sunnuntai 14. joulukuuta 2014

PAREMPI VÄHÄN KUIN EI OLLENKAAN: lihansyönnistä

Minä puolustan itseäni sillä että juuri vähäiset teot vaativat todellista valintaa, koska niihin on mahdollista ryhtyä. Ehdottomuudella on kyllä retorista ja identiteettiä ideologisesti rajaavaa merkitystä, mutta ei siitä ole esimerkiksi. Mahdottomuudessaan se voi jopa helpottaa vastuuttomuutta.

Täydellisyyden mittakaavoissani en osannut lopettaa tätä ajoissa ja kyllin selkeästi ja siksi se on kirjani heikoin teksti. Nyt se on oikein.

Ja niin totta. En ole vegaani ja ehkä puolustelen sitä, mutta jo vähäisellä todellakin saisi jotakin aikaan. Suomalainen syö lähes 80 kiloa lihaa vuodessa. Jos sen puolittaisi, pääsisi 50- luvun lopun määriin! Siis määrään, jonka ylläpitoon ei vielä tarvittu nykyisenkaltaista tehotaloutta*. Eikä tämä vaadi edes suurta kieltäymystä. Neljän hengen perheemme on pitäytynyt tuossa määrässä edes sitä huomaamatta! Ja jos siipikarjan laskee pois, tulos on vielä parempi. Nautaa syömme noin 5-7 kiloa vuodessa kun se keskimäärin suomalaisilla on 18 kiloa. Aloin laskea määriä kun täytin hiilijalanjälkilaskuria (tulos oli 6000 kg, vähän yli tai alle riippuen huolellisuudestani) ja yllätyin kerrankin positiivisesti. Ja siihen kun vielä lisää yhden lihattoman päivän, tuntee jo tekevänsä jotain oikein. Ja vähentää juuston syöntiä, joka mitä ilmeisimmin on tällä hetkellä tuhoisin paheeni.

Nyt vegaanit tietysti hymähtelevät kyynisesti: "Se ostaa itselleen hyvää omaatuntoa!" Ehkä, mutta sen seuraus olisi hyvä, jos kaikki tekisivät edes saman. Sitä paitsi: on vegaanienkin kuviteltava muiden toimivan samoin kokeakseen valintansa mielekkääksi. Muuten se muuttuu pelkäksi fundamentaaliseksi erottautumiseksi. Eikä luonto piittaa motiiveista tai ideologisista erottautumisista. Ja sitä oikeaa motiivia tai täydellistä veganismia odotellessa siltä loppuu aika. Siis eiku lihoja laskemaan!
-
*Osmo Soininvaaran blogissa otsikolla Lihankulutus Kiinassa ja Suomessa on hyvä kaavio lihankulutuksen kehityksestä.

1 kommentti:

  1. On se kovaa olla eettinen. Syön ehkä 3-4kg lihaa/kalaa viikossa eli keskimääräisen päälle vielä 100kg lisää enkä tunne huonoa omaatuntoa siitä, että syön kuten meidän evoluutiomme mukaan tulisi syödä. Oheisen liha/kalamäärän lisäksi syö munia, voita ja ... en muuta. Juon vettä ja yhden ison kupin vihreää teetä päivässä. Alkoholia (snapsi & punaviini) juon jouluna ja pääsiäisenä yhdellä aterialla. Kaksi ateriaa päivässä - tuhti aamiainen ja päivällinen. Syön siis kuten evoluutiomme kukaan meidän tulisi syödä. Olemme suurriistan metsästäjiä ja syömme kaiken kypsennettynä, koska suolistomme on siihen sopeutunut poiketen jopa kaikista kädellisistä - myös ihmisapinoista. Kannattaa kokeilla! Lisäksi kannattaa nukkua kunnolla: itse vetäydyn lukemaan n. klo 19 nukahdan klo 20-21 mennessä ja nousen klo 06-08. Tässä 3,5min video siitä, mikä unessa on oleellista ja tärkein lause on kohdassa 2:00 "we evolved as a species near the equator. http://www.ted.com/talks/jessa_gamble_how_to_sleep?language=en

    VastaaPoista