lauantai 11. lokakuuta 2014

LINKLATERIN BOYHOOD SEKÄ MUU ELOKUVA JA TELEVISIO JÄLKEEN MILLENIUMIN

Listojen tekeminen on halpaa huvia mutta myös helpointa ja mitä paljastavinta itsensä ilmaisua. Elokuvahistorian mielitiettyni olen jo aiemmin blogissani listannut mutta kuluva vuosituhat antaa hyvän syyn listata lisää. Oikeastaan innostukseni sai aikaan Rickhard Linklaterin lähes koko kuluneen vuosituhannen kuvattu Boyhood. Mitkä elokuvat ja tv-sarjat ovat siis tehneet minuun vaikutuksen kuluvana vuosituhantena? Tässä jatkossa ehkä täydentyvää listausta mieleen juolahtavassa järjestyksessä. Tällä kertaa minulle riittää että näissä teoksissa jokin on tehnyt poikkeuksellisen vaikutuksen. Täydellisiä niiden ei tarvitse olla. En esittele teoksia sen tarkemmin, mutta netistähän kaikkien tiedot löytyvät:

Kill Bill 1, Pusher II, Lilja 4-ever, Melankolia, Raid 2, Mission impossible III, Taulukauppiaat, Reindeerspotting (dok), Nauttikaa köyhyydestä (dok), Medusan isku, Others, Laitakaupungin valot, Härmä, Noi albiino, Uusi maailma, Happy go lucky, Match point, Rambo, District 9, Ilonen talo (tv), Profeetta, Boardwalk empire (tv), Inland empire, True detective (tv), Harry Brown, Jahti, Dexter (tv), Lincoln, Tekoäly, Rakkaus, Kätketty, Fargo (tv), Breaking bad (tv), 24 (tv), Vallan linnake (tv), Kuninkaan puhe, City of god, Uskollinen puutarhuri, Hush, Gran Torino, Kuu, Musta joutsen, Sopranos (tv), Lost in translation, Nader ja Simin: ero, Kaukana taivaasta, Pieniä valkoisia valheita, Zero dark thirty, Valveunessa, Animal kingdom, Purge - puhdistuksen yö, House of cards (tv), Naapurit (dok), Only lovers left alive...

Entä tuo Boyhood? Olisin tiivistänyt loppua. Pojan kasvaessa täysi-ikäiseksi häneen keskittyvä kerronta tuntuu hieman jähmettävän elokuvaa ja loppua alkaa pikkuisen jo odottamaan. Niin kauan kuin kerronnan keskiössä pysyy koko perhe, elokuvan energisyys vie mennessään. Aluksi elokuvan ainutlaatinen näkökulma olemiseen ja aikaan viritti mietteita elämästä yleensä sekä elokuvan ontologiasta, mutta sitten unohduin tämän elämän kipupaikat mukavan luistavasti ohittavan arkisen freskon vietäväksi ilman sen enempiä pohdintoja. (Linklaterin likka perheen tyttärenä on tosi hyvä!) Boyhood on suurelta osin niin vaikuttava elokuva että kyllä se kuuluu listaani ehdottomasti. Vaikuttavuuden ei tarvitse merkitä täydellisyyttä. (Oliko muuten pimiössä poikaa puhutteleva opettaja Linklater? Jos joku tietää, kommenoikaa. En löytänyt netistä vastausta.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti