tiistai 27. helmikuuta 2024

GODARDIN VIIKONLOPPU PÄHKINÄNKUORESSA

 "Porvariston kauhun voi voitta vain lisäkauhulla." Viikonloppu, Jean-Luc Godard, 1967

Elokuva utopiasta luoda autistinen status, josta kaiken voisi alkaa uudelleen. Tietenkin se siinä epäonnistuu, koska edes taide ei voi olla kyllin vahvaa eikä puhdasta tähän tarkoitukseen niin kauan kuin se pitää yleisöään otteessaan. Pelkkää vilpillistä tietoisuutta. Ei viihdykettä kummempaa. On vapauduttava taiteesta.

3 kommenttia:

  1. Jotta tuon Godardin teesin voisi siirtää tähän päivään, pitää porvariston käsite nähdä kokonaan uudelleen, ei vain kuuskytlukulaisesti. Sisällyttää siihen 2000-luvulla koko sosio-ekonomis-kulttuurinen valtaluokka aivan vasemmalta oikealle. Sanoisin että porvarin ja porvarin kauhun (jos joku sellaista jaksaa) tässä ajassa tunnistaa siitä että siellä ollaan "oikealla" asenteella huolissaan juuri niistä "oikeista" asioista joista oletetaankin huolissaan kunnon ihmisten olevan. Vasemmistokin on sillä tavalla sivistysporvarisoitunut.
    Kaikki tuntevat ne aiheet. Vaikea kuvitella esim. godardilaista leffaa sillä tavalla enää. Maailma onkin taidemielessä umpikuja. Provokaation aika on ohi ja mikä olisi taiteilija joka sulkee silmänsä kärsimykseltä, eli niiltä "oikeilta" asioilta? Tosiaan pelkkä kiukunpuuskainen provokaattori, kusipää.
    Mielestäni voisi löytyä enää yksi tie vasemmistovihreäliberaali porvarin kauhun tuolle puolen ja sitä pelottamaan ilman että se olisi säälittävää provoa: jonkinlainen täydellinen individulismi, kieltäytyminen huoliproosasta, huolileffoista...sisäinen maailma jossa ei yritetä pelastaa maailmasta palaakaan vaan pala edes itsestä.
    Ja kyllähän taidetta tästä lähtökohdasta jonkin verran tehdäänkin.

    (Ja: tuo em. ei ollut mun teesi, hah ha, miten pitäisi olla, tämä tuli vain tuon ajattelusi inspiksenä, toki tämä em. mun vanha ajatus.)

    jope

    VastaaPoista
  2. Telkusta tuli Keskipäivän aave. Luin myös kirjan. Godard oli saanut leffaan vanhan Langin esittämään elokuv.ohjaajaa. Aika pläjäys vaikka aika turvallinen kottartti vielä.
    jope

    VastaaPoista
  3. Nyt tuon vasemmiston paikan ovat ottanut ympäristöaktivistit. Nyt vielä kovin kiltit. Mutta Viikonloppu on heidän elokuvansa. (Ookko Jope nähny Godardin laittomia? Se on mahtava.)

    VastaaPoista