torstai 15. huhtikuuta 2021

EI TAIDETTA TARVITSE YMMÄRTÄÄ (KUNHAN ET PUHU SIITÄ VÄÄRÄSSÄ PAIKASSA)


https://ylioppilaslehti.fi/2021/04/oskari-onnisen-kolumni-instagram-stories-on-paikka-jonne-kulttuurikeskustelu-menee-vuosien-facebook-saattohoidon-jalkeen-kuolemaan/

Tuohon kolumniin kommentoin alla olevalla tekstillä Ylioppilaslehteen. Ilmoittivat, ettei heillä ole lukijapalstaa, mutta lähettävät kommenttini Onniselle. Hyvä niinkin.

...

Kommentoin nyt Oskari Onnisen Instagramia koskevaa kolumnia maallikkona. Olen kyllä kirjoittanut satunnaisesti kolumneja ja eri kulttuurilehtiin esseitä ja mielipidekirjoituksia, mm. Taide-lehteen, Filmihulluun, Laajakuvaan ja Jazzrytmeihin. Koen siis toimivani ainakin instituution reuna-alueella. 

Maallikkona pidän blogia ja Facea hyvinä välineinä ilmaista itseään. Ilman niitä olisin aika sivussa ajatuksineni. Koen saavani voimaannuttavaa palautetta niidenkin ansiosta. Käyttääkseni kulunutta ilmaisua, väline ei ole ongelma vaan sen käyttäjä. 

Jos ja kun netti on täynnä typeryyttä, miksi piitata siitä kun instituutioon kuuluvalla käyttäjällä jo on asiantuntevat verkostot. Maallikon korvaan tämän keskustelun voi tiivistää seuraavasti: "Ei taidetta tarvitse ymmärtää, kunhan et vain puhu siitä väärässä paikassa." Tuohon oikeastaan tiivistyy se kokemus, joka maallikolla on taiteesta ja sen ymmärtämisestä. 

En tarkoita, että kuka tahansa voi kirjoittaa ammattilaisten lehtiin, mutta netti on avoin foorumi. Mielestäni se on luokkajakoa tasaava väline taiteesta ja filosofiasta keskusteltaessa. Ammattilaisen turhautuminen on siitä pieni hinta.

Juha Saari, rikosseuraamustyöntekijä, Seinäjoki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti