sunnuntai 8. maaliskuuta 2020

KUUNNELKAA TOTUUSRADIOTA

Löysin helmen. Totuusradion Psykoanalyysiradion neljä osaa vuodelta 2012. Varsinkin osa 3 partikulaari vs. universaali jakson Tere Vadénin ja Janne Kurjen erimielisyys oli nautittavaa kuunneltavaa. Naulitsee penkkiin.

Lacan, Beckett, Žižek, siinä nimiä.

http://www.psykoterapia-lehti.fi/tekstit/kurki408.htm

7 kommenttia:

  1. Pienenä leikkisenä kommenttina se, että eihän se Totuusradio nyt vaan ole joku niistä vaihtoehtomedioista, uskaltaako siis tavallinen ihminen joka ei osaa erottaa vastuullista sisältöä vastuuttomasta, kuunnella?
    Onko siinä alalaidassa V-merkki?

    No joo. Kävin jo tsekkaamassa. Hyvä esimerkki uudesta ajasta.

    Olen vajonnut liikaa konkreettiseen viime aikoina (oman henkilökohtaisen sinnittelyn ohella). Yksinkertaistuu liikaa siten.
    Filosofia on ollut aina mun heikko kohta. Ellei se sitten ole ihan ainakin suhteellisen suoraa kuten vaikkapa tanskalaisella vakavikolla. 1900-luvun sanastossa olen hukassa, mitä enemmän kohti loppupuolta tullaan.
    Mutta kuuntelenpa nyt tuota kokeeksi.

    VastaaPoista



  2. Olin kuuntelemassa juri lacan-jutut loppuun. Todella virkustävää kuunneltavaa. Ja janbe kurjella on jat maassa. Jaan täysin hänen näkemyksensä deleuzen ja guattarin Anti-Oidipuksesta. Skitsofreniaa ei pidä romantisoida.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää kuunnella. Minusta Deleuze oli hieno filosofinen kirjoittaja Nietzsche-kirjaansa saakka. Sitten lähti vähän lapasesta - en jaksa filosofista hölypölyä, jossa leikitään samalla runoilijaa... Joku Wittgenstein hakkaa mennen tullen D & G:n ja Derridan siinä samalla.

      Mutta kuunnellaan.

      Poista
  3. Nythän on menossa mielenkiintoinen tilanne filosofiankin kannalta. Filosofiset kysymyksenasettelut ja vastaushorisontit tulevat lihaksi kun maailma ja tieto siitä on erilailla epävarmaa ja muuttuvaa koko ajan. Myös ikäänkuin skitsofrenia päällä.
    Ja juuri myös tuo yksityisen ja universaaalin suhde. Koen että ihmiset kääntyvät yksityisiin totuuksiin. Relativismit muutetaan yksityiksi keinoiksi.
    Ludwig W:nkin prinsiipit ovat esillä kuin koko ajan.

    Puhun tietenkin koronasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin heitetty! Ja nyt kun olen inspiroitunut taas lacanista ja lueskelen uudelleen tuota Kurjen erinomaista tekstiä joka tuosta tunnisteenakin löytyy, olisi hauska lukea lacanilainen analyysi tilanteesta. Nyt ei enää luoteta herran diskurssiin subjektitasolla vaan turvaudutaan vessapaperiin, jotta edes jotenkin heuroottinen ("terve") subjekti säilytettäisiin. Mikään järkipuhe suihkun käytöstä ei enää auta.

      Poista
    2. Pistin suoran linkin tuohon Kurjen juttuun.

      Poista