maanantai 6. joulukuuta 2021

LYHÄRIN HERÄTTÄMIÄ KYSYMYKSIÄ

Lyhytelokuva Talvisydän Areenalla. Ville Virtanenkaan ei ylinäyttele. On oikein hyvä. Hesarin kriitikon mukaan kuvaus miehisyyden kriisistä. Siinä ilmaisu, jota nykyään tyrkytetään alinomaa. Tai maskuliinisuuden kriisi. Eksistentiaalinen kriisi ei kai enää ole ajanmukainen. Jos tuo päähenkilö, taksikuski, olisi ollut nainen ja toiminut samoin, olisiko kriitikko silloin puhunut maskuliinisen kulttuurin toksisuudesta ja naisesta sen paineessa? Eli ongelman fokuksessa aina maskuliinisuus? 

Voiko feminiinisyys tai naiseus olla kriisissä? Voiko niin sanoa? Ainakaan kriitikko, mikäli haluaa pysyä ajan hermolla ja uskottavana. 

Jokin tässä nyt ärsyttää. Tiedostamatonta maskuliinisuuttaniko? Vai melkeinpä nihilistiseen johdonmukaisuuteen pyrkivää luonnettani? (Johdonmukaisuudessa ja aidossa vuorovaikutuksessa kun on aina ripaus retorista nihilismiä, joka kaikkien on siedettävä.)

3 kommenttia:

  1. Maskuliinisuus on sillä tavalla ainakin kriisissä, että jo peruskoulusta alkaen pojat syrjäytyvät määrällisesti selkeästi enemmän. Melkein kaikilla mittareilla mitattuna miehillä menee tässä yhteiskunnassa paskemmin. Se on tietenkin todellinen tasa-arvokysymys.
    Lisäksi miehenä olemisen eri muotoja ylipäätään kyseenalaistetaan ja toistetaan sääpuheeseen verrattavilla peruskliseillä jotka on mediasta opittuja. Kuten esimerkkisi kertoikin.
    Tärkeämpää kuitenkin kuin tuo merkityksiä havaitsemaan ja muuntelemaan pyrkivä näkökulma ovat nuo konkreettiset asiat.
    Iso osa miehistä lähtee elämänsä aikuisvuosia kohti merkittävältä takamatkalta ja vielä suurempi osa sinne putoaa.
    Tätä miehisyyden kriisiä ei kuitenkaan hirveästi käsitellä.
    Kulttuuri ja taide eivät pidä sitä samassa määrin merkittävänä kuin esim. maskuliinisuuden teoreettisten asetelmien havainnollistamista.
    Ei vaikka on selvää mistä tulee enemmistö maamme köyhimpään 5 prosenttiin, sosio-ekonomiseen alaluokkaan.

    En väitä ettei olisi olemassa etuoikeutettuja miehiä, joissakin tilanteissa jopa sukupuolensa perusteella. Ihmisten rakentelemat maailmat ovat epätasoarvoisia, mutta eivät aina vain kahtia jaettavalla tavalla.
    Kuinka monta yhteiskunnasta täysin syrjäytynyttä naista tunnet henkilökohtaisesti (itse ehkä 0-1)? Kuinka monta syrjäytynyttä miestä (n. viisinkertainen määrä)?
    Mielestäni tuota on hyvä kysyä myös muuten kuin viittaamasi nihilistisen johdonmukaisuuden nimissä.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Joo, miehisyyden kriisi tarkoittaa epäilemättä jotain muuta näissä kritiikeissä. Tartuin tuohon ilmaisuun kun Nyt-liitteen niissä lyhyissä elokuva-arvioissa kriitikko käyttl samaa kahdessa elokuvassa. Jotenkin helppo heitto kun pitää lyhyeen muotoon jotain "syvällistä" keksiä.

    VastaaPoista