tiistai 16. toukokuuta 2017

VITUT IRONIASTA

Kissat ja koirat oksentavat karvapalloja. Minä haluan oksentaa ulos sen ironian, jota tulee tahtoen ja tahtomattaan nieltyä kulttuuriväkeä nuollessa. Ja siis enemmän kuin ironia itsessään (onhan sille jossain ja joskus myös paikkansa), kuvottavia ovat kriitikot ja lukijat, jotka odottavat löytävänsä ironiaa ja huumoria sieltä, missä joku haluaa olla vihainen ja tosissaan. Aivan kuin eivät ymmärtäisi edes ajatella sitä vaihtoehtoa, että ironia olisikin pelkkää viisaudeksi naamioitua esteettisyyttä.

19 kommenttia:

 1. Juha, ajattelen nykyisin hyvin usein samoin: loputon ironia tylsistyttää itsensä ja kaiken ympäriltään.

  Ironinen (useimmiten vastuuton) tulkinta on ikään kuin oletusarvo.

  Modernilla ironialla on usein rajattu tarkoitus, sitä käytetään retorisena keinona tai mausteena.

  Postmoderni, kaiken kattava ironia, näyttäytyy useimmiten väsyneenä hohottamisena ja leikin jatkamisena kauan sitten loppuneiden juhlien jälkeen. Siksi monesti käy lähinnä sääliksi ironikkoa, sillä hän ilmaisee avuttomuutensa salapuvussa, joka ei pue enää ketään.

  VastaaPoista
 2. Ei silti: uskon yhä ironiaan, se voi olla hyväkin ase, mutta useimmiten se tarkoittaa samaa kuin neuvottomuus. Ja neuvottomuutta voisi ilmaista rehellisemminkin kuin ironialla, varsinkin jos pyritään johonkin vaikutukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JUURI TUOTA TARKOITAN!

   "Siksi monesti käy lähinnä sääliksi ironikkoa, sillä hän ilmaisee avuttomuutensa salapuvussa, joka ei pue enää ketään."

   Hyvin sanottu.


   Kyse on myös tarpeesta selviytyä, säilyttää kasvonsa kaikissa mahdollisissa maailmoissa.

   Kierkekegaardin juttuja pitää taas selailla... Toiston vois lukea uudelleen ja Päättävää katella...

   Poista
  2. (joka ei ole tahaton ja käänny itseään vastaan).

   Poista
  3. Kierken 'tasot' ja niitzen nihilismin ylittäminen puhttelevat mua. Tietenkin eri kategorioita eivätkä voi tulla samaksi, mutta jotenkn tulevat samaan olemisen kulmaan... maalaavat itsensä ikään ku samaan nurkkaan mutta ratkaisevat ongelman eri tavalla.

   Elämästä kuuluu Iloita vakavoituen ja mutta leikkikään ei saa olla sitä kaukana.

   Poista
 3. Postpostit jne. tekevät ironista ironiaa ja vajoavat sitä syvemmälle suohon.
  Itse näen että siellä missä me kiellämme ja siivilöimme nihilismin me nielemme sen kamelin kokoisena ja yhtä mätänä relativismina.
  Tähän käsitykseen olen tullut kun arvokonservatiivina on saanut ajatuksiaan tarkasti asetella. Jos viesti on nihilistinen, sen tuomitsevat käytännössä kaikki, mutta jos sama asia tarjoillaan relativismina, tai ironisena, osuu ja uppoaa. Tosissaan olemiselle on olemassa sapluuna.

  Nykyään ollaan kyllä kovasti tosissaan (some), mutta sanoja vahditaan tarkasti (esim. Saisio-casen jälkimainingit hesarissa, kts. Vesan blogi), mutta onko se oikeastaan enää arvottavaa tosissaan olemista sillä tavalla että se ylittää relativismin, ironian, tai ne molemmeat, enpä usko.

  jope

  VastaaPoista
 4. Hyvä ajatus, Jope! Nykyinen tosissaan oleminen on usein a) liian nopeaa, b) liian vähän sisäist(etty)ä ja c) liian yksitotista, kun minkäänlainen suhteuttava ja elämän koettelema huumori ei pääse väliin.

  Siksi diggaan Nietzscheä, Rilkeä ja ennen kaikkea Kierkeä. Ihminen ei tarvitse oikeastaan ollenkaan tiukkapipoista ja yksiniteistä tosissaan olemista eikä edes ironiaa, jos hän ymmärtää huumorin eli suhteellisuudentajun päälle. Tämän opettaa Kierke ja Nietzchekin melkein. Rilken tosikkous on niin syvällistä ja mystistä, että lähenee materiaalisesti toimivaa mielikuvitusta eli ajattelua, joka kykenee muovaamaan omat kohteensa (eläimet, ruusun sisäavaruuden ja enkelin).

  VastaaPoista
 5. Mä laitan tähän konkretiaa tuoreeltaan.

  Juuri Ylen uutisissa (tiistai, 20.30) oli juttu jonka päähenkilö oli rehellisen oloinen, mukava, fiksu kokki jolla oli oikein miellyttävä filippiinäläisperhe.
  Tuollaisia ihmisiä minäkin haluaisin naapurikseni! Tai vaikkapa perheystävikseni!
  Mies opiskelee Manilassa nyt suomea, on tehnyt sopimuksen kokkina toimimisesta suomalaisessa ketjuravintolassa. Kun hän on muuttanut Suomeen, hän aikoo tuoda tänne kauniin perheensäkin. Tietenkin. Niin toimii vilpitön kunnon mies, ei jätä perheettään taakseen. Tuollaisia ihmisiä voisi mun mielestä tulla Suomeen puoli miljoonaa. Tai enemmän.

  Tämän filippiinäläiskokin tekemässä sopimuksessa on takuupalkka. 1300 euroa kuukaudessa. Hän on siitä valmiiksi iloinen, se riittää, Manilassa se olisikin iso palkka.

  Olen kritisoinut maapalloistumista. Ja tämänkin kaverin vuoksi aion jatkaa.
  Tämä on juuri sitä, tämä on sen ison liikkeen alkua mikä tulee muuttamaan maailmamme todennäköisesti hyvin kielteiseen suuntaan.
  Pitääkä sanoa...?
  1300 euroa.
  En voi oikein ymmärtää niitä, jotka eivät osaa laskea ja nähdä mihin tämä maapalloistuminen juuri tällä talouden mekanismilla johtaa, ja on johtamassa koko ajan. Meistä jenkkilä on karmea maa paikka (niin onkin), kun siellä työväenluokka ja köyhät joutuvat tekemään vähintään kahta työtä selvitäkseen perusmenoista eikä sekään aina riitä.

  On helppo laskea ketkä tuonkin filippiiniläiskokin fysiikasta, työn armottomasta painovoimasta, käärivät mammonan taskuunsa. Hänellä on kymmeniä miljoonia kohtalotovereita, pian satoja miljoonia. Koko maailma on muokkautumassa juuri tuollaiseen suuntaan. Kaikkien meidän elintaso tulee laskemaan selvästi tällä palkkahuijauksella.

  Kuinka kauan täytyy odottaa saisioita jotka tajuavat tämän maailman Ison Liikkeen?
  Uuden orjaluokan siirtämisen länsimaihin. Ja täällä jo asuvien ihmisten valuttamisen
  alapäin taistelemaan rahasta jolla tässäkään maassa ei selviä.
  Vasemmisto on rakastanut oneworld-ideologiaan yhtä paljon kuin porvaristo.
  Maapalloistuminen on sotateollisuutta moninkertaisesti suurempi superrikkaiden ja rikkaiden rahasampo, mutta ketä kiinnostaa? Päivän trumpista saa nenäkkäämmän somen.

  Tämä oli mun karvapallo.
  Olen vittuuntunut tuon mahdollisen ihannenaapurini puolesta. Katsotaan miten se perhe sillä tonnilla Suomessa pärjää, ihmisarvoista elämää.

  Oodi ilolle tähän nyt soimaan, ja kaikkien maapalloistujien iso ja kaunis särötön smile!

  jope

  VastaaPoista
 6. Lukaisin vielä kirjoitinko läpiä päähäni. Totesin ettei ollut ironiaa mukana. Hyvä. Kommenttini oli myös äärimmäisen positiivinen. Positiivista on aina vaarasta varoittaminen! Vaikkei nyt juuri teitä tarvitse varoittaa.

  Pitäisikö alkaa pitää peliä nyt yksinkertaisena? Uskoa johonkin mihin uskoo. Ja käänteisesti, olla uskomatta siihen mihin ei voi uskoa. Ihan noin vaan, sen kummemmin kvasiälyllistämättä.

  Esimerkiksi voisi uskoa maapalloon, mutta olla vahvasti uskomatta maapalloistumiseen.
  Maapallon omistamme kaikki, jokainen meistä sen asukkaista.
  Maapalloistumisen omistavat vain harvat, vain ne jotka siinä voittavat.

  Kuten Saisio jotkut omassa pienemmässä asiassaan, palautti tuo filippiiniläinen veli minut kaidalle tielle. En tiedä kiinnostaako tämä ystävät teitä lainkaan, mutta jos, niin kertokaa hänen tapauksensa vaikkapa aluksi miljardilla niin asian kokoluokka selviää. Miljardiin kuuluvat tietenkin jo länsimaissa asuvat, muuttajat ja kantikset, jotka pakotetaan samaa. Ja joo, tämä ei ole porvarihallituksen politiikka nyt tämän syynä. Tämä on kuva oli vallassa kuka ja mikä tahansa. En tiedä miksi.

  jope

  VastaaPoista
 7. Jope, vuosia sitten ulkomaalaisen perheellisen piti tienata 3500 euroa, siis jos elättää yksin nelihenkistä perhettä. Myös yksin elävän pitää oleskeluluvan saadakseen tienata enemmän kuin moni suomalainen matalapalkkaisen alan työntekijä. Pohjanmaan kasvitarhoilla tätä pahoiteltiin, kun juuri aasialaiset osaisivat tulla toimeen vähemmälläkin.
  Tuo huolesi on ehkä aiheeton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En katsonut noita uutisia. Ajellaan kotiin päin Helsingistä, oltiin Oopperan tangokonsertissa. Upea!

   Poista
  2. Totta kai he osaavat tulla toimeen vähemmälläkin. Sehän tämän g:n idea onkin. Palkat alas, köyhät kyykkyyn niin siirtotyöläisiltä kuin sitten heidän kauttaa tuodun uuden palkkakulttuurin kautta myös muiltakin. Mm. Nalle W oli niin suoraselkäinen rohmukapitalisti että tämän myönsi suoraan kiertelemättäkin.
   Ymmärrän siis oikein hyvin rikkaiden innon maapalloistua; muiden ihmisten en.
   Oodia ilolle ei mussa lähde vieläkään soimaan.
   Mutta koen että tämä kritiikkini on hyvin positiivista massiiviseen epäkohtaan huomion kiinnittämistä, ja ehdottomasti ironiatonta.
   jope

   Poista
 8. marjatta

  varmasti oli upea! minä kävin gösta sundqvistin haudalla espoossa ( antti hyry oli siinä aika lähellä). kotimatkalla kuuntelin autossa kaunista ja kummallisella tavalla pirullista mitä kuuluu marja-leena -biisiä ja muita sundqvistin laulun muotoon puettuja mininovelleja. kappaleiden hienous perustuu suurelta osin sundqvistin naiivin konstailemattomaan komiikkaan. tunnelma oli lauluissa välillä niin pateettinen, että itku meinasi tulla. ja niinhän se tulikin.

  meri

  VastaaPoista
 9. Jope, katsoin nuo tiistain uutiset. Siinä filipiiniläisen jutussa jäi paljon auki, mm. se kuuluuko työhön asunto ja muita etuja. Mies vaikutti ainakin tyytyväiseltä.
  Pimeä työ on ihan toista - se on hyväksikäyttöä.

  Maahanmuuttovirasto on määritellyt palkan, jonka katsotaan täyttävän työperäisen maahanmuuttajan toimeentuloedellytyksen ja näin oikeuden oleskelulupaan. Olisko se yhdelle hengelle nyt tuo 1300 euroa, mutta jos vaimo tulee, niin hänellä on oltava myös työpaikka valmiina ennen tuloaan. Joka lapsesta vaaditaan korkeampi toimeentulo.
  Hyvin monella suomalaisella on alhaisempi toimeentulo kuin se, mitä ulkomaalaiselta vaaditaan. On ammatteja, joissa on älyttömän pieni palkka ja eläkeläisiä, jotka sinnittelevät 600 eurolla. Jotkut hakevat toimeentulotukia, jotkut eivät.
  Surullista, mutta näin on.

  Yksi asia, mikä heti tämän uutisen alussa kummastutti oli se, että meillä on työttömiä kokkeja ja samaan aikaan pulaa heistä. Tämä varmaan johtuu siitä, että ei lähdetä minnekään kauemmas, työpaikat ja työttömät eivät kohtaa. Filippiiniläinen on valmis lähtemään toiseen maanosaan, ja hänelle on töitä, koska suomalainen ei halua muuttaa toiseen maakuntaan?!

  Minusta on kyllä hyvä, että on mahdollista mennä töihin ulkomaille. Onhan suomalaisia sairaanhoitajia mennyt Norjaan ja meillä taas on koulutettu liian vähän hammaslääkäreitä ja kas, olemme saaneet heitä Espanjasta.

  Niin että en minä nyt tässä niin kovin huonoa näe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kai on hienoa minunkin mielestäni, tietysti, että ihminen voi mennä toiseen maahan töihin. Jos voisin tehdä muutaman valinnan toisin aikakoneella, olisin minäkin lähtenyt, enkä vain suunnitellut.

   Maata voi vaihtaa ja työn perässä mennä. Niin pitää olla ja niinhän on aina ennenkin ollut. Kaikkina aikoina eikä siihen maapalloistumista ole tarvittu.

   Mykyään työvoiman kansainvälinen liike tarkoittaa vain liian usein kaikkein heikoimman palkkatason (minimipalkan) siirtymistä jokaiseen maahan. Siitä minimistä, tai minimimin minimistä tulee normaalia, normi, joka työväestön ja köyhien on hyväksyttävä koska pian missään ei ole tarjolla parempaa.
   Siinä mun huomioni kärki oli.
   Emme me voi maapalloistumisen (kauniin idean) oheisvahinkona kannattaa köyhyyden tasaista leviämistä joka paikkaan.

   jope

   Poista
  2. Kyllä köyhyys on vähentynyt kaikkialla kehitysmaissa ja yllättävän nopeasti joissain niistä.
   Oliko se nyt sata rikkainta pallomme ihmistä, joiden tuloilla koko köyhyys voitaisiin lopettaa.
   Jope, riippuu siitä, mitä tarkkaillaan. Eurooppa saattaa olla köyhtymään päin, mutta Kiina ja Intia nousee.

   Poista
  3. Totta. Köyhyys jakautuu tulevassa maailmassa tasaisesti. Ehkä pian suuri osa maapallon väestöstä toimii minimipalkalla kahta, kolmea työtä tehden. Se voi olla kaikkein köyhimpien kannalta voitto, nousu, mutta supervoitto se on myös rikkaille ja ylemmälle keskiluokalle kun myös länsimaidekin työväestö saadaan alipalkattuun sirpaletyöhön. Kyllä ne tietää mitä tekee.

   jope

   Poista
 10. Ironiasta.
  Minä en ainakaan kaipaa mitään toisten ihmisten ironisoimista. Asioihin kohdistuva sarkasmi taas on hieno ja nautittava juttu.

  VastaaPoista