lauantai 15. heinäkuuta 2017

SUVAKKISUOMILEIJONAPAIDAT (tehty lisäys 5.8. -17)


En laita nyt tähän kuvaa, netistä löytää suvakkisuomileijonapaitoja. Hämmästyin kun näin noissa mainioissa paidoissa burkaan pukeutuneen Suomileijonan. Miten siihen pitäisi suhtautua? Kun tuntuu etteivät ideoijatkaan ihan olisi osannet ajatella asiaa tappiin saakka. Paidan on tarkoitus haastaa konservatiivista leijonamielisyyttä, mutta burkaan pukeutuneen leijonan käyttäminen provokaation välineenä on ongelmallista. Se on väistämättä maskuliinisen (ei tosin valkoisen heteromiehen) hegemonian luonnollistamista. Eikä se, että yksilö sanoo pitävänsä burkaa vapaaehtoisesti, muuta asiaa. Sisäistetty herruus on monitahoisempi juttu, samoin vapaaehtousuuden osoittaminen*. Ja niitä ei niin vapaaehtoisiakin on vielä ihan liikaa, että tämä provokatiivinen retoriikka toimisi. Paita on nolo lapsus. Huonoa ajattelua hyvällä tarkoituksella.

Burkasta on vaikea puhua an sich, koska sillä on epäilemättä monia salaisia funktioita suhteessa sen pakotettuun käyttöön. Välttämättömyydestä on tehty hyöty, sillä on laajennettu "rengin" vapautta ikään kuin sisältä päin. Minusta pakotettuvuus on kuitenkin se taso, joka on pidettävä tarkasti mielessä, jotta sen väkivaltaista tehtävää ei unohda, kun sitä käyttää aatteellisessa retoriikkassa. Tätä tarkoitan tuodessani esiin esimerkiksi nämä suvakkusuomileijonapaidat. Paitojen viesti sinänsä on mainio.

* Ks. Kaksi Timoa ja Juha tunnisteesta burka.

3 kommenttia:

 1. "Oikolukijasi" ystävällisesti tuo esiin ettei mielestäni "suvakkien" vastakohtana voida missään tapauksessa pitää konservatiiveja ainakaan sanan perinteisessä mielessä.
  Konservatiivisuus on moninkertaisesti laajempaa tietoisuudeltaan kuin yhden tietyn maan omimista omiin tarkoituksiin.

  "Rajakit", mitä niiden touhuja on nähnyt (kun en itseäni sensuroi juuri miltään) vaikuttavat enemmänkin anarkisteilta käytäntöjen tasolla, nationalistisilta sellaisilta, ja jos olet nähnyt saman kuin minä, niin myös aikamoisilta performance-harrastelijoilta. Ja valitettavan synkiltä siinä hommassaan.

  Luin juuri sen kirjan jossa juuri konservatiivien ja myös arvokonservatiivien kelpaamattomuus tuotiin selvästi esiin. Nämä uusnationalistit ja äärioikeistolaiset eivät pidä (kaltaisiani?) konservatiiveja missään arvossa, vaan sukupuuttoon ja nostalgiaan hukkuvina pettureina. Mutta kiinnostavat olivat kyllä perustelut.

  Mutta tuo t-paita idea... Suomileijona burkhassa on kieltämättä suoranaista vittuilua, ei mielestäni mitään kannanottoa minkään puolesta. Siinä ei nousta vihollista korkeammalle tasolle.
  No, provokaatio on valitettavasti aikamme vyölaukku. Rajakit paasaamassa ja uhkailemassa Rautatientorilla tai vasurit polttamassa autoja ja hakkaamassa duunaripoliiseja (mitä ne todellisesti ovat) Hampurissa, tavoite on sama ja samanlainen, ja yhtä luotaantyötävä.

  Jos suunnittelisin aitojen ja kunniallisten (hah) arvokonservatiivien t-paidan, mitähän siihen laittaisin?
  Ehkä slogan "Hidastetaan nyt, meillä on aikaa " olisi minun makuni mukaan. Mitään vitsikästä en nyt keksi. Kehotus hidastamiseen olisi myös avara ja monikäyttöinen. Tosin muutosvastarintaisille (surkea termi) tuputetaan aina siitä että kyllä sä olet ihan muutosvastainen ihminen ja että miten sinäkin nyt noin?
  No, juuri siksi kun meidän mielestä maailma on jo kaunis näin. Keep it that way, please! Me suvaitsemme niin valtavasti jo olemassaolevaa ja tänne syntynyttä, että tämänkaltainen suvaitsevaisuus ei tule suvaitsevaisuutena tunnistetuksi, vaan kääntyy väärin vastakohdakseen.


  jope

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kenelle tuossa vittuillaan? Niille hegemoniaan unohdetuille naisilleko, jotka eivät voi edes näyttää suuttumustaan? Jos minua vastasn kävelisi tuossa psidassa joku, kysyisin häneltä, kehtaisitko mennä tuolla paidalla Afganistaniin ja kohdata burkaan pukeutuneen naisen? Kun näitä käsittämättömiä typeryyksiä tulee vastaan, tuntuu että en halua kuulua mihinkään porukkaan vaan ajatella näitä juttuja ihan itsekseni.

   Poista
  2. Juuri noin. Tämä vastapuolen (mitä se kenellekin on, todellinen tai kuviteltu) nokittaminen taas uudella
   v-tuilu -innovaatiolla siihen kuuluvine samanmielisyys-peukuttamiseen on usein se pääasia. Ne ihmiset joista on kysymys, ovat siinä usein pelkkiä nappuloita.
   Sen vuoksi ei voi muuta kuin jaksaa uskoa malttiin ja provosoimattomuuteen. Myös peili ja jatkuva tosiasioiden päivitys omien supervarmojen käsitysten suhteen on hyvää vastamyrkkyä.
   Burkhan puolustajilta haluaisin kysyä, haluaisitko hyväksyä oman aikuisen tyttäresi siihen pukeutumisen hänen loppuelämäkseen.
   Vastaus voisi hyvinkin olla: miksi en, jos se olisi hänen oma tahtonsa.
   Voisi olla myös että länsimainen relativistinen vastaaja ei tajuaisi tässä paradoksia oman tahdon kohdalla ainakaan, jos vastaisi nopeasti asiaa miettimättä. Joskus tuntuu ettei sitä muuta kuin nopeaa ajattelua olekaan.
   jope

   Poista