maanantai 10. syyskuuta 2018

KAKSOISTORNIT 11.9.

Myönnän. Ajattelin, että jenkit saivat mitä tilasivat. Ja ajattelin tietenkin, että päivä oli valittu Chilen sotilasvallankaappauksen päivämäärän mukaan. Ehkä olikin. Kun aikaa kului, tuli ajateltua asiaa tarkemmin. Huomasin, että olin ajatellut amerikkalaisen yksilön yhdysvaltalaisen hegemonian edustajaksi. Ja vielä heräsi kysymys, että mitä pahaa ne toiset vääräuskoiset muslimit sitten olivat oikeauskoisille tehneet että olivat tämän kaiken ansainneet? Niitähän ne eniten tappaa. Ja edelleen että onko selvää, että fundamentistinen hallinto pitäisi paremmin huolta kansalaisistaan vai onko USA vain tekosyy fundamentin tahdon toteuttamiselle?

Kirjoitin vanhaan blogiini jopa ilkkaremesläisen dystopiasynopsiksen siitä, että jos Yhdysvaltoja ei olisi, iskuja tehtäisiin jumalattomimpia eli juuri meitä pohjoismaalaisia eli pahimpia ateisteja kohtaan. Fundanmentit kristitytkin kokisivat tilaisuutensa tulleen ja yhdistäisivät voimansa islamistien kanssa. Ei uskonut enkä usko yhäkään, että terrorismi Yhdysvaltojen tai oikeudenmukaisuuden myötä mihinkään katoaisi. Sen volyymi ehkä vähenisi, mutta kaksoistornien iskuihin tarvittiin vain 19 ihmistä, jotka eivät olleet kouluttamattomia ja huono-osaisia. Ja lisäksi voi ajatella, että fundamentalisti pyrkii aina oikeanlaiseen okeudenmukaisuuteen. Saksalaiella ja italialaisella  terrorismilla 70-luvulla tuntuikin äkkiä olevan perustellummat kohteet: poliitikot, poliisi, armeija. Kaksoistornien isku oli nihilististä sybolin korottamista yksilön yli.

Melkeinpä nolottaa, että olen ajatellut ensin niin kuin ajattelin. Ja millaisen rikollisuuden kohdalla tuota vääryyslogiikkaa sitten pitäisi noudattaa? Järjestäytyneen rikollisuuden? Eli milloin yksilö on saanut siinä määrin tarpeeksi, ettei hänen kuulu enää tahtoa laittomasti lisää? Ja missä yksilön vapaan tahdon raja kulkee? Tai onko sitä? Lopulta tulin siihen tulokseen, että ainut perusteltu lopputulos on tiukempi kontrolli ja valvonta terrorismin estämiseksi.

Vähäinenkin tunne että "siitäs ne saivat" oli mielestäni moraaliton, ristiriitainen  ja terrorismia tukeva. Tuota tunteesta minun on otettava itseni kiinni, jos ja kun sitä sisimmässäni ilmenee.

4 kommenttia:

  1. Juha, hyvin ajateltu ja prosessoitu. Olen lukenut monia tarinoita, joissa nämä iskut on auktorisoitu ja selitetty Yhdysvaltojen syyksi niiden aluksi nostaman spontaanin järkytyksen jälkeen). Niin, en epäile etteikö Yhdysvaltojen monin osin oikeuttamaton toiminta puolueellisena maailmanpoliisina ja resurssien hyödyntäjänä todella ärsyttäisi sen vihollisia, kun se vihastuttaa tavallista ulkopuolistakin, mutta terrorismia ei - juuri niin kuin sanoit - perustele mikään oikeutus.

    Usein näitä oikeutusanalyyseja esitetään teeskennellyn järkytyksen ja pahoittelun jälkeen. Tietty porukka ymmärtää tavattoman hyvin tietyistä lähtökohdista tehtyä terroria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se sama porukka ymmärsi pitkälle myös erään maan koululaiskuljetuksien räjäyttämisen, auton ikkunasta lastaan kouluun kuljettavan äidin syliin heitetyt käsikranaatit jne.


      Muistan Juha haastattelun, jossa naispolitiikko otti heti, reaktiivisesti, kantaa, että USA oli syyllinen. En tiedä onko pyytänyt kyynisyyttään anteeksi. Tampereelta.
      Itse katsoin ensi kertaa palavia torneja uimahallin kahvion telkusta. Koko seuraavan syksyn odotin, anteeksi nyt vain ei-pasifistisuuteni massiivista (kosto?)iskua terroristien lähtöalueille. En edes yrittänyt leikkiä viileä tarkkailijaa. YK:han oli Afganistanin operaation takana lähes täysin. Kun USA:n vastaus tuli, ajattelin samoin kuín se tamperlainen naispoliitikko, mutta käänteisesti. Tai että joka veitsee tarttuuu....

      Irak oli sitten hirveä virhe. Se kyllä kannattaa muistaa, että siinä maassa 95 prosenttia kuolleista oli irakilaisten omaa väkivaltaa omia vastaan. Tosin se ei vähennä virheen traagisuutta. USA oli siellä turhaan. Ja koko paska viimeisteltiin sitten Obaman hallinnon "arabikeväällä" minkä seuraukset ovat Irakiakin karmeimpia.

      Muista vieraantuneet, jotka syyskuussa 2001 selittävät että terrori-iskut USA:n maaperälle ovat... poliisiasia.
      Että oikein Kova laki-yksikön vai peräti Hill Street Bluesin henkilökunnan selvitettäviä ja hoidettavia?
      No, demokraattiset lakimiehet (DEMLA) tms. vääntävät korkkiruuvville vaikka auringonvalon.

      Olinpa taas poleeminen. Mutta se on sallittua jos sanat on totta.

      Poista
    2. Jokaisen pitäisi katsoa United 93, pyörii parhaillaan telkussa. Olen nähnyt parikin kertaa. Ei jätä kylmäksi. Yleisinhimillinen. Vastaa isoon osaan Juha sun relativismi kysymyksistä eleettömästi.
      Toivon että mainitsemani politiikko on nähnyt myös leffan ja samalla muistanut oman kivensä.

      Poista