lauantai 4. elokuuta 2018

KIITOLLISUUDESTA

"Keskiluokka saa laskelmoida, hädänalainen ei."

Näin Riikka Suominen linkin kolumnissaan. Totta. Tässä ollaan jollain atavistisella tasolla. Kiitollisuutta ja rehellisyyttähän me toisiltamme niin helposti vaadimme aina kun  hyvä tahtommme tai taloutemme on pelissä. Sama koskee työtäni. Pitää olla tarkkana, ettei sotke asiakkaan motivoitumisen  arviointiin (jota tietenkin yritän kaikin voimin olla tekemättä) kiitollisuuden vaatimusta. Asiakkaalle on joskus jopa hyvä sanoa että pidä sinä kuule naama tuolla norsunvitulla ja vihaa ja ole katkera sillä aikaa kun minä todistan sinulle, että olen tosissani tässä hommassani. Se antaa henkistä tilaa kummallekin. Jonkinlaiseksi eksistentiaaliseksi kohtaamistyöksi tuota kai voisi kutsua. Omien ja toisen tunteiden ja asenteiden avautuneisuuden tilaksi, jossa niitä ei äkkiä voikaan käyttää manipulaation, katkeruuden ja vaatimusten välineinä vaan eksistentiaalisina sisäisinä vaatimuksina. Jos siis vain suostuu näkemään niiden välineellisen luonteen läpi ja tarpeet ja halut niiden takana. (Seurauspedagogiikassa tästä on tehty kasvatuksen ja oppimisen periaate.)

No. On kai kuitenkin kysyttävä rehellisesti itseltään, kauanko jaksaisi, jos aina vain saisi ylimielistä palautetta osakseen. Kiitollisuus tekee onnelliseksi. Siis antamansa ja saamansa. Kai se on meidän laumakäyttäyymiseemme rakennettu. Jonkinlaista sosiaalista liimaa.Kuitenkin mitä laajempi lauma, sitä enemmän tarvitaan älyllistä ja moraalista tahtoa hyvyyteen. Eläin meissa väsyy. Vapaata tahtoa perustavampaa ovat todellakin arvot eli tunteet ja asenteet. Ja sekös se on juuri se ihmisen syvin haaste. Järki, tunteet ja hyvyys. Ihminen voi ajatella, sanoa ja jopa tehdä periaateessa vapaasti mitä tahtoo, mutta ei tuntea mitä tahtoo. Ja edelleen: se mitä tuntee, pistää viitsimään ja jaksamaan.

Joillakin tunne sitten vain riittä pitemmälle, ihan loppuun saakka. Ilman että puhuvat kiitolisudesta sen enempiä. Ainakaan ääneen. Vaikka siis mikään uskonto ei tätä tunnetta kannattelisikaan. Kunnia siitä heille.

https://www.vihrealanka.fi/juttu/haluan-kaikki-syyt-ettei-minun-tarvitse-auttaa-kiusallisella-tavalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti