tiistai 17. elokuuta 2021

UNIVERSAALI KÄRSIMYS

https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/38553


Onko olemassa universaaleja, jotka yhdistävät kielipelejä? Onko vieraiden elämänmuotojen ymmärtäminen mahdollista? Noin tuossa tutkielmassa kysytään.

Ja sitten ne saranalauseet. Ne ovat Wittgensteinin ajattelussa jotain epäilemätöntä kuten vaikkapa lause 2 x 2 = 4, tai "maailma on ollut olemassa kauan ennen minua". Jos epäilemme noita lauseita, epäilemme koko laskemisen ja kokemisen kielipeliä. Ja se on mahdotonta. "Epäileminen on mahdollista vain kielipeleissä." Absoluuttinen skeptisismi on siis mieletöntä. Saranalauseita ei voi koetella ja siksi niitä ei oikeastaan voi sanoa tosiksi. Totuus ja varmuus eivät siten ole valttämättä ihan sama asia. 

Nyt kysymys  kuuluu: Ovatko vieraiden elämänmuotojen käyttämät saranalauseet yhdistettävissä, ymmärrettävissä "ristiin"? Voiko mikään yhdistää niitä?

Tämän ihailtavan selkeän Pro gradun lukeminen oli inspiroiva elämys vaikka hirveästi uutta se ei tarjonnut. Se sai miettimään tuota kysymystä vieraiden kielipelien yhdistävämisestä. Mikä niissä olisi samaa? Mieleeni jäi pyörimään kysymys, onko kärsimys saranalauseena sellainen (psykopaatin saranalause ei tietenkään toimi samoin). Onko se vieraankin elämänmuodon (kulttuurin tai eläimen) ilmaisemana meille yhteinen, epäilemätön ja välittömästi tunnistettava saranalause? Tätä nyt mietin. Lukekaa ja aatelkaapa ite.


2 kommenttia:

  1. Eläintutkimus | Simpanssit moikkaavat kuten ihminen, kun tapaavat ja hyvästelevät kun eroavat – selvisi videoiden avulla: https://www.hs.fi/tiede/art-2000008197933.html?share=7df53b1c90127255b81dd10a049b8ea7

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei siis vain kärsimys vaan myös hyväntahtoisuus.

      Poista