lauantai 7. lokakuuta 2017

VIIDEN TÄHDEN TRAILERI: Wille Hyvösen vyörytys

Katsoin Wille Hyvösen Tuntematon-trailerin YouTubesta. Hauska juttu. Kattokaa teki.
Tiiviissä paketissa paljon asiaa ja hyviä huomioita. Mieltä virkistävä ja just oikealla tyylitajulla vedetty äijäkliseiden vyörytys. Pidän Hyvösen asenteesta, josta ei ihan tarkkaan tiedä, missä ironia alkaa ja missä se loppuu. Mutta hauska tyyppi se on. Hauskinta kotimaisessa elokuvassa ja taiteessa yleensäkin pitkään aikaan. Enkä minä tarvitse tämän trailerin ja haastattelun lisäksi mitään muuta.

https://www.hs.fi/nyt/art-2000005395907.html

33 kommenttia:

 1. https://blogit.iltalehti.fi/perttu-hillman/2017/10/08/valkoinen-heteromies-sa-haviit-tan-pelin/

  Trailerin kääntöpuolelta...

  jope

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo osoite vei jonnekin Ylilauta(???) sivustolle, mutta iltalehdestä sen luin ja kopioin. Sopi Hyvösen tapaaan puhua. Oli asenteeltaan samankaltainen, vaikka eri suunnasta.

   Jotenkin sitä on todella iloinen, että tuosta maailmasta - jota en edes yritä nyt määritellä miksikään tietyksi - on pihalla enkä sisälle tässä elämässä enää ehdikään: Nyt kun mies sitten ehkä synnyttää, ovat jo f.naiset ehtineet älähtää negatiivisesti, että mitä sitten, mikäs uutinen tuo nyt on. En ymmärrä miehen synnyttämistäkään enkä osaa kokea siitä mitään syyllisyyttä.
   Miten riitaisa onkaan ihminen ja vaikuttaa että mitä enemmän on erilaisten oikeuksien ja monikerroksisten tasa-arvoisuuksien vartija tai uusien oikeuksien ja tasa-arvoisuuksien innovaattori, niin sitä enemmän nuo etiikka-soturit tappelevat keskenäänkin. Sama koskee nationalisteja ja muita menneen maailman haikailijoita. Entropia hajottaa kaiken ihmisajattelunkin pienempiin osiinsa samalla kun paradoksaalisesti maailman toimintavat ja maailma yhdenmukaistuvat.

   Helpottaa todeta, että en tajua nykyisestä maailmasta ja sen tilasta ja suunnasta yhtään mitään.

   jope


   Poista
  2. Tunnistan jope tuon turhautuneisuuden itsessäni. Yritän aina jaksaa muistaa, että valkoinen heteromies on keskiarvoinen metafora herran historialle. Luokan ja aseman kätevä kuvaus. Yleistys. Itse en koe siihen kuuluvani muuta kuin seksuaalisen suuntautumiseni ja värini puolesta (ja lihaakin varovasti syön). Ja seksuaalisuus ja väri ovat neutraaleja entiteettejä, jos vain pitää itse huolen siitä, että ne sitä ovat.

   Tämä on vähän sama juttu kuin mistä kirjoitan Väärin kehutussa kauneudessa. Me miehet olemme herran asemassa halusimme sitä tai emme ja juuri se on hyvä tiedostaa. Se näkyy näissä inkkaripäähinekeskusteluissa myös. Siinäkin puhutaan meistä. Hegemonia on kohtalomme. Jope, kyllä sinä tajuat tästä maailmasta kaiken tarvittavan ja juuri siksi koska olet vh-mies. Juuri sen miehen osan sinä tajuat. Ja juuri tajuavia valkoisia heteromiehiä täällä tarvitaan. Heti kun yritämme muuttua muuksi, emme enää yritä muuttaa "valkoista heteroa" itsessämme. Ei käännetä jope tälle ajalle selkäämme.

   Poista
 2. Minusta tämä Hyvönen on jotenkin kulunut tyyppi. Näitä valkoista heteromiestä haukkuvia diivoja on nähty jo liikaa. Mieluummin jotain rakentavaa tai vaikka kriittisyyttä omaa itseä kohtaan kuin tällaista yläpuolelle asettumista.

  Minun käy kaveria sääliksi samoin kuin Miki Liukkosta, joka on uusissa kuvissaan nääntynyt, laiha ja zombimaisen valkoinen.

  Jope totta puhut. On tilanteita, joissa huomaa, että älähtäjillä on vaikeaa, kun on kaksikin asiaa, joista voisi älähtää ja toinen sulkee pois toisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve Marjatta! (Kuulostipa raamatulliselta.)

   Tuntuu että tässä ajassa pitää miehen olla herkillä. Ja kuuluukin.

   Mietin että mikä minussa on sitä miestä, jonka koen tärkeäksi säilyttää. Tai ei säilyttää, mutta siis että mikä on kivaa ja nautitavaa miestä minussa. Naisen kauneus ja se että nainen pitää minua viehättävänä ja haluttavana (ja kun homoseksuaali on pitänyt, sekin on kivaa, vaikka en hänestä ole kiinnostunutkaan); että voin olla virheistään oppiva isä tyttärilleni... Miehenä oleminen on mahtava asia, joka tuottaa satunnaisia ja opittuja ilon ja nautinnon aiheita. Tämän kaiken haluan jakaa ihmisten kanssa niin, ettei se olisi keneltäkään pois.

   Poista
 3. Juha, tiedostan toki kaiken tuon mitä sanot, olen tehnyt asiassa ajatustyötä ja tullut noin 20 v. sitten siihen tulokseen etten ole kolonialismin, sovinismin enkä muunkaan kategorisen imperialismin (vrt. Kantin imperatiivi) syiden historiallinen kantaja muulta kuin omalta kohdaltani ja vain tässä ajassa.
  Saan varmaankin tiettyjä etuja ihonvärini vuoksi (?) ja mieheyteni vuoksi mutta kyllä arjessa tunnen olevani subjektiivisesti usein alakynnessä molemmista syntymäeduista huolimatta. Tämä voi olla sinulle pettymys, mutta en edes hirveästi pohdi sitä mitä on olla mies ja millainen mies minun tulisi olla miehenä. Pohdin sitä kyllä yksilönä liiankin kanssa, haluan olla hyvä ihminen, tietenkin. ja hyvä isä, mutta en minä siitä mies- tai sukupuolikysymystä tee. Johtuu varmaankin siitä etten ole yhyeisöllinen ihminen enkä kovinkaan paljon samaistu mihinkään yhteisiin mies-isyys -kysymyksiinkään.
  Tiedostan toki myös monien vähemmistöryhmien vaikeat tilanteet ja kai tajuan että tukena tulee olla, ilman muuta, mutta kyllä jotkin, varsinkin selvästi politisoidut kysymykset, viittaan nyt äärimmäisiin extreme-aktivisteihin, tuntuvat itsekeksityiltä.
  Tässä mielessä minä nimenomaan en tajua nykyaikaa.
  Voi siis olla että jokin prosentti sovinismia elää sisälläni. Jos olisi valittava otanko autiolle saarelle mukaan Liam Neesonin (roolihahmon) vai mitä sensuelleimman Amanda Oomsin, Liam lähtisi kyllä mukaan.
  Tuo oli ehkä maailman typerin konkretisointi.
  Tämä on hyvä: "Miehenä oleminen on mahtava asia, joka tuottaa satunnaisia ja opittuja ilon ja nautinnon aiheita. Tämän kaiken haluan jakaa ihmisten kanssa niin, ettei se olisi keneltäkään pois." Tuota voivat soveltaa kaikki. Toisaalta, eikö elämä ole sen väliaikaisen tilan ottamista. Ei muita pois työntäen, mutta olemista niin, että elämä toteutuu eikä jää toteutumatta.


  Marjatta, tuo mitä sanoit Hyvösestä on totta niin monessa asiassa. Niin moni provokin on nähty että kaikki alkaa muistuttaa kertauksen kertaukselta. Minä odotan naivisti jotain muuta, jotain yllättävää vielä. Tämäkin on selvyys, mutta Knasun tekstien joissakin kohdissa sitä jotakin välähti. Se teki iloiseksi. Että joku vain sanoo ja se häpeämätön "vain sanominen" on se teos. Itsensä avaaminen siten ettei se avaaminen ole tai yritä olla millään tavalla provokatiivinen tai edes kirjallisuutta, lukuromaani tms. mutta kuitenkin niin vahvaa, että jälki jää jos on jäädäkseen.

  jope

  VastaaPoista
 4. "jotenkin sitä on todella iloinen, että tuosta maailmasta - jota en edes yritä nyt määritellä miksikään tietyksi - on pihalla enkä sisälle tässä elämässä enää ehdikään."

  jope, minäkin olen ihan kujalla kaikesta siitä mitä tapahtuu. parasta on tämä ikioma pieni nurkka universumissa: "pienentyy mun ympär' elon piiri" ja siitä olen hirveän tyytyväinen.

  en oikein tiedä tuosta valkoisesta heteromiehestä. se kuulostaa joltakin etuoikeutetulta pippelieläimeltä. minä tunnen tosi suloisia cissuja. ne on hyviä isiä, rakastavia puolisoita eikä niillä ole oikein mitään tekemistä alfaurosten tai sortavien rakenteiden kanssa. ne eivät kutsu vaimojaan emänniksi eikä niitä kiinnosta miettiä hegemonista maskuliinisuutta, jos vaihtoehtona on ihan tavallisen mukava elämä, jossa ollaan ihan pienesti ja rauhallisesti.

  marjatalle hyvää espanjan lomaa. tule kokonaisena takaisin!

  meri

  VastaaPoista
 5. hei kaikki,

  enpä muuta voi kuin jopen ja marjatan ja merin kommentteihin yhtyä (juhan alustuksen pohjalta). ymmärrän silti hyvin, että meillä kaikilla on omat kamppailumme ja siinä missä alkaa esiintyä paljon käsitteitä oman olemisen selventämiseksi, on kohdattu jokin isompi ongelma.

  en osaa kutsua itseäni cis-mieheksi (valkoiseksi heteroksi ehkä, koska sitä on jankutettu jo niin pitkään), mutta suunnilleen sellainen olen, ainakin se dominoi. mutta ei olemiseni käsitteellisty missään vaiheessa tuollaisen määritelmän avulla.

  omasta näkökulmastani ilmaston muutoksen ja ympäristön tärvelyn ajassa minusta kaikkein tärkein kysymys koskee suhdettamme luontoon. mitä voimme tehdä? kuinka konkretisoida asia niin että se muuttuu toiminnaksi? millainen nopeusrajoitus ja turvavyöpakko on ajettava globaalisti lävitse, että jokin tai mahdollisimman paljon muuttuu.

  totta kai yksilötasolla kysymys sukupuolesta ja sukupuoli-identiteetistä on tärkeä, ilman muuta. voi olla, että kun seksuaalidsesta ei ole muodostunut henkilökohtaista ongelmaa, on helppo esittää jotain muuta ensisijaisemmaksi, mutta kyllä maailmassa on paljon tärkeämpiä asioita kuin sukupuoli, ainakin minusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdistän nyt Juhan ja Vesan tuoman näkökulman.
   Kenellä tässä maailmassa on valta - suhteessa luontoon? Valkoisella eurooppalaisella heterolla ( Juhan valta-käsite), jonka lisääntymisprossa on reilusti alle 2:n., eli kumulatiivisesti koko ajan vähenevä ja 20 vuodessa sen vuoksi romahtava syntyvyys?
   Vai muilla heteroilla jotka lisääntyvät ja täyttävät maan (Vesan näkökulma) 11 miljardiin saakka ja mistä sitä tietää, siitäkin eteenpäin?

   En tietenkään rakenna tässä mitään vastakkainasettulua, mutta jos "valkoisesta" puhutaan, puhutaan sitten "valkoisesta" popukaatiotasolla.
   Tuon tässä esiin että valtaa on monenlaista. Meillä on edelleen kulttuurinen valta ja taloudellinen valta, mutta luonnon kannalta reviirinvaltaus -valta on ollut jo pitkään toisaalla. Ajatusaleikki: jos kaikki eläisivät kuten keskimääräinen valkoinen kalpeanaama-hetero, niinmaailman väestönkawsvu alenisi valtavaa vauhtia!
   Meidän arvoillamme ja valinnoillamme ei maailma tästä enää täyty.
   Ja tärkeää: syynä alenemaan ei ole vauraus. Valkoisesta populaatiosta eniten lisääntyvät juuri vauraimmat.

   Tässä mielessä valkoisen heteron valkoisen kohinan syyttäminen ei ole enää relevanttia ilman muta muuttujia, se on ikään kuin reliikki menneiltä vuosikymmeniltä ja usein umpikujiin ajautuneista ajatusketjuista,
   Valkoinen hetero lisääntyy nykyään tosi heikosti, me olemme valinneet taustakohinan. USA on toki poikkeus.
   Väestönkasvu on minun mielestäni se polttavin kysymys, herravalta (Juhan termi) joka alistaa luonnon, on siinä.

   Mitä tämä sitten merkitsee? En tiedä. En osaa enkä halua tässä syyttää tai vapauttaa ketään. Kaikilla on edelleen vastuu. Niin afrikkalaisperheellä kuin helsinkiläisellä lapsia inhoavalla sinkulla.
   Vapaamatkustajia ei ole, mutta esiintuomani kulma on hyvä tiedostaa, vai mitä?
   Me länkkärit kerskakulutamme maailman rikki. Totta. Mutta maailman voi kuluttaa loppuun myös moninkertaistamalla jo ennestään moninkertaistetun väestön. Valkoinen mies ei sitä enää tilastollisesti tee.
   Joskus sen voisi tasapuolisuuden nimissä vaikkapa julkisessa keskustelussa muistaa.

   jope

   Poista
  2. Erittäin hyvä näkökulma. Kehittyviin maihin ja väestönkasvun maihin lapsikiintiöt. Joku vasektomia ei ole kovin vaikea operaatio, kyse lähinnä asenteesta. Ei tästä muuten selvitä. Poliittisesti voi olla paha pala, mutta olisi pakko viedä läpi samaan tapaan kuin roskaavan kuluttamisen alasajo täällä.

   Poista
 6. kirjoitusvirheitä pukkaa, sori! vielä tuosta sukupuolesta: cis-määrittely, joka tulee sen kautta ETTÄ EI OLE trans-, inter- tai muunsukupuolinen on tietenkin tätä nykyistä sukupuolikeskustelua ja vanhan dekonstruktiota, jossa hierarkia käännetään niin että arvostetaan opposition alaspainettua puolta. ennen dominoinut heteroseksuaalisuus muunnetaan nyt cisiksi ja sille annetaan ei-etuoikeutettu / ei-luonnostaan määräävä asema sikäli että kaikki sukupuolen ilmentyvät ovat yhtä "luonnollisia" tai yhtä lailla inhimillisiä "konstruktioita". näin tämä dekonstruktio käytännössä toimii.

  silti joudun tarkastamaan sivistyssanakirjasta näitä asioita. eli omaan puheeseen ja tajuntaan asia ei ole vielä uponnut. se ei tule "luonnostaan" eikä by heart.

  ja sitten on vielä puhe mies- tai naisoletetuista. olen hiukan hukassa, vaikka pystynkin puheeseen ja korrektiin käytökseen siirtämään nämä uudet kielipelit. ne eivät ole minun kokemuksessani luontevia tai en ensisijaisesti ajattele niitä ollenkaan. mutta ne nyt vaan ovat kommunikaation yksi taso.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. vastasin sulle yllä, jope!

   Poista
  2. Kirotusvihrettä näköjään pukkas minunkin ed. kommenttini. Kiiressä tauolla kirjoitettu voi näyttää juosten kustulta, mutta oli siinä ajatus, jota harva jaksaa ajatella.

   Väestönkasvun ohittaminen (ja sen jakauma) on vähintään (!) ilmastonmuutoksen syyntakeelliseen kieltämiseen verrattava asia.
   Mutta vain jälkimmäinen herättää syvää paheksuntaa?! En tajua todellakaan tätä maailmaa.

   jope

   Poista
  3. Mietin itsekin tätä: nyt tuntuu siltä kuin väestöräjähdys olisi luonnonlain kaltainen asia, jolle ei voida tehdä mitään. Pidetään itsestään selvyytenä, että tulee massiivisia väestönsiirtymiä alueelta toiselle ja kaikki menee sekaisin. Miksi ei säännöstellä syntyvyyttä? Tarvitaanko orjatyövoimaa ja ostajia markkinoiden käynnissä pysymiseen? Kaikki pitäisi ajaa alas rivakasti: kulutusideologia ja ihmisten hillitön lisääntyminen. Voi toki olla, että tämän voisi jotenkin toteuttaa rationaalisissa länsimaissa (varsinkin tuon jälkimmäisen kun se on trendi muutenkin), mutta miettikääpä jonkun Afrikan mentaalista perimää: tuleeko mieleen vapaaehtoisesti rajoittaa syntyvyyttä, kun se on sukupolvien ajan ollut vanhempien vanhuuden elinehto. Mutta todella: mitä järkeä on tehdä laumakaupalla lapsia autioituville ja osin elinkelvottomille alueille. Valistusta tarvitaan samaan tapaan kuin sukupuolitautien ehkäisyssä. Katolinen kirkko (etenkin) ja muut kristilliset kirkot sitä tukien voisivat myös mennä itseensä ja sanoa alueillaan, että se Jumalan käsky lisääntyä ja täyttää maa on jo toteutettu, nyt voitaisiin alkaa viljellä ja varjella maata. Islamilaisista alueista en osaa sanoa tässä mitään, mutta jos naisilta pystytään silpomaan sukuelimet niin eiköhän vasektomia pienessä paikallispuudutuksessa onnistuisi äijille tehdä parin lapsen jälkeen. No, tämä oli rumasti sanottu, mutta tulipa sanottua.

   Poista
  4. "Kaikki pitäisi ajaa alas rivakasti: kulutusideologia ja ihmisten hillitön lisääntyminen."

   -Tuota ovat ajaneet monet ihmiset 70-luvulta saakka, mutta edellinen otettiin, toinen jätettiin. Ilmastonmuutos tarjoaa mukavamman huolialustan, jos minä oikein rumasti sanon. Se on kiva ja poliittisesti korrekti huolen kohde.

   "... jos naisilta pystytään silpomaan sukuelimet niin eiköhän vasektomia pienessä paikallispuudutuksessa onnistuisi äijille tehdä parin lapsen jälkeen. "

   -Kukapa sanoisi tuon terävämmin. Länsimaissa on jo tehty ja toteutunut miesten henkinen vasektomia, koska syntyvyys ei pidä enää väestöä edes entisellä tasollaan, mutta
   sillä ei ole mitään merkitystä, koska 90 % muusta maailmasta kasvattaa rajusti syntyvyyttä.

   Jos kaniäidistä ja isästä syntyy jokaisesta kuusi poikasta, joista jokainen tekee kuusi poikasta, joista jokainen edelleen kuusi...
   Lapsikin tajuaa.
   Oman etunsa.

   jope


   Poista
  5. jope, sitä minäkin ihmettelen tässä maailmassa, että kun eläinten lisääntymistä tajutaan rajoittaa esimerkiksi ympäristöhaittojen vuoksi, miten ei samaa asiaa ymmärretä ihmisten kohdalla, jotka kuitenkin kuormittavat ympäristöä monin kerroin.

   Syitä:
   - taloudelliset eturistiriidat
   - ikivanhat uskonnolliset uskomukset (hyvin monissa uskonnoissa)
   - yleinen takapajuisuus
   - ajatus yksilönvapaudesta (ei taida kuitenkaan päteä suurimmassa osassa väestökasvun maita, joten koskee vain pientä osaa)

   Tämä yhtälö on aivan älyvapaa niin kauan kuin yritetään ainoastaan vihertää planeettaa. Ei tule onnistumaan, vaikka tärkeää on sekin.

   Poista
  6. Mikä noista syistä osuu Afrikan ja Aasian väestökatastrofeihin länsimaisen mielessä?
   -Ajatus siitä ettei meillä ole oikeutta....

   Tullaan taas vapausarvojemme ja relativismin umpikujaan.
   Valitsemme mieluummin siistit "arvot" kuin mahdollisuuden puhua totta maailman tilasta.

   jope

   Poista
 7. Tällainen uutinen juuri Iltasanomissa (alla) - hauska juttu, meillä saattaa parhaassa tapauksessa olla uudet henkkarit kohtapuoliin, ja jopa sukupuolisensitiiviset henkkarit!

  "Henkilötunnusten uudistamista pohtiva työryhmä aloittaa työnsä tällä viikolla.

  Työryhmä pohtii myös vaihtoehtoa, jossa kaikkien henkilötunnukset vaihtuisivat.

  Henkilötunnuksia pitää uusia, koska nykyiset tunnukset alkavat käydä vähiin. Uuteen henkilötunnukseen voidaan liittää myös biometrinen tunniste.

  Henkilötunnukseen liittyy nykyisin tietoa myös ihmisen iästä ja sukupuolesta. Esimerkiksi transsukupuoliset ihmiset ovat kokeneet ongelmallisena sen, että vaikka he voisivat vaihtaa hetun vastaamaan uutta sukupuoltaan, vanha sukupuoli näkyy esimerkiksi työ- ja koulutodistuksissa.

  Työryhmän välimietintö valmistuu ensi syksynä. Siinä käydään läpi vaihtoehtoja ja ehdotetaan, mihin suuntaan lähdetään. Tämän jälkeen valittua vaihtoehtoa ryhdytään valmistelemaan. Uudistuksen pitäisi valmistua vuoden 2019 loppuun mennessä."

  Joko ikä tai sukupuoli ovatkin jossain vaiheessa ihmiselämää iso ongelma suurimmalle osalle meistä - hyvä että näihinkin epäkohtiin voidaan puuttua tämän käytännön uudistuksen kohdalla:)

  VastaaPoista
 8. En nyt tule enää tämän jälkeen häiritsemään keskustelujanne ja pyydän anteeksi siinä missä kohdin ymmärrykseni mukaan on anteeksipyynnön paikka. Anteeksipyytäminen liittyy sitten laajasti ottaen katumuselämään. Tiedän että minun tulee pyrkiä hiljaiseen katumuselämään sen ortodoksisin sisällöin.

  Kirjoitin Marjatan blogiin Selja Ahavan kirjan yhteyteen valistustekstiä. Tekstini oikeellisuuden voi tarkistuttaa vaikkapa Transtukipisteessä Helsingissä. En itse ole sitä tehnyt mutta arvelen, että se ei siellä tulisi hylätyksi siltä osin kuin tekstini oli yleisesti valistava. Transtukipisteen ei tarvitse ottaa kantaa Ahavan romaaniin.

  Transtukipiste tekee hienoa työtä pienillä resursseillaan transsukupuolisten hyväksi.

  Omassa hahmottelussani transkokemukseen päädytään kahta reittiä. 1) joko kysymyksessä on dissosiaatiöhäiriö (ns. sivupersoonailmiö) tai 2) kysymyksessä on aito transsukupuolisuus.

  Dissosiaatyöhäiriötä hoidetaan traumaterapialla, joka perustuu rakenteellisen dissosiaation teoriaan. Ja taas aito transsukupuolisuus vaatii sukupuolen korjaamisen hoidot.

  Olen käyttänyt hoitamattoman aidon transsukupuolisen kohdalla ilmaisua sukupuolipahoinvointi ja juuri siitä on kysymys.

  Me katsomme todellisuutta sukupuolisuutemme kautta ja läpi ja yleensä tämä tilanne on ongelmaton. Ihminen voi ikään kuin ohittaa sukupuolisuutensa ja mennä muihin asioihin.

  Aito transsukupuolinen kokee sukupuolipahoinvointia, sukupuolista kuvotustilaa, 24 tuntia vuorokaudessa. Tilanne on hälyttävä ja voi johtaa itsetuhoon eri keinoin.

  Transsukupuolisuuteen liittyy koulukiusaamista ja työpaikkakiusaamista sekä perheväkivallan muotoja. Joskus. Ei suinkaan aina. Siksi valistus on tarpeen jo lastensuojelunkin näkökulmista.

  Transsukupuoliset ovat olleet katujen väkivallan ja eristämisen ja pelleyttämisen kohteina. Joskus. Ei aina. Parempaa kohti ollaan menossa. Mutta se edellyttää tietoa ja ymmärrystä.

  Koko ajan täytyy olla tolkuissaan: marginaali on marginaali ja pysyy sellaisena vaikka sen ongelmia ja toiveita ja tavoitteita alettaisiin nostaa enemmän esiin.

  Median tehtävänä on tiedottaa asioista tolkullisesti ja todellisuuden mittakaavat ymmärtäen.

  Aikuisiällä, pitkälläkin aikuisiällä, todella omalla tasalla sukupuolisuuden kysymyksiin törmääminen on hyytävän rankkaa. Se voi johtaa esimerkiksi ystäväpiirin täydelliseen kadottamiseen ja uskottavuuden menettämiseen työpaikalla, vaikka transsukupuolisuus ei millään tavalla merkitse ammatillista epäpätevyyttä.

  Itse huomaan provosoituvani heti kun aavistelen epäasiallisuutta, vääntämistä ja todellakin mittasuhteiden kadottamista.

  Suurimmalle osalle ihmiskuntaa omalla henkilökohtaisella tasolla sukupuolisuus ei ole vertahyytävä kysymys.

  Mutta annetaan armollista oikeutta niille jotka joutuvat näin vaikeasti kamppailemaan itsenä kanssa matkallaan sukupuolipahoinvoinnista hyvinvointiin.

  Sukupuolen korjaaminen on niin rankka prosessi, ettei kukaan lähde siihen leikkispäältä. Tehdäänhän anatomiaan lopullisia muutoksia.

  Pahoinvoinnista iloon, transiloon on matka.

  Mielestäni media harrastaa kaksoisviestintää. Se toisaalta tiedottaa asioista asiallisesti ja toisaalta se paisuttelee ja dramatisoi.

  VastaaPoista
 9. Hyvä puheenvuoro, Jari! Hienosti tiivistetty tärkeä asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Mielestäni media harrastaa kaksoisviestintää. Se toisaalta tiedottaa asioista asiallisesti ja toisaalta se paisuttelee ja dramatisoi."

   Ja tämä pätee niin moneen asiaan.

   Poista
 10. Kiitos, Vesa. - En nyt kuitenkaan malta olla vielä lisäämättä kun nostin esiin lastensuojelun käsitteen, että joskus liian lyhyet selitykset ovat lapsen mielen sekoittamista siis kaltoinkohtelua.

  Kun media dramatisoi, että mies synnyttää ja vaikkapa 8-vuotias lapsi sattuisi kysymään epätietoisena: "Kuule, voiko mies synnyttää" niin tähän ei saa sanoa joo, kyllä voi.

  Tällöin lapsi voi harhaantua kuvittelemaan, että lapsia syntyy pippelin nokasta. Tarkoitan kapalovauvoja.

  Lapsi saattaisi jäädä ahdistelemaan, että kuinka ne sieltä oikein mahtuvat varsinkin jos hänellä on itsellään pippeli.

  Sehän ei ole totta sillä miehen biologiaan syntynyt ihminen ei koskaan synnytä. (Tämä minulle on tähän ikään mennessä aika kirkkaasti selvinnyt.)

  Lapselle olisi siis selvitettävä, että on naisen anatomiaan syntynyt henkilö joka saadessaan miehen identiteettiä tukevia hoitoja voi kuitenkin vielä eräissä tilanteissa synnyttää.

  No, asia olisi tehtävä lapselle käsitettävällä kielellä ja tässä varmastikin olisi esimerkiksi Transtukipisteellä projektin paikka, että asiat pystytään ilmaisemaan myös pienelle lapselle ymmärrettäväksi silloin kun hän tahtoo ottaa puheeksi asioita.

  Asioihin totta tosiaan on erilaisia näkökulmia ja kaikilla on oikeutuksensa tulla kuulluiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Lapselle olisi siis selvitettävä, että on naisen anatomiaan syntynyt henkilö joka saadessaan miehen identiteettiä tukevia hoitoja voi kuitenkin vielä eräissä tilanteissa synnyttää."


   Hyvin kirjoitettu! Kun jotkut muka ihmettelivät, että miksi lausetta "isä on raskaana" pidetään kummana, se oli mielestäni retorista ihmettelyä. Kyllä kaikki sisimmässän tietävät, miksi ilmaisua kummastellaan. "Isä" viittaa mieheen.

   Poista
  2. Jari, hyvä lisäys ja ihan aitoihin tilanteisiin liittyy. Voisi tulla esiin milloin hyvänsä 7-vuotiaan tyttäreni kanssa, jota kiinnostavat kovasti sukupuoleen ja seksuaaliseen orientaatioon kuuluvat kysymykset. Isoveli ja -sisko ovat herkistäneet puheillaan tietyt aihealueet jokapäiväisiksi.

   Poista
 11. Haluaisin tämänkin peräkaneetiksi liittää. - Presidenttiparin raskaus mykisti minut täysin. Eri asia olisi ollut adoptio. - Suhtaudun erittäin kriittisesti lisääntymiseen ihmistsunamin maailmassa ja näen ainoastaan nuorempia ihmisiä, jotka eivät jaa kriittisyyttäni.

  VastaaPoista
 12. Peräkaneetin peräkaneettina sanon, että jokainen syntyvä lapsi on rakkauden ja välittämisen tarpeessa ja arvoinen. Ketään ei saa jättää heitteille eikä kohdella kaltoin. - Jokainen lapsi on jokaisen aikuisen lapsi. - Mutta sitten meidän on aivan pakko tällä planeetalla hillitä synnyttämistä. Ainutlaatuinen elonkehämme ei kestä ihmistsunamia. - Tässä tarvitaan aikuista järkeä.

  Yksittäinen lapsi ei ole mikään ihmistsunami vaan aina sylin ja hoivan tarpeessa. Oli sitten kyseessä presidenttiparin lapsi tai ei.

  Mutta me tarvitsemme lisääntymispäätöksiä rajoittavaa uudistuvaa ja havahtunutta ihmistä. Tämä on planetaarinen haaste.

  Käsittääkseni esimerkiksi lestadiolaisilla on ikään kuin vauvavarasto, joka koputtaa oveen ja vaatii syntymistään. Se siis tukahtuu ja jää vajeeseen, jos ei saa syntyä.

  Tämä on erittäin vaarallinen väärinkäsitys.

  Filosofian tehtävänä on purkaa myös harhaisia pakkoja kuten synnyttämispakkoja.

  Olen itse tehnyt urani varrella myös käytännön lastensuojelutyötä ja se merkitsee sitä, että olen rakastanut toisten lapsia. Täysillä. - Kirkkoni piirissä olen rakastanut lapsia, jotka ovat kokoontuneet kotikirkkooni. Olen ohjeistanut ristisaattoa, joka koostuu lapsista.

  En ymmärrä miksi minulla pitäisi olla biologisia lapsia tai miksi lapsirakkauteni edellytyksenä täytyisi olla se, että minulla on biologisia lapsia kuten ei olekaan.

  En käsitä mitä vajautta muka edustaa se, ettei itsellä ole biologisia lapsia.

  Seinälläni on kehystetty valokuva mustasta slummipojasta, jolla on käsissään polkupyörän täydellinen torso. Jossa ei ole pyöriä ei satulaa, jossa ei ole mitään. Onko hän vielä elossa? En tiedä. Pidän häntä minun poikanani tässä ihmistsunamin, ilmastonmuutoksen ja ahminnan maailmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nähnyt netissä tuon saman kuvan. Se on vavahduttava. Siinä on kaikki.

   Poista
 13. Jenni Haukion lapsi tulee olemaan rakastettu, koska sitä on odotettu saapuvaksi pitkään, ilmeisesti jo vuodesta 2009.
  Tottakai Haukion pitää saada lapsi rakastamansa ihmisen kanssa, kuten muidenkin, jotka kokevat tämän tarpeen. Kaikki eivät sitä tarvetta koskaan koe, ja silloin heidän on parempi olla ilman lasta.
  Elämä ei lapsen saamisen jälkeen ole enää koskaan samaa kuin ennen sitä, ja kaiken vaikeankin jaksaa, koska lapsi on niin odotettu ja tärkeä. Sama koskee adoptoitua lasta.
  Adotio on myös hyvä tapa saada lapsi, mutta jos haluaa kokea raskauden edes kerran, niin sitä ei saa keneltäkään kieltää.

  Vanhoillislaestadiolaiset naiset pitäisi pelastaa, kuten joidenkin maiden silvotut tytöt. Yhtä paha tilanne ellei pahempi. Myös isät väsyvät, Ja isovanhemmat. Jossain naistenlehdessä kerrottiin minun ikäisestäni naisesta, jolla oli siihen mennessä 99 lastenlasta. Joka päivä jonkun syntymä- tai nimipäivä, nimenantojuhla, lakkiaiset tai muu juhla. Ei mitään mahdollisuutta tutustua lapsenlapsiin ja huomioida heitä kunnolla.

  VastaaPoista
 14. Raskaus on pakko kieltää. Ainakin siellä missä on älymystöä. Ihmistsunami on tosin hirvittävän inhottava taakka. Kyllä se on kauhean hirmuinen taakka. Kokonaisuuden taju. Mutta voiko olla älymystöä ilman kokonaisuuden tajua. Mitä on älymystö, jos siltä puuttuu kokonaisuuden taju? Mitä on älymystö? Olisi hauska kuulla miten blogisti määrittelee älymystön vuonna 2017. Onko Suomessa älymystöä ja jos on niin mitkä ovat sen tunnusmerkit? Jos maisteri pelkistyy synnyttäjäksi niin voiko hän enää koskaan nousta älymystöön? Miten on? Siis mitä on älymystö ja mitä on älymystön suhtautuminen synnyttämiseen vuonna 2017? Haluan vastauksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä tulee aika että yksityisautoilu, synnyttäminen ja lihansyönti kielletään, en tiedä. Ja mitäkö on paras mahdollinen älykkö? Minä ilahtuisin neuvottomasta älyköstä.

   Poista
 15. Älykkö voi olla neuvoton. Mutta neuvottomuutta ei saa teeskennellä. - Lapsi on rakas, mutta näyttäkää minulle ihminen, joka rakastaa ihmistsunamia. - Jokamiehen ja -naisen synnytysoikeuksia on rajoitettava ja älykkö aloittaa itsestään.

  Mainitsemasi kiellot ovat retorisia, koska suunta on enentämisessä ja sallivuudessa.

  On turha pelata sanapelejä siellä missä demonisaatio etenee.

  Millään tavoin ei olla rajoittamassa niitä voimia, jotka enentävät kulutusta ja siten tämän planeetan tuhoa.

  Ollaan jo niin tuhon syöverissä, että jatkuvasti älymystö kirjoittaa sopimattomia kommentteja, jotka deletoidaan.

  Älymystöllä on neuvot. - Älymystön kipeä kohtalo on edustaa neuvoja.

  Älymystön risti on tieto ja oivallus ja oikea käsitys.

  Älymystö voidaan jakaa kahteen osaan: 1) romanttinen älymystö ja 2) epäromanttinen älymystö.

  Epäromanttinen älymystö on jo mennyt hiljaisuuteen. Se ei puhu. Se ei lähetä kommentteja blogeihin. Se ei antaudu poistettavaksi.

  Romanttinen älymystö taas lähettelee viestejään turhuuden markkinoille. Se höpöttelee vaikka tietää, ettei tule kuulluksi.

  Epäromanttinen älymystö osaa jo vaieta. Romanttinen älymystö vasta harjoittelee sitä.

  Älymystö ei ole neuvoton vaan se on voimaton. Se on keinoton.

  Joku parkaisee: Kaikkihan kuuluvat älymystöön! Jokaisella on paikka älymystössä! Minäkin kuulun älymystöön!

  Vastaus: - Kuule, et kuulu. Sinä et kuulu älymystöön.

  VastaaPoista
 16. Worldometers kuuluu niihin summaaviin sivustoihin mitä älymystö lukee. Käykääpä katsomassa mitä mittarit tikittävät.

  VastaaPoista