torstai 17. syyskuuta 2020

REALISMIN PUOLUSTUS: Lilja 4-ever

 https://laajakuva.com/realismin-puolustus-lilja-4-ever/

2 kommenttia:

  1. Tuosta artikkelissasi lainaamastasi pätkästä, jonka olen joskus jossakin yhteydessä kirjoittanut tulee ainakin heti ja erityisesti mieleen Elem Klimovin elokuva Tule ja katso. Kirjallisuuden puolelta Tie ja Kertomus sokeudesta ja Primo Levin mulle myös henkilökohtaisesti paljon merkinnyt Jos ei nyt niin milloin (se Levin romaani, joka ehkä aihepiirinsä vuoksi jätetään usein kokonaan mainitsematta kun Levi mainitaan).
    Jään kuitenkin miettimään onnistuuko taideteos olemaan yhtä vakuuttava ohi vastaanottajan oman tulkinnan myös lempeämmissä tai rauhallisimmissa aiheissa. Miksi tuo kaikki toimii noin vain jos aihe on sananmukaisesti kuolemanvakava.
    Toki kauneus, rakkaus, luonto aiheina ovat koskettaneet yhtä paljon, mutta onko niin, että silloin haluaa itse estetisoida tai moralisoida enemmän kuin täysin vastaansanomattaman totaalisessa aiheessa?
    Se mitä puhuit artikkelissasi taideteoksien lukutaidon ja kielen rajatumisesta kulttuurin sisäpiiriläisille oli todella hienoa. Taidetta ei todellakaan saa jättää vain taide-eliitille eikä koskaan pidä kuvitella ettei kuka tahansa voi löytää teokset ydintä yhtä hyvin. Kun aihe on tärkeistä tärkein, taiteen kielioppi tulee olla ohitettavissa.
    En usko esim. että Tule ja katso jättää mitään tulkinnanvaraa kenellekään, viesti menee varmasti perille. Ja se on enemmän kuin edes se viesti.

    https://laajakuva.com/tule-ja-katso-1985/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos. luokkajaoton taiteen kieli ja relativismin vastustaminen. siinä kaksi elämäntehtavääni.

      Poista