Nainen ei ole siinä leffassa yksi jätkistä tai mitään sellaista banaalia vaan nainen toimii.
   Lisäksi vahva linkitys tositapahtumiin miellyttää.
   Bingelowiahan vähän potkittiin tuon hienon leffan jälkeen, että hyväksyykö se esim. Guantanamon jne. koska sitä odotettua "kritiikkiä" siinä ei tullut esiin, vaikka siellä leffassa toimittiin. Kuvattiin vain että haluttua tiedustelutietoa ei tehokkaasti saatu. Bingelowin odotettiin olevan alleviivaamammin moralistinen. Eli se oli just sitä statuspäivitystä, että koko ajan kaikessa pitää kertoa olevansa hyvis. Jenkit osaa olla tässä tosi kaksinaismoralistisia. Tosin kyllä osataan meilläkin.

   jope

   Poista
  5. Samat sanat berliinin taivaasta. Kliseinen mutta toimii. Oikeastaan handken kanssa on mulla vähän sama juttu. Joskus koen sen meljein kitsiksi. Bigelowin elokuvasta pidän myös. Sitähän on kritisoiti siitä että esittää kidutuksen toimivana käytäntönä, että siitä on hyötyä. Tässä tapauksessa ei oikiasti kai ollu.

   Poista